Zdeněk Janda
15. prosince 2022 • 22:36

Jalonen rozdával rozhovory, na Finy umí: Je to speciální. Kulisa? Smutné

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z HELSINEK |  Cestou z ledu už přijímal od místních známých gratulace. Pak dlouho dával rozhovory i finským novinářům. Kouč Kari Jalonen dovedl národní tým k vítězství nad Suomi (3:2). V místě, kde dlouho působil, v roce 2011 s IFK získal titul. Už je z něj pomalu specialista právě na zemi, z níž pochází. Ze čtyř utkání vyhrál třikrát! To už není náhoda… „Je to vždycky speciální,“ usmíval se finský expert po první české výhře v rámci Švýcarských her. 



Pod stropem haly Helsinki Ice Hall visel vítězný transparent s označením 2011. Právě v tom roce dovedl Kari Jalonen místní IFK k titulu.

Jalonen proti Finům

Česko-Finsko 3:2
(Švýcarský pohár)
Česko-Finsko 5:2
(Karjala)
Česko-Finsko 0:3 
(MS)
Česko-Finsko 3:0
(Švédské hry)

Teď se sem vrátil s českým výběrem. Už podruhé, předtím to bylo ve čtvrtfinále posledního mistrovství světa, kdy Češi skolili Němce. A v dobře známých místech ho dovedl k další výhře. V sezoně už druhé v řadě proti Finům. „Hodně lidí znám. Byl jsem tady šťastný, pracoval jsem tu tři roky,“ reagoval trenérský expert, jenž s reprezentací bral na šampionátu bronz.

A ukazuje se, že na Suomi, kteří jinak vládnou světovému hokeji, zná recept. Nebo snad ne? Vždyť z posledních čtyř utkání má tři vítězství. „Ale prohráli jsme na šampionátu v Tampere,“ upozornil na jediný výpadek.

Víc z toho nechtěl dělat vědu. Při otázce, jak je to pro něj sladké, se pousmál: „Je to vždycky speciální, ale proti Finům už jsme hráli víckrát.“ Po zápase rozdal i spoustu rozhovorů pro finská média. Byl středem pozornosti. Slyšel slova uznání.

Emoce na sobě ale nedal až tolik znát. Měl nějaké, když už proti domácím nastoupil víckrát? „To je otázka na něj. Ale určitě to pro něj není rutina. Každý zápas bere velmi vážně. Jako my všichni,“ říkal o něm už po rozbruslení trenérský kolega Libor Zábranský.

Češi udeřili hned zkraje. Šlo to rychlým kvapíkem. Nejdříve využitá přesilovka, potom přišel úder při oslabení. Takže ještě než se někteří domácí příznivci stačili usadit, na světelné tabuli už svítilo 0:2.

Zápas místní netáhl

V hale bylo hodně prázdných míst. Tenhle zápas prostě místní až tolik netáhl. Fanoušky nepřivábilo ani to, že jim v útrobách promrzlé arény před utkáním zahrála živá muzika. Před pódiem sedělo u stolečků jenom pár lidí.

Ani atmosféra nebyla kdovíjaká. Až během druhé části, kdy domácí český výběr přimáčkli a dlouhé minuty trávili u něj ve třetině, se z tribun ozývalo: Suomi! Právě druhá část byla pasáž, která se českému výběru vůbec nepovedla. Za celou dobu tým kouče Jalonena zaevidoval jedinou střelu na branku. Velká bída!

„Byli jsme pod tlakem v našem obranném pásmu. Finové byli velice silní v soubojích,“ hledal chyby finský trenér, jenž jinak chválil navrátilce do národního týmu, gólmana Šimona Hrubce. „Je skvělé, že ho máme zpátky,“ uvedl Jalonen.

Hrubec dlouho soupeře držel zkrátka, nevěděli si s ním rady. Inkasoval až smolně. Vyrazil střelu, která letěla skoro až ke stropu, pak se puk skutálel do branky.

I tak Češi brali důležitou výhru. I když atmosféra byla mizerná. Stejně jako návštěva. „Bavil jsem se o tom s lidmi z finského marketingu a tušil jsem, že jich přijde málo. Je to samozřejmě smutné. Čekali jsme, že bude plno, ale je před Vánocemi. V současné době musejí lidi přemýšlet, za co budou utrácet peníze,“ reagoval Jalonen.

Národní tým v pátek čeká přesun do Švýcarska, kde ve Fribourgu odehraje partie se Švýcary a se Švédy. Tam už by zápasy měly mít daleko ďábelštější kulisu.

Češi jedou napumpovaní sebevědomím. Mají další skalp světových vládců.

Góly

Domácí: 49:31. Eronen, 58:31. Lepistö

Hosté: 03:09. Stránský, 05:15. Beránek, 57:05. Tomášek

Sestavy

Domácí: Larmi (Lehtinen) – Niku, Lepistö (A), Ohtamaa (C), Koivisto, Niemelä, Eronen, Parikka, Vainio – Granlund, Hartikainen, Ruohomaa – Aaltonen, Pesonen (A), Pakarinen – Rajala, Kemppainen, Ruotsalainen – Suomi, Tyrväinen, Ikonen.

Hosté: Hrubec (Langhamer) – Dvořák, Košťálek, Sklenička (A), Zámorský, Kučeřík, Jandus, Němeček – Beránek, Hrabík, Černoch – Chlapík, Flek, Kodýtek – Špaček, Stránský, Smejkal (A) – T. Zohorna (C), Radil, Tomášek.

Rozhodčí

Björk, Holm – Mäkinen, Nikulainen

Stadion

Helsinky

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud