Jiří Vítek
18. dubna 2018 • 15:00

Maturant a kustod Dočekal se vrací na finále: Jsem připravený na sto procent

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Maturant, kustod a profesionální hokejista. Zatímco jeho spoluhráči mají v hlavě pouze finálovou bitvu s Třincem, brněnský útočník Martin Dočekal si během týdne střihne hned trojí úvazek. První dvě šichty už má za sebou, třetí jej čeká dnes večer. Po měsíční pauze zaviněné zraněním ruky by měl za stavu 1:1 na zápasy naskočit do rozjeté finálové série s Třincem.



Před odjezdem do Třince opatrně kroužil po ledě i s hokejkou, ale volné puky jen zlehka zasouval do branky. Sádra, která mu zdobila ruku od třetího čtvrtfinále proti Vítkovicím, byla konečně pryč. „Začínám pomalu regenerovat a rozhýbávat,“ hlásil Dočekal minulý týden ve čtvrtek s tím, že by rád nastoupil doma proti Třinci ke třetímu finále. „Doktorovi se to ale moc nelíbí,“ usmíval se.

Při setkání s novináři před startem finálové série zrovna s úsměvem popisoval, jak mu na ledě hořela dýchací trubice, když na něj jeden ze spoluhráčů houknul: „Á, maturant!“ a Dočekal musel chtě nechtě s pravdou ven.

„Jo, včera jsem maturoval,“ přikývnul. „Zatím to byla teprve slohovka, ta se někam posílá, takže ještě nevím,“ krčil rameny při dotazu na výsledek. Jako téma si 27letý útočník vybral vyprávění o bitvě na moři s piráty. „Moře je mi blízké, ale zbytek už ne,“ smál se.

Brněnský útočník Jan Hruška se euforicky raduje z druhé branky v druhém finále proti Třinci
Brněnský útočník Jan Hruška se euforicky raduje z druhé branky v druhém finále proti Třinci

Dočekal, stejně jako jeho spoluhráč Martin Nečas či pardubický Martin Kaut, studuje kladenskou střední soukromou školu se zaměřením na management a marketing sportu. Pravda, do školy to nemá zrovna kousek, i tak si ale její studium pochvaluje.

„Mají pro nás dobré podmínky, pomáhají nám, mají kontakty i s panem Zábranským. Oni jezdí sem, my za nimi. Podle času, když my nemůžeme, tak nám vyhoví a udělají jiný termín,“ vysvětluje Dočekal. Ten není jediným hráčem Komety, který v těchto dnech skládá zkoušku z dospělosti, jména svých spolužáků z kabiny však odmítl prozradit. „Nechcou o tom mluvit,“ smál se.

Tématem číslo jedna je totiž v brněnské kabině obhajoba titulu. Před rokem zvládl Dočekal v play off kompletní porci čtrnácti utkání, tentokrát odstoupil ze hry v průběhu čtvrtfinále. Další zápasy sledoval se sádrou na ruce, odkud se dalo: jednou z tribuny, v Plzni stál pro změnu za bránou. „Třikrát dvacet minut jsem si tam okusoval nehty, to bylo o nervy.“

SESTŘIH: Třinec - Kometa Brno 2:3. Brněnští vyrovnali sérii, dvakrát se trefil Hruška
Video se připravuje ...

Až v Třinci postoupil z pozice řadového diváka blíže k ledu. Při absenci jednoho z kustodů Komety se uvolnilo místo na střídačce, které vyplnil právě Dočekal. Jednou zaskočil na střídačce jako masér, většinu času však hráčům podával rukavice a otevíral vrátka od střídačky. „Jednou se mi stalo, že jsem zapomněl, tak si to Něma ( Ondřej Němec ) otevřel sám,“ přiznal.

Jinak ale ve své nové funkci obstál na výbornou, jen na broušení bruslí nedošlo. „Říkal jsem první den kustodovi, ať mi to půjčí, ale nepustil mě k tomu,“ líčil svůj záskok na střídačce Komety. „Myslím si, že má budoucnost, ale brusle bych mu asi nesvěřil,“ popisoval dojmy z dočasného kustoda obránce Jakub Krejčík.

Není třeba, servis pro hráče už je stejný jako dříve, a Dočekal se tak může plně věnovat své primární profesi. Úterní trénink již zvládl bez úlev, střely zápěstím létaly z jeho hokejky stejnou razancí jako dříve.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že by měl zasáhnout do třetího finálového duelu. „Jo, jsem připravený na sto procent,“ kývnul Dočekal při dotazu na svůj zdravotní stav. Po zranění jej na křídle čtvrtého útoku nahradil Tomáš Vondráček, dá se tedy očekávat, že na stejné místo po bok kapitána Leoše Čermáka se také vrátí. Po měsíční pauze, již jako absolvent maturitní zkoušky a bývalý kustod.

Třinec - Kometa Brno: Bitka v závěru! Chmielewski bušil do Gulašiho, rvali se všichni
Video se připravuje ...

Třinec - Kometa Brno: Zaťovič po vhazování překvapil Hrubce a připsal si první přesnou trefu, 1:3
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 05:29. Bartejs, 26:14. L. Horký, 46:34. Vincour

Hosté: 26:29. O. Kovařčík, 31:33. Cienciala

Sestavy

Domácí: Čiliak (Langhamer) – Barinka, O. Němec, Gulaši, J. Krejčík, Malec, Bartejs – R. Zohorna, Hruška, M. Erat – Zaťovič, P. Holík, Haščák – Mallet, Nečas, H. Zohorna – L. Horký, L. Čermák, Vincour – Dočekal.

Hosté: Hrubec (Hamerlík) – M. Doudera, Krajíček, Roth, D. Musil, Matyáš, Linhart – Petružálek, R. Vlach, Rákos – Hrňa, Marcinko, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, Cienciala, Chmielewski – Kofroň.

Rozhodčí

Hejduk, Hribik – Barvíř, Blümel

Stadion

DRFG Arena, Brno

Návštěva

7700 (vyprodáno) diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud