4. listopadu 2010 • 16:07

Plzeň požádala o udělení desetidenní lhůty

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Extraligový hokejový tým Plzně dnes dopoledne požádal Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) o poskytnutí desetidenní lhůty pro vyjádření k údajným neoprávněným startům brankáře Petra Přikryla a obránce Tomáše Frola.



V žádosti ho podpořila také Mladá Boleslav."Pokud nebude poskytnuto toto základní právo se bránit, tak jsme ve středověku; je to elementární právo u všech řízení," řekl dnes novinářům právník klubu HC Plzeň 1929 Tomáš Tesař.

Plzeňští "indiáni" mají přijít za údajné neoprávněné starty o 19 z 28 dosud nasbíraných bodů. Plzeň, která by se tak po třetině základní části propadla ze šesté na 12. příčku, by tak bojovala o přežití.

O šest bodů má přijít ještě Kladno a Mladá Boleslav o 22 z 24 bodů. V tabulce by se propadla na poslední příčku. APK chce kontumovat celkem 35 utkání, v nichž údajně nastoupili hráči s neplatnou registrací.Definitivní verdikt má vydat ředitel extraligy Stanislav Šulc tento pátek.

Pokud APK lhůtu nepovolí, budou chtít Plzeň a Mladá Boleslav kontumaci zvrátit u odvolací komise asociace, která soutěž řídí. Současně by oba kluby požádaly o svolání mimořádné valné hromady APK, kterou musí podpořit minimálně pět extraligových týmů. "Tři z nich už nám to telefonicky slíbily," řekl majitel plzeňského klubu Martin Straka. Teprve poté by oba kluby podaly žalobu na přezkum kontumace výsledků u správního soudu.

"Nebyli jsme zatím požádáni o žádné vyjádření. Deset dnů je pro nás minimum, abychom vše přesně vyargumentovali. Jen právní analýzy (hlavně stanov svazu a organizačního řádu APK) budou trvat deset až 20 hodin," uvedl Tesař.

Podle něj existují dva principy, registrační a evidenční. Registrační klub splnil, oba hráči měly hráčskou smlouvu, byli na soupisce podepsané Šulcem a měli právo hrát extraligová utkání. "Evidenční princip nemá žádnou právní sílu; jen eviduje a nemůže směřovat k tomu, že by start hráče byl neoprávněný," dodal.

Podle vedení Plzně jsou oba hráči registrováni u HC 1929 Plzeň a ví o tom APK a Český svaz ledního hokeje (ČSLH). Zástupci Plzně dnes uvedli dvě jména hráčů, u nichž při návštěvě APK původně evidence také "neseděla", ale nakonec se našly v sousedních kancelářích kopie faxů podepsané "nějakým Š" (zřejmě Šulc).

"V registračním systému jsme například objevili Rostislava Martynka, který hraje za Budějovice, ale je evidován jako hráč Třince, a Karola Slobodu, který hraje za Karlovy Vary, podle evidence je ale stále hráčem Slavie. Pokud stačí kopie faxů, tak proč se dělají hráčské smlouvy. Z toho plyne, že evidenční systémy svazu jsou v nepořádku," dodal Tesař.

Navíc selhaly kontrolní mechanismy, které by měly fungovat mezi svazem a APK. Podle Tesaře by postačila elektronická evidence hráčů na svazu, podobně jako ve fotbale, kde by se přestup stvrdil elektronickým podpisem bez návštěvy Prahy. "Jsem z toho znechucen, co se tu děje kvůli ničemu.

Vždyť žádné kluby neprotestují, kluci mají hráčské smlouvy a jsou zaplaceni, nikdo nepodal žádný podnět a nikomu to nevadilo. Body se dělají na ledě a ne v kancelářích," řekl Straka. Dodal, že pokud by nakonec vyhrála APK, nevylučuje, že by s hokejem skončil, protože by extraliga ztratila svůj smysl.

Straka nepamatuje, že by k takovému kroku přistoupil nějaký klub v jiných hokejových zemích. "Proti odebrání bodů se budeme razantně bránit. Nastavený systém se může totiž kdykoli obrátit proti všem klubům v extralize," dodal Tesař. Podle něj navíc o případné kontumaci měl podle stanov ČSLH rozhodnout svaz a nikoli ředitel extraligy.

"Pokud to takto rozehrají (APK), že to kontumují, tak letošní liga skončila. My dokážeme to, že to pro nás byla neodvratitelná újma, na jejímž základě soud vydá předběžné opatření a body se nebudou moci klubům odebrat do doby, než padne definitivní verdikt správního soudu, což může trvat měsíce," řekl Tesař.

Navíc žádný soudce podle něj nic podobného nesoudil. Plzeň dokonce nevyloučila, že by případ mohl vést k zastavení extraligy, ale pro klub je to krajní řešení.

"I dnes na tréninku bylo na ledě vidět, že kluci pořád chtějí bojovat. Jsem přesvědčen, že jsme žádnou závažnou chybu neudělali a celá věc se vyjasní. Uvidíme, jak na to budou reagovat fanouškové, se sponzory jsem zatím nemluvil," dodal.

Systém registrací označil za špatný a doufá, že celá kauza skončí nejvýše pokutou. V pátek hraje Plzeň doma s Vítkovicemi a v neděli hostí Pardubice. Podle právníka Tesaře není podle řádů kontumace zápasů ve prospěch soupeřů jediným možným řešením, což dnes v médiích připustil také Šulc, ale dodal, že v tomto případě jiná nejdou použít.

Možné je ponechání výsledků nebo opakování zápasů. Kluby podle Šulce při přestupech administrativně pochybily, protože nepředaly svazu prohlášení o přeregistraci (smlouvu o postoupení hráčské smlouvy, ne jejímž základě se registrace dokončí).

Svaz tak vedl hráče v jiném klubu, než za který skutečně hráli. Na problémy se přišlo při pátečním vyřizování Přikrylova hostování v Litoměřicích. Ukázalo se, že hráč stále patří Spartě. Šulc sice potvrdil, že před sezonou schválil soupisku pro nejvyšší soutěž pro rozhodčí, ale nemá za úkol kontrolovat platnost registrací, kterou si musejí ohlídat samy kluby.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud