Zdeněk Janda
13. dubna 2019 • 19:44

Protest oranžových vest bez vulgarit! Jen na nás je klacek, říká fanda Plzně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oranžové vesty nešly přehlédnout. V kotli byly desítky plzeňských fanoušků, kteří si je navlékli. Lidé v nich seděli i jinde v hledišti. Ale to byla jediná forma protestu. Jinak příznivci fandili v zápase s Třincem celý zápas, na protest se neodmlčeli. A zvládli to slušně, žádné vulgarity. „Určitě nám to pomohlo, atmosféra byla parádní. Za to jim patří dík,“ uvedl útočník Jan Kovář.



Bylo to velké téma. Třaskavé. Co fanoušci předvedou? Budou fandit, nebo ne? Vzhledem ke zjitřeným vztahům s vedením klubu vládla nejistota. Před zápasem se před stadionem tvořily hloučky, lidé mezi sebou vášnivě debatovali.

Někdo byl pro protest, někdo ne. Příznivci, sdruženi jako Škodovácí, vesty ostatním nabízeli. Stejně jako rozdávali prohlášení. V němž mimo jiné stálo: „Rozhodli jsme se vyjádřit nesouhlas se snahami o změnu plzeňské atmosféry, a to oblečením oranžové reflexní vesty. Jejím oblečením vyjadřujete, že vám záleží na zachování dosavadní atmosféry na našem stadionu a odsuzujete kulturu fandění alá Liberec, kterou se nám snaží klub a svaz vnutit.“

Nakonec to byla jediná forma, jak vyjádřit svoje rozladění. K žádným dalším akcím lidé nesáhli. Fandili celou dobu, bez vulgarit.

„Díky fanouškům, že fandili celý zápas. To nás vždycky žene dopředu,“ říkal bezprostředně po zápase do mikrofonu brankář Dominik Frodl. S pochvalou přispěchal tentokrát i klíčový útočník Jan Kovář, který po minulém utkání chování lidí, kteří během zápasu odešli, zkritizoval. S kritikou předtím přišel rovněž klub, který jednoznačně prohlásil, že si za svým postojem bude stát. Fanoušci podle jeho představitelů porušili dohodu. Fanoušci to popírají. Podle nich přišla „podpásovka“ s tím, že z reproduktorů zněla hlasitá hudba. A slogan: Raději diskotéku než vulgarity.

„To byl ten hlavní důvod, proč lidé odešli. Cítili se dotčení, proto šli pryč. Protože podle nich byla porušené dohoda. I fanoušek má právo odejít ze stadionu, když chce. Má zaplaceno. Takže je na něm, jestli bude fandit, nebo mlčet. Je to jeho věc. To rozhodně není nic proti hráčům, ani proti Martinovi Strakovi. Vždyť oni jsou důvod, proč sem chodíme. Ale co jsem se bavil s kotelníky, naštvala je ta diskotéka,“ vykládal pro Sport dlouholetý fanda Tomáš Eret, který rovněž přišel na utkání v oranžové vestě.

Stačí další exces a disciplinární komise uzavře v Plzni sektory

Tomu se navíc nelíbí, jak o Plzni referují média. „Proč se píše jenom o nás? Proč ne o ostatních? Jenom na nás je klacek,“ zlobil se. I když potom uznal, že si za to mohou i sami fanoušci díky spršce vulgarit v minulých letech.

„Ale neustále slyšíme, že play off je o emocích. Mají je hráči, trenéři. I my fanoušci. A když se stane, že přijde špatně posouzený zákrok, jde to ven,“ dodává Eret. „Ale štve mě, že o nás se mluví jenom ve špatném. Přitom se nikde neobjevilo, že třeba při zápase s Olomoucí, když vypadl mikrofon, to byl kotel, který dozpíval celou hymnu.“

V šestém zápase se každopádně lidé drželi. Tedy až na jednoho z pomyslných šéfů kotle, který při příchodu do sektoru vedle sedící novináře počastoval vulgárními nadávkami. Ale to byl jediný exces. Pak už se fandilo slušně.

Škodovka šestý zápas zvládnula. Aby se hráči před vlastními fanoušky objevili i příště, musejí zvládnout pondělní sedmý zápas v Třinci. Pak by se domů vrátili na finále.

A stále platí: stačí další exces a disciplinární komise svazu uzavře v Plzni sektory. „To si ale určitě nikdo z nás nepřeje. Nikdo nechce sedět doma,“ reaguje Eret. Je ale právě na lidech, aby se dokázali krotit i příště. Tentokrát to zvládnuli. Stejně jako v úvodu play off.

SESTŘIH: Plzeň - Třinec 3:1. Domácí duel o vše zvládli, sérii rozhodne sedmý zápas
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 05:02. Pour, 35:39. Indrák, 59:12. Gulaš

Hosté: 49:02. Polanský

Sestavy

Domácí: Frodl (Miltchakov) – Moravčík, Čerešňák, Pulpán, Jones, Vráblík, L. Kaňák – Pour, Jan Kovář (A), Gulaš (C) – V. Němec, Kracík, Indrák (A) – Stach, Nedorost, Kratěna – Straka, Kodýtek, Eberle – Preisinger.

Hosté: Hrubec (Kantor) – Dravecký, Gernát, Galvinš, D. Musil, Husák, M. Doudera, M. Adámek – Chmielewski, P. Vrána, Martin Růžička (A) – Werek, Marcinko (A), Hrňa – Adamský (C), Polanský, Svačina – Cienciala, M. Kovařčík, O. Kovařčík.

Rozhodčí

Pešina, Šír – Ondráček, Špůr

Stadion

Home Monitoring Aréna

Návštěva

6116 diváků

Fanoušci Plzně navlékli na šesté semifinále s Třincem oranžové vesty.
Fanoušci Plzně navlékli na šesté semifinále s Třincem oranžové vesty.

Plzeň - Třinec: Gulaš procedil kotouč ke vzdálenější tyči, 3:1
Video se připravuje ...

Plzeň - Třinec: Polanský využil dezorientaci západočechů před vlastní brankou, 2:1
Video se připravuje ...

Plzeň - Třinec: Adamskému vypadl puk z kalhot a Indrák ho napálil do sítě, 2:0
Video se připravuje ...

Plzeň - Třinec: Pour se z první před bránou nemýlil, 1:0
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud