28. března 2021 • 16:15

Hrdinové čtvrtfinále: Zazděné brány, Pastrňákův stín a granát z Třince

Vstoupit do diskuse
0
  • Hrdinové čtvrtfinále: strůjci postupového úspěchu Liberce, Třince, Sparty a Mladé BoleslaviHrdinové čtvrtfinále: strůjci postupového úspěchu Liberce, Třince, Sparty a Mladé BoleslaviFOTO: Koláž iSport.cz

    Do semifinále Generali ČP play off extraligy prolétli favorité suverénně. Čtyři bleskové výhry, žádné velké zdržování. Kteří borci byli pro Spartu, Třinec, Mladou Boleslav a Liberec nejužitečnější? Chcete-li MVP. Podle redaktorů Nedělního Sportu to jsou brankář Alexander Salák, obránce Martin Gernát, útočník Jakub Kotala a gólman Petr Kváča. Podívejte se proč.

  • Ocelářský granát

    Těžké je vybírat nejužitečnějšího hráče Ocelářů v suverénním čtvrtfinále s Kometou. Třinecká síla byla rozložená po všech formacích, každá dala do hry plusy, každá měla svého lídra. Ať už ofenzivního nebo defenzivního. Pokud ovšem spojíme oba tyto nároky, vyjde nám jako číslo jedna obránce Martin Gernát. Výborný dozadu, excelentní dopředu. Takový je slovenský bek ve zkratce. Nejvytíženější v týmu (v play off 20:28 minut na zápas).

    „Výborný hráč, má přehled a dokáže si poradit s těžkými situacemi i pod tlakem,“ souhlasí třinecký útočník Miloš Roman. „Dokáže hrát s velkým přehledem a zároveň jednoduše. Umí pro nás vytvořit šance a v obraně jim zabránit. Je to komplexní obránce, který hraje na vysoké úrovni.“ Sedmadvacetiletý košický rodák byl nejproduktivnějším obráncem základní části. Z 50 zápasů nasbíral 41 bodů (13+28). Útočil na klubový rekord Lubomíra Sekeráše z ročníku 1997/98 (44 bodů, 11+33).

    Ve stejném duchu pokračoval i ve čtvrtfinále. Ve čtyřech zápasech se podílel na pěti brankách (1+4), znovu je na špici bodování beků. Včetně statistik z předkola. Klasická ukázka jeho přínosu? Druhé čtvrtfinále s Kometou. Oceláři doma v polovině duelu vedou 3:1, hrají přesilovku, výjimečně se jim nedaří. Až tak, že se do brejku utrhne Peter Schneider. Místo nahození puku na mantinel chce jít do poměrně bezpečné kličky, od bránícího Gernáta je daleko. Žádné velké nebezpečí, i proto už spoluhráči střídají. Jenže Gernát dlouhou hokejkou puk nečekaně vypíchne, založí kontr a Michal Kovařčík je sám před brankou Komety. A skóruje.

    Se čtrnácti střelami na branku je zatím nejpilnějším střelcem Ocelářů. Neštítí se ani černé práce, s šesti zablokovanými střelami je společně s Tomášem Kundrátkem na špici i v této statistice. K tomu přidal čtyři hity. Komplexní hráč. MVP.

    „Martin je prototyp konstruktivního beka, skvěle bruslí, má výborné periferní vidění a vysokou herní inteligenci. Začínal jako útočník, což se mu nyní hodí. Je vidět, že stále v sobě má ofenzivní choutky.“
    bývalý obránce a reprezentant LUBOMÍR SEKERÁŠ

    Kometa - Třinec: Oceláři zpět ve vedení. Z přečíslení se krásně prosadil Gernát, 1:2
    Video se připravuje ...

  • Saša jede!

    Nejlepší hráč Sparty v sérii s Olomoucí, která byla po základní části až dvanáctá? Brankář. I to je oceněním dobrého výkonu Moravanů, kteří šampiona dlouhodobé fáze soutěže hodně potrápili. Třebaže výsledek 0:4 na zápasy vypadá jasně. Alexander Salák odchytal všechny duely. Stal se jasnou jedničkou, trenéři vsadili na něj. A zatím se jim vklad vrací i se štědrými úroky.

    Ve všech duelech dovedl tým k vítězství, navrch vyčapal dvě nuly a za záda mu celkem prošly pouhé tři střely. S nimi nemohl dělat zhola nic. Jedna teč přímo před maskou, pak přesná bomba z bezprostřední blízkosti a potřetí šťastný odraz od Oleszovy hlavy.

    „Série byla ohromně náročná. Olomouc se dobře připravila, hrála dobrý hokej. Jasný výsledek série je trochu zavádějící. Olomoučtí kluci na tom byli výborně fyzicky, hodně tvrdili muziku. Hráli dobře do defenzivy. Dobrá zkouška,“ pokyvoval Salák spokojeně hlavou po dosažení postupového cíle. V průměru na něj ve čtyřech večerech šlo 28 puků. Práce měl dost, zadarmo se k úžasné úspěšnosti zákroků přes 97 procent určitě nedostal. Hanáky trápil ve spolupráci se skvěle fungující obranou. Vždyť jen 29 střel z celkového počtu 113 na něj mířila ze slotu, tedy z nejnebezpečnějšího místa na ledě mezi kruhy.

    „Neřekl bych, že mě Saša svými výkony nějak překvapil. Rozhodně mě ale překvapila jeho enormní touha po vítězství, obětovat tomu úplně všechno,“ říkal už před startem čtvrtfinále trenér brankářů Pražanů Petr Přikryl. Trefil tím přesně Salákovu náturu. Srandista, pohodář. Na ledě se ale zakousne a nepustí. Olomouckou obrannou zeď Sparta zbourala, v brance si pak postavila vlastní. Salák jasně dominuje všem gólmanským statistikám play off.

    „Zachytal výborně. V celé sérii nás podržel. Když bylo potřeba, vytáhl důležitý zákrok. Ve všech čtyřech zápasech nám dal šanci uspět.“
    trenér Sparty JOSEF JANDAČ o Salákovi

    Radost sparťanských hokejistů po druhé výhře proti Olomouci, Alexander Salák (uprostřed) si připsal čisté konto Radost sparťanských hokejistů po druhé výhře proti Olomouci, Alexander Salák (uprostřed) si připsal čisté kontoFoto Dominik Bakeš / Sport

  • Ten, co si play off vychutnává

    Termín klíčový muž na něj sedí absolutně. Byl by hřích vybrat z kabiny Bílých Tygrů jiné jméno. Vědí to spoluhráči, soupeři i fanoušci. Sparta má za úkol jakkoliv zničit neochvějnou sebejistotu, kterou třiadvacetiletý brankář aktuálně oplývá. Mohou za ni hlavně dva faktory.

    Ten první se jmenuje Martin Láska. Liberecký trenér brankářů, jenž má schopnost z maskovaných mužů vydolovat zlato. Dokázal to s Romanem Willem, fenomenální výkony v bílém dresu podával Dominik Hrachovina. A na vyšší level posunul i Kváču. Právě fakt, že na severu Čech působí takhle renomovaný trenér, zapříčinil, že se před sezonou stále ještě mladý brankář rozhodl stěhovat z Třince. Z dnešního pohledu se tehdejší rozhodnutí jeví jako totální trefa do černého. Řečí výsledků, statistikami i Kváčovým herním projevem.

    Druhým důvodem, proč se Kváča veze na vlně, jsou parťáci před ním. Jistě, žádný brankář mnoho nezmůže, když ho obrana nechá „koupat“ v nájezdech soupeřů. V případě Liberce však jde o naprostou důvěru mezi oběma stranami. Jak brankář, tak hráči vědí, co jeden v druhém mají. A že bez vzájemné pomoci v bojích o titul opravdu velkou parádu neudělají.

    Ve čtvrtfinále s Hradcem udržel Kváča dvě čistá konta. V posledním zápase inkasoval jen z hole Petra Koukala a ve čtyřech zápasech tak ze sítě vytahoval stejný počet puků. Hlavně zmíněný čtvrtý duel Kváča pro svou kabinu doslova ukradl. Závěrečná otočka v podání celku Patrika Augusty byla možná jen díky tomu, že brankář udržel tým ve hře. Na tom se nic měnit nebude ani proti Spartě.

    Liberec - Mountfield HK: Kváča chytil už čtvrtý samostatný nájezd. Nepřekonal ho ani Smoleňák
    Video se připravuje ...

  • Pastrňákův parťák z dětství

    Největší překvapení čtvrtfinále. Jen považte: Jakub Kotala se dlouhé roky potloukal v první lize, ne a ne se prosadit o patro výš. Loni v létě dostal šanci od Mladé Boleslavi, kam přišel z Havířova. Na začátku sezony se ale nedostal ani do sestavy. Na střídavé starty se tak vrátil zpátky do Chance ligy.

    Mezi dvanáctkou útočníků v kádru Bruslařů se usadil až po odchodu Radima Zohorny do zámoří, kvůli zranění Mária Luntera se dostal i do elitního útoku. V základní části stihl 25 duelů, ve kterých nasbíral „jen“ devět bodů (3+6). Play off ? Neuvěřitelný progres. Z Kotaly se stal jeden z hlavních tahounů Mladé Boleslavi. Ve čtyřech zápasech čtvrtfi nále proti Pardubicím nasázel hned pět branek!

    Vítězným gólem zařídil druhou domácí výhru, když umně proměnil samostatný únik. Rozsekl i celou sérii, když při famózním obratu ve čtvrtém duelu z 0:3 na 5:3 vstřelil rozhodující trefu na 4:3, to pro změnu tečoval nahození Martina Ševce. Navrch přidal ještě asistenci u důležitého prvního gólu v otevíracím utkání. Velký kamarád Davida Pastrňáka, se kterým hokejově vyrůstal, těží především ze skvělé práce před brankou. Cloní brankáři, snaží se tečovat. V sérii proti Dynamu vstřelil dva góly právě tak, že v početní výhodě tečoval střelu od modré čáry.

    Zároveň využíval i toho, že soupeř si až příliš hleděl Davida Šťastného, největší zbraně týmu. Před play off se to sice vůbec nečekalo, aktuálně je Kotala každopádně pro Boleslav klíčový hráč. I když… „To bych zase neřekl, základní část nebyla bůhvíco. Teď se to podařilo v první sérii. Pokud to na konci dubna zvedneme a budu takhle pokračovat, tak si můžeme říct, že jsem byl klíčový hráč,“ krotil euforii po postupu do semifinále. V semifinále proti Třinci bude mít jako havířovský rodák určitě o motivaci postaráno.

    „Kuba je výbornej, jde strašně nahoru. Ani jsem nečekal, že bude bude tak dobrej... Ne, to je sranda. Viděl jsem z tréninků, jaké jsou jeho kvality, poslední zápasy hraje opravdu výborně. Dělá, co má. Navíc dává góly, výborná práce. Strašně ho chválím!“
    spoluhráč z prvního útoku DAVID ŠŤASTNÝ

    Pardubice - Mladá Boleslav: Obrat dokonán! Ševcovu ránu před brankou tečoval Kotala, 3:4
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud