Ondřej Kuchař
21. dubna 2022 • 18:20

Jak Sparta zastaví mašinu Ocelářů? Skórovat první, nevytéct emočně

Vstoupit do diskuse
0
  • Vítězný gól procedil za Ondřeje Kacetla obránce Sparty Tomáš PavelkaVítězný gól procedil za Ondřeje Kacetla obránce Sparty Tomáš PavelkaFOTO: Pavel Mazáč / Sport

    Po prvním finálovém utkání se to zdálo jako těžko splnitelná mise. Porazit nadupaný Třinec čtyřikrát z maximálních šesti dalších duelů? Brutálně těžká mise. Druhý večer ale Pražané zvládli. Do třetího duelu půjdou v pátek v Praze za vyrovnaného stavu 1:1. Co musí udělat, aby měli proti sehraným Ocelářům útočícím na titulový hattrick šanci na úspěch?

  • Skórovat i nadále jako první

    V úvodních dvou finálových utkáních navázali na to, co byla jejich devíza už v základní části. Dát první gól zápasu. Spartě se to v dlouhodobé soutěži povedlo ve 39 duelech, nikdo v tomto ohledu nebyl lepší. Pro srovnání: Oceláři skórovali jako první pouze třiadvacetkrát. Jenže bodů stejně uhráli o třináct více než Pražané. Třinec totiž dovedl zápasy zhusta převracet ve svůj prospěch, kdežto Sparta o náskok často přicházela.

    To se stalo také v prvním duelu o titul, v tom druhém si už rudí vedení ukrást nenechali. Bude extrémně důležité, aby se jim i dál dařilo smazat gólovou nulu ze svého účtu jako prvním. Když se do vedení dostane tým Václava Varadi, je ho velmi těžké překonat. Oceláři se zatáhnou a z hlíny uplácají pevnou zeď. Bušit do ní? To opravdu nechcete.

    Kolikrát skórovali v play off jako první?

    Třinec: 6 z 10 zápasů

    Sparta: 7 z 12 zápasů

    Třinec - Sparta: Řepík napodruhé dostal puk do branky střelou z úhlu, 0:1
    Video se připravuje ...

  • Vyhýbat se trestné lavici

    To samozřejmě platí pro obě strany. Jak Třinec, tak Sparta jsou v početní převaze brutálně nebezpeční. Oceláři možná ještě o chlup víc. Úspěšnost přesilovek leze přes 33 procent! Každá třetí je využitá. Stejnou úspěšnost si zatím drží taky ve finále, z šesti možností gól vykutali dvakrát. Pražané se v početní výhodě trefili jednou.

    „Přesilovky budou rozhodovat. Kdo nebude faulovat, bude mnohem blíže k úspěchu,“ ví útočník Třince Vladimír Svačina. V prvním duelu Oceláři faulovali už během první třetiny třikrát. Během další stovky minut finále však za katr usedli pouze dvakrát. Své početní výhody hrají Slezané často velmi podobně, přesto je pro soupeře mimořádně obtížné je ubránit.

    5

    Každá pátá střela Ocelářů v početní převaze končí v play off gólem.

    Třinec - Sparta: Marcinko využil přesilovku hned v úvodu, 4:1
    Video se připravuje ...

  • Nevytéct nervově, držet koncentraci

    V prvním duelu s tím měli problém. Hlava sparťanům nefungovala správně. „Kluci cítili, že by to mohli uhrát na 1:0. Přestali jsme být aktivní a doplatili na to,“ říkal kouč Josef Jandač. Když pak jeho hráči cítili, že jim zápas utíká, nervově balancovali na hraně. Bublal hlavně ofenzivní lídr Filip Chlapík.

    Pro vlastní dobro by pak měli v agresivitě v osobních soubojích ubrat beci Tomáš Dvořák nebo David Němeček. Tvrdost kolem vlastní branky? Samozřejmá věc, ale hokejka v obou rukách mířící kamsi k hlavám třineckých forvardů? To není nejlepší cesta ke hře v plném počtu.

    MICHAL ŘEPÍK, kapitán Sparty po druhém duelu:

    „Tohle finále nebude o ničem jiném než o bojovnosti. Tolik gólů padat nebude. Kdo to bude chtít víc a bude víc obětavý, udělá více pro tým, tak ten uspěje.“

    Třinec - Sparta: Chybu Matuškina potrestal Chmielewski, 3:1
    Video se připravuje ...

  • Najít klíč k překonání Kacetla

    Dva zápasy, tři vstřelené góly. Na nejnadupanější ofenzivní mašinu základní části s 203 góly nic moc. Proti Ocelářům zatím ve finále Pražané střílí s úspěšností pouhých 5,6 procenta. Recept na fantasticky čapajícího Ondřeje Kacetla se jim zatím ukuchtit nedaří. Šancí přitom měli relativně dost. Třeba Michalu Řepíkovi nebo Romanu Horákovi se ještě teď zdá o tom, jak ve stoprocentních šancích troskotají na brankáři Třince.

    „Podobné tutovky mi gólmani chytili i v minulých sériích. Brankáři teď chytají skvěle, jsou strašně rychlí, umí se dobře přemístit. Narvou tam lapačku, vyrážečku. Musíme ty puky zvedat až pod břevno. Člověk to tam chce hned doklepnout, vidí prázdnou bránu, ale fakt to musíme rvát nahoru,“ velí před třetí bitvou Řepík.

    VÁCLAV VARAĎA, kouč Ocelářů po druhém finálovém utkání:

    „Oba týmy jsou vyrovnané a je těžké si vytvářet brankové příležitosti na obou stranách. Oba gólmani chytají extrémně dobře.“

    Třinec - Sparta: Fantastický zákrok Kacetla proti Horákovi!
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud