Miroslav Horák
24. června 2013 • 19:48

O vykopání budějovického hokeje z hrobu se snaží i hráči z NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během dvou týdnů se ze slibných ambicí vyklubal hokejový pohřeb. Extraligový hokej z Českých Budějovic zmizel, tým Mountfieldu započal se stěhováním do Hradce Králové, kde majitelé klubu našli díky přístupu radnice ekonomicky vlídnější prostředí. Černočerná budoucnost se však může nečekaně rychle vyjasnit. Mnozí už vidí světlo na konci tunelu. V jihočeské metropoli pracují na tom, aby lidem nabídli prvoligovou podívanou. Když ne s letošním startem, tak příští rok…



Extraliga z tradiční bašty zmizela, ale nikoli hokej. Občanské sdružení HC České Budějovice, zastřešující mládežnické celky, vedle nich bývalý prezident extraligového klubu Jaroslav David a navrch řada elitních hokejistů z NHL, kterým osud hokeje v Českých Budějovicích není lhostejný. To je ambiciózní mix osobností, který už začal s oživováním pohřbené organizace.

Na českobudějovické radnici se už rozjíždějí jednání o budoucnosti, zjišťuje se, co všechno je nutné obstarat, aby se vrcholový hokej rychle vrátil tam, kam patří. Zákulisní zprávy hovoří o tom, že ve finančním zajištění by neměl být problém, často skloňovanou sumu okolo 30 milionů korun, obnášející náklady na prvoligový ročník, by prý zainteresované subjekty dokázaly sehnat.

I z toho důvodu, že do sponzoringu hokeje by se pustily i ty firmy, které dosud nechtěly být propojeny s firmou Mountfield. Ta extraligový klub poslední roky vlastnila.

Podle informací deníku Sport vstoupila do hry i plejáda renomovaných hráčů z NHL, kteří mají k Budějovicím silný vztah. Mezi nimi najdete například Václava Prospala, bratry Michálkovy, Martina Hanzala, pomoci chtějí i Aleš Kotalík, Roman Turek a řada dalších. Osud klubu jim není lhostejný a snaží se vymyslet způsob, jak jej vrátit na scénu.

Největší potíž tkví v získání prvoligové licence. Ta zatím není k mání a nedá se předpokládat, že ji Budějovicím poskytnou Královští lvi, kteří ji stále vlastní a vědí, že v Hradci Králové první ligu hrát nebudou. Vedení Mountfieldu a i hradecké radnice má jiné plány, zajistit si farmářský tým.

Je tu ale i jiná cesta. Na odpovědných místech ČSLH by se musel najít někdo, kdo hospodaření některých prvoligových klubů podrobí přísné prohlídce. Shledání případných zásadních nedostatků by mohlo vést až k odebrání licence a jejímu nabídnutí do Českých Budějovic.

Není to úplná sci-fi, v minulé sezoně se proslýchalo, že několikero oddílů na tom není vůbec dobře a jejich ekonomická kondice je ve zbídačeném stavu… Jak ale bylo zmíněno, k tomuto kroku je třeba odvaha a zároveň silná budějovická lobby. To bezpochyby.

Václav Prospal se raduje ze svého prvního gólu v dresu Budějovic, trefil se proti hvězdnému Kladnu
Václav Prospal se raduje ze svého prvního gólu v dresu Budějovic, trefil se proti hvězdnému Kladnu

V Hradci vítali hráče Mountfieldu

A tak zatímco na jihu Čech budují plány, jak dostat zpět do Budějovic tradiční zábavu, v Hradci Králové v pondělí potichu vítali hráče Mountfieldu. Autobus s budějovickými hráči dorazil na východ Čech po poledni, jejich nejbližší nadřízený, kouč Peter Draisaitl je v Hradci už od neděle.

A pozor, není stále jisté, zda zůstane u týmu, s Mountfieldem se stále nedomluvil na smlouvě. Sám Draisaitl však odmítá, že by se do Budějovic vrátil v případě rychlého pořízení první ligy.

„To pro mě není téma. Tohle všechno mám za sebou, prošel jsem si tím v Německu. Celou kariéru jsem si vydřel sám, nikdy jsem nebyl druhý trenér, všechny chyby a průsery jsem si obstaral já. Do druhé ligy už nepůjdu,“ prohlásil kategoricky.

Jako pravý profesionál bere věci, jak jsou. Kam jej zaměstnavatel vyšle, tam jde. „Já se s tím stěhováním vypořádám celkem rychle. V Budějovicích mně ale bylo fajn, našel jsem si tam krásné bydlení. Z jednoho oka asi ukápne, ale pokud se podepíšu v Hradci, bude to se vším všudy,“ přidal německý kouč, jenž už se seznámil s prostředím zimního stadionu. „Nějaká práce na zázemí se ještě bude muset udělat. Není to takové, jak by to mělo být.“

Na pondělní odpoledne či večer si naplánoval schůzku s Jiřím Kučerou, s nímž by měl nový extraligový celek vést. Draisaitl si hradeckého kouče pamatuje z dob soupeření národních týmů Německa a Česka zkraje devadesátých let.

„Vzpomínám si na něj jako na vynikajícího hráče. Mám ho pořád před očima, naprosto zřetelně,“ usmál se Draisaitl v prostředí Tereziánského dvora, kde výprava Mountfieldu rozbila svůj tábor.

Rozhovor s Peterem Draisaitlem čtěte v úterním deníku Sport

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud