3. března 2015 • 04:40

10 NEJ základní části: Vzkříšení Ručinského či kritika sudích

Autor: tej, vrb
Vstoupit do diskuse
0
  • Vybrali jsem deset nejlepších momentů základní části extraligyVybrali jsem deset nejlepších momentů základní části extraligyFOTO: Koláž iSport.cz

    Hokejová extraliga má za sebou základní část. Dvaapadesát kol nabídlo několik zajímavých událostí, momentů, příběhů a výkonů. Portál iSport.cz vybral těch deset nejlepších.

  • Jízda Třince

    Třinečtí hokejisté získali Prezidentský pohár, ale nedotkli se ho
    Video se připravuje ...

    Tažení třineckých hokejistů touto sezonou je přímo skvostné. Na prvním místě tabulky se drželi už od 24. kola, tedy více jak polovinu soutěže. A s třinácti výhrami v řadě zvýšili rekord. Další milník jim však unikl o vlásek. Na konci soutěže byli Oceláři kousek k překonání rekordu Pardubic. Ti před 12 lety vybojovali v sezoně celých 111 bodů! Třinci k překonání tohoto rekordu nakonec chyběly pouhé čtyři body. Přesto je jeho úspěch skvělý a je největším aspirantem na titul.

  • Vzkříšení Ručinského

    Ručinský po návratu do repre: Všichni táhneme za jeden provaz
    Video se připravuje ...

    Ve 43letech dokázal litvínovský tahoun Martin Ručinský velké věci. S týmem se umístil na překvapivé druhé příčce, stejné místo obsadil i v extraligové produktivitě. V 51 zápasech posbíral 54 bodů za 19 gólů a 35 asistencí. Je zarážející, že až v samém závěru hokejové kariéry zažil nejlepší sezonu v nejvyšší české soutěži.

    „Nechci končit trapnej,“ řekl deníku Sport začátkem sprna, kdy se rozhodoval, zda s hokejem skonči, nebo bude pokračovat. O sedm měsíců později už říkal: „Šampionát v Praze je magnet, láká mě to,“ pravil poté, co se po devíti letech vrátil do reprezentace a v rámci Euro Hockey Tour dvakrát nastoupil proti Rusku.

  • Rozhodčí ve středu pozornosti

    Litvínov zuří na sudí ve Zlíně: Faul, který nebyl, a vyloučený, který nehrál
    Video se připravuje ...

    Po 21. kole sudí zpřísnili svůj metr. Úzkostlivěji se začaly posuzovat zákroky hokejkou či rukama. „Výhodu mají tvořivější hráči, kteří se snáze dostávají do šancí,“ uvedl ředitel soutěže Josef Řezníček.

    Od 1. do 21. kola bylo uděleno v průměru v menších trestech 22,5 minuty, v dalších 21 kolech vzrostl počet na průměr 26,9 minuty. Větší nárůst zaznamenaly vyšší tresty, jejichž počet se mezi 22. a 42. kolem zvýšil o 39,9 procenta.

    Ve 20. kole se rozhodčí navíc stali terčem ostré kritiky. Rozbuškou bylo utkání mezi Zlínem a Litvínovem, ve kterém hosté vedli 5:2, ale nakonec padli v prodloužení. „Je smutné, že tahle situace se dost často děje ve Zlíně. Asi minutu po zápase mi volal Patrik Martinec (sportovní manažer) ze Sparty s tím, že se jim ve Zlíně stalo to samé. Je to až zavádějící. Nechci předesílat, kam by tyhlety věci mohly až dojít, ale chodí mi maily od fanoušků, že to jednání zavání až korupčním jednáním a takovými věcmi. Tomu se chci bránit, vyhnout se tomu, ale tohle si rozhodčí prostě nemůžou dovolit,“ řekl v pořadu ČT Buly hokej živě generální manažer Litvínova Robert Kysela.

    Toto vyjádření strhlo další vlnu ohlasů na výkony arbirtů. Výsledkem byla Kyselova omluva i přeřazení deseti sudích do nižší soutěže.

  • Vzestup Zlína

    Fanoušci se připravují na play off, Zlín si zahraje čtvrtfinále Fanoušci se připravují na play off, Zlín si zahraje čtvrtfináleFoto ČTK

    Ještě začátkem prosince se mistři ze Zlína trápili na posledním místě tabulky, pak se ale ode dna odrazili. Jejich spanilá jízda skončila na šestém místě zaručující přímý postup do play off, v něm narazí v repríze na loňské finále na Brno.

    „Budeme se snažit využít toho, že jsme v euforii, protože ta sezona byla pro nás psychicky strašně těžká, dokázali jsme neuvěřitelnou věc a já si moc cením, že jsem ve Zlíně,“ pravil zlínský bek Tomáš Žižka po posledním utkání základní části.

  • Nemoc Zbyňka Irgla

    Zbyňku Irglovi lékaři diaknostikovali nádor Zbyňku Irglovi lékaři diaknostikovali nádorFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Na začátku sezony rozpoutal debaty. Hokejista Zdeněk Irgl se po návratu do extraligy totiž nevrátil do rodných Vítkovic, ale zamířil do Třince, což mu Ostravané nedokázali odpustit. Vášně v ochozech však přetrvaly jen do listopadu. V té době totiž lékaři útočníkovi diagnostikovali nádor a museli mu odebrat ledvinu. Všichni, bez ohledu na tým, mu přáli brzké uzdravení.

    Operace i rekonvalescence naštěstí proběhly v pořádku a vyléčený Irgl se mohl na konci února vrátit na led. Teď ho čeká nejkrásnější část sezony. Jeho tým skončil v základní části první a zahraje si čtvrtfinále play off.

  • Rekordní trest pro Hollwega

    Hollweg sejmul Vlasáka kolenem, Poletína srazil vzduch letící pěsti
    Video se připravuje ...

    Americký útočník Ryan Hollweg, který je známý především tím, že pravidelně přidělává práci disciplinární komisi, přidal pár trestů i letos. Už ve čtvrtém kole vyfasoval historicky nejvyšší trest! Za faul kolenem na slávistu Tomáše Vlasáka mu disciplinární komise udělila stopku na deset zápasů. Trest mu snížil až výkonný výbor ČSLH, přesto si raubíř sedm zápasů odseděl. Vlasák však také měsíc nehrál, po jeho zákroku totiž musel s kolenem na operaci.

  • Krize Slavie

    Obvyklá situace: střídání brankářů Slavie Obvyklá situace: střídání brankářů SlavieFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Letošní sezona se absolutně nevyvedla pražské Slavii. Po čtrnácti letech hrála bez trenéra Vladimíra Růžičky a ani jeden ze čtyř koučů, kteří se v letošní sezoně uchopili sešívaného kormidla, nedokázal Slavii vzkřísit. Pouhých dvanáct výher v základní hrací době a čtyřiačtyřicet bodů zajistily tradičnímu celku k jisté účasti v baráži už dvě kola před koncem základní části.

    Špatné výsledky nezůstaly bez následků. Kromě točení trenérů a finančním problémům přestala být Slavia pro fanoušky přitažlivou, v letošní sezoně měla třetí nejnižší domácí návštěvnost! Její zápasy v průměru navštívilo pouhých 3892 diváků na zápas, méně už měly jen Karlovy Vary a Mladá Boleslav.

  • Kanonýr Hrňa

    Hrňa po návratu do Třince
    Video se připravuje ...

    Na začátku sezony se nevešel do hvězdné sestavy Třince a byl přesunut na hostování do Olomouce, která byla v extralize nová. Jenže ‚nechtěný‘ kanonýr Ocelářům ukázal, že s ním počítat měli od začátku! V Olomouci se totiž stal rázem nejlepším střelcem, a tak zanedlouho putoval zpátky do Werk Arény. Na konci sezony se jeho konto gólů zastavilo na čísle 26, tedy stejném, které měl Petr Sýkora. Jelikož však Hrňa odehrál méně zápasů, mohl slavit. Stal se nejlepším střelcem základní části.

  • Vysoká návštěvnost

    Pardubičtí fanoušci Pardubičtí fanoušciFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Česká extraliga má za sebou třetí nejnavštěvovanější ročník v historii. Na 364 zápasech bylo 1 861 115 diváků, což činí průměr 5113 na utkání, lepší byly jen sezony 2009/10 a 2012/13.

    Nejvyšší návštěva (10 261) v tomto ročníku přišla 26. prosince na pražské derby, které hostila Sparta. Naopak nejméně diváků dorazilo v polovině února na duel mezi Karlovými Vary a Mladou Boleslaví.

    Největší nárůst návštěvnosti domácích zápasů zaznamenali vítězové základní části v Třinci, kteří se před sezonou přestěhovali do nové Werk Arény, kam průměrně dorazilo o 1216 fanoušků víc, celkem 4920.

    Titul nejnavštěvovanějšího týmu si udržely Pardubice s průměrnou návštěvou 8298.

  • Hřiště pod mlhou

    Mlha v Brně. Zápas Komety se Zlínem byl předčasně ukončen
    Video se připravuje ...

    Některé extraligové zápasy se zahalily do mlhy. Utkání druhého kola mezi Brnem a Zlínem bylo dokonce předčasně ukončeno a opakovalo se o měsíc později. „V těch podzimních zápasech to občas bývá, ale tohle jsem ještě nezažil. Šlo o zdraví hráčů. Bylo to nehratelné už od prvního přerušení. Jiné řešení než to ukončit, jsem neviděl,“ popsal zlínský kapitán Čajánek.

    Mlhu způsobila dešťová přeháňka před zápasem, kvůli které lidé do haly přišli mokří.

    Dlouhodobé problémy s mlhou pak měl hradecký stadion, který kvůli ní musel několik utkání přerušit. Již na podzim ale radnice města odsouhlasila nákup a instalaci zvlhčovacího zařízení.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud