12. března 2015 • 15:37

Říha s úsměvem: Přestřelky? Jágr mě minule odvolával až z Ameriky

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejové play off je také o boji v zákulisí. Být lepší na ledě je jedna věc, tahat za nitky za oponou věc druhá. Kluby se snaží vykolejit soupeře nejprve vlastní hrou. A pokud to nejde, zkouší se jiné kousky. To je pak plno námětů u disciplinární komise, u jejího šéfa jedna stížnost stíhá druhou. Samostatnou kapitolou jsou pak mediální roztržky. Mnozí tipují, že když by k nim někde mělo dojít, pak v sérii Litvínova s Pardubicemi. Ta propukne v pátek na severu Čech.



V obou týmech najdeme trenéry, kteří pro upřímné slovo nejdou daleko a kteří umí bodnout do živého. To platí zejména pro Miloslava Hořavu. Pokud cítí, že je to třeba, řekne si svoje. V sezoně se o tom přesvědčili ve Zlíně, kde se zkušený trenér pěkně rozvyprávěl o nehoráznosti českého hokeje. To když měl na mysli předvedené výkony sudích, zejména Romana Poláka.

A právě Hořava už se jednou s Milošem Říhou do křížku dostal. Před osmi lety, když Znojmo podlehlo Pardubicím ve čtvrtfinále v posledním sedmém zápase. Byl to nervózní seriál zápasů, favorit vedl 3:0 a pak postup s vypětím všech sil honil na poslední chvíli.

„V sérii jsou pro mě jediným vítězem moji hráči. Protože s tak arogantním mužstvem jako jsou Pardubice, dokázali držet krok. To je všechno,“ prohlásil Hořava na tiskovce.

Říha se nenechal vyvést z rovnováhy a kontroval: „Musím říct, že tak neseriózní jednání od trenérů Znojma jsem ještě neviděl. Na něčem jsme se domluvili a vůbec to neplatilo. O žádné aroganci bych nemluvil. My jsme vůbec arogantní nebyli. Právě naopak. Nedělali jsme to co Znojmo,“ pronesl s tím, že Orli na svém ledě schválně natáhli jeden z tréninků a Pardubice se nemohly připravit podle potřeby.

Když se po středečním tréninku Miloši Říhovi někdejší příhoda připomněla, pousmál se. „Byly tam proti nám nějaké nefér věci, už je to však pryč. Na obou stranách už jsme zase o něco starší trenéři, známe se dobře. Tahle série myslím nebude o výstupech trenérů, ale o hráčích a o tom, jak my je připravíme. A hlavně, Litvínov není Znojmo.“

Trenér Litvínova Miloslav Hořava. Trenér Litvínova Miloslav Hořava.Foto Michal Beránek (Sport)

To zkušenost z doby nedávno minulé ho zřejmě pálí dodnes. Před dvěma roky narychlo zachraňoval Pardubicím účast v předkole, kde jeho tým narazil na Kladno. O všem rozhodoval pátý duel venku, před ním se kladenští funkcionáři vytasili s účinným manévrem. Postěžovali si v novinách, že Miloš Říha nejspíš porušuje pravidla soutěže, když ze střídačky reaguje na výroky sudích a komunikuje s nimi.

Jako trenér smí, věc však měla háček. Říha u týmu oficiálně figuroval v roli manažera, v pozici kouče nemohl být vedený kvůli nevyřešeným závazkům v Petrohradu. A jako manažer týmu nesmí se sudími přijít vůbec do kontaktu…

Tahle slovní rozmíška Říhu pořádně otrávila. A jak na ni vzpomíná dnes? Pořád trochu mrzutě.

„Když jsem Pardubice trénoval naposledy, do přestřelky se pustil Jágr (majitel klubu) až z Ameriky, kdy mě odvolával ze střídačky a celý náš hokej na to živě reagoval. Přitom to bylo úplně jedno…“

Tak uvidíme, k čemu dojde v řeži mezi Litvínovem a Pardubicemi. Jisté je jedno: hokejově to bude skvělá podívaná.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud