Jaroslav Kalina
5. září 2017 • 22:15

Derby? Chybí nám, jsme z toho až smutní, shodují se sparťané i slávisté

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opět to mělo šťávu.  V úterý dali hokejisté Sparty a Slavie vzpomenout na tradiční bitvy, ve kterých se hrálo a bojovalo až na doraz ještě před sestupem sešívaných do první ligy. I když se jednalo pouze o přátelské utkání, pražští rivalové se znovu dokázali servat o titul vládce Prahy. Ten nakonec vydřeli a obhájili sparťané výhrou 2:1 v prodloužení. „Nečekal bych, že bychom uhráli takový výsledek. Po letech jsem si opět zahrál derby a jsem strašně rád,“ s úsměvem přiznal slávistický kapitán Jan Novák. 



Už je jen pár pamětníků na obou stranách, kteří prožili vypjatá pražská derby v extralize. Mezi ně se řadí například dlouholetý srdcař Slavie Jan Novák. Naposledy se střetl se Spartou 1. února 2015, tedy v době, kdy měli sešívaní ještě extraligovou příslušnost. Po letošním derby, které jeho mužstvo prohrálo, však byl spokojen.

„Bylo to moc hezký. Všichni jsme si to užili. Na to, že hrajeme o ligu níž, jsme nepředvedli žádnou ostudu. Derby pro nás hodnotím jenom kladně,“ řekl dvojnásobný extraligový vítěz.

Populární hokejové pořekadlo říká, že derby nezná favorita. Za pravdu tomu dal i Novák. „Je to tak. Naposledy se to jenom potvrdilo. Derby bylo velice vyrovnané. Neměli jsme přehnaný respekt a řekli jsme si, že proti Spartě to jde,“ s úsměvem prohlásil hráč, který byl i u poslední výhry Slavie se svým rivalem. Naposledy se to slávistům povedlo 2. listopadu 2014 na sparťanském ledě a vyhráli 1:0.

Novák: Výsledek mě příjemně překvapil, čekal jsem jiný průběh zápasu.
Video se připravuje ...

Na rovinu přiznal, že mu derby s pražským rivalem velice chybí. „Pražana to zamrzí, že se derby nehraje častěji. Situace je však taková, že jsme o ligu níž. Nejde to. Za Slavii můžu říct, že jsme hrozně rádi za jeden přátelák v sezoně. Kdo by nechtěl hrát derby pražských "S"? Obecně se všechny ostatní extraligové kluby chtěly proti týmům z Prahy vždycky vytáhnout. Uvidíme časem, přiznala ikona sešívaných, která bude od nové sezony nosit kapitánské céčko.

Odvěkou rivalitu mezi Pražany berou velice prestižně i hráči, kteří do derby v extralize nikdy nezasáhli. Velice pokorně se k tomu vyjádřil sparťanský útočník Dominik Uher.

„Jsem moc vděčný, že jsem mohl zažít pověstné derby mezi Spartou a Slavií. Atmosféra byla úžasná. Derby vždycky neodmyslitelně patřilo k extralize a je velkou škodou, že se poslední roky nehraje. Snad se slávisti vrátí a pražské derby se bude opět hrát,“ doufá frýdecko-místecký rodák, který v prodloužení rozsekl zatím poslední duel Sparty proti Slavii.        

Extralize pražské derby chybí, shodují se sparťané Uher a Vrána
Video se připravuje ...

Nepřátelství pražských "S" dobře zná slávistický gólman Dominik Frodl. Jednadvacetiletý odchovanec Slavie však v extralize nikdy derby nehrál. Nestihl to. V době, kdy sešívaní sestoupili, chytal Frodl ještě za juniory a seniorským bitvám se Spartou mohl jenom přihlížet. Premiéru v derby má však za sebou a velice dobře se činil.

„Pro mě osobně derby hodně znamená. Možná víc než u ostatních kluků. Dost mě štve, že jsme v první lize a nemůžeme proti nim hrát v extralize. Jsem z toho smutný. Nicméně už jsem si v derby zachytal a myslím, že jsme předvedli skvělý týmový výkon. Navíc jsem se cítil dobře a to je před startem sezony hodně pozitivní,“ líčil maskovaný muž Slavie.

SESTŘIH: HC Sparta Praha - HC Slavia Praha 2:1p
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud