Jiří Vítek
28. února 2018 • 14:48

Zábranský se vrátil z inspekce po Kanadě: Chci vědět, proč nestačíme

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco se evropský hokejový svět upínal minulé dva týdny k zápolení o olympijské medaile v korejském Pchjongčchangu, majitel a trenér brněnské Komety Libor Zábranský zamířil opačným směrem, do Kanady. V tamní juniorské lize strávil dvanáct dnů a čerpal nové poznatky ve výchově mladých hráčů. „Zázemí máme špičkové, ale chybí nám konkurence,“ říká po návratu.



Zábranský se v Brně aktivně podílel na výchově hráčů ročníku 1998 až 2001. Lámal si hlavu s tím, jak je možné, že zatímco jeho mládež je schopná porážet švédské či kanadské celky, tak s přesunem do seniorské kategorie se role postupně obracejí. Kanada a Švédsko mají navrch. „Tři roky uplynou a ti kluci jim v podstatě nestačí. Chtěl jsem vědět, v čem by mohl být rozdíl,“ popisuje důvod své cesty.

A výsledek? „Je to o celkovém myšlení a přístupu. Ti kluci hrozně chtějí, chtějí to dokázat, mají před sebou vidinu NHL, obrovského zabezpečení a udělají pro to vše,“ vypálí hned.

V Kanadě zůstal 12 dní, viděl šest tréninků a šest zápasů ve WHL, v jedné ze tří elitních kanadských juniorek. „Tamní soutěž je strašně náročná, ti kluci hrají osmdesát zápasů za sezonu. Nemyslím si, že je to až tolik o tréninku, protože v Kometě trénujeme hodně, i u mládeže, ale je to o konkurenci a o tom, že juniorská soutěž v Kanadě je nejlepší na světě a hrají v ní ti nejlepší. Přirozenou cestou se tlačí sami nahoru,“ srovnává Zábranský.

Bývalí hráči Komety v zámoří:

Michal Kempný, 1990, obránce Washington Capitals (NHL)

Pavel Jenyš, 1994, útočník Rapid City Rush (ECHL)

Jakub Zbořil, 1997, obránce Providence Bruins (AHL)

Libor Hájek, 1998, obránce Regina Pats (WHL)

Marek Škvrně, 1999, útočník Kelowna Rockets (WHL)

Filip Král 1999, obránce Spokane Chiefs (WHL)

Libor Zábranský ml., 2000, obránce Kelowna Rockets (WHL)

Rozdíl mezi prostředím bije do očí: „Je to o obrovské konkurenci a mentalitě. U nás se kluci uspokojí. Nechci vznášet nějaká moudra, ale tu kvalitu tady nemáme. Možná to je ten důvod, proč nám za tři roky ujede vlak. Není tady moc hráčů, kteří mají přístup jako Martin Nečas.“ Ten byl draftovaný při posledním výběru talentů v prvním kole a patří za mořem Carolině, po sezoně tam nejspíš vyrazí už nastálo. Teď dostal ještě jeden rok, aby dorostl v Evropě. Ve WHL pak působí další hráči, kteří si prošli Kometou: Libor Hájek, Filip Král, Marek Škvrně a Libor Zábranský mladší. Zábranský senior chtěl i vidět, jaký tahle parta udělala pokrok pokrok.

Podle něj není rozdíl ani tak v tom, že by kanadské kluby musely mít nutně lepší zázemí: „Nahlédl jsem do skromných podmínek, ve kterých kluci jsou. U nás máme špičkové zázemí, posilovnu, kondiční trenéry. Nemyslím si, že bychom jim měli co víc nabídnout.“ Výjimkou nejsou ani desetihodinové přesuny autobusem, jen v základní části odehrají mladí hokejisté přes sedmdesát zápasů. Celkového vítěze tak v součtu s vyřazovacími boji čeká zhruba stovka utkání. A to je přesně ten rozdíl oproti zápasům v Česku. Sto těžkých utkání pro šampiony, tvrdé konkurenční prostředí. Když se nezlepšíte, přijde někdo jiný. Pokud nechcete pracovat taky smůla, škrtnou vás z plánů.

Před sezonou zamířili do WHL Zábranský mladší a Škvrně, v říjnu se k nim přidal Král. „Když jsem viděl jejich progres, protože je trénuju od třetí třídy, tak se vší skromností musím říct, že tohle by tady za půl roku neudělali,“ uznává Zábranský.

Je si dobře vědom, kam se Kometa za poslední roky ve výchově posunula: „Když jsme před deseti lety začali u mládeže, v prvé řadě učit jsme učili děti zdravit.“ To už teď znají. Teď jde o to, dohánět hokejové velmoci i v dalších činnostech. Kanadská stáž rozhodně neuškodí.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud