22. dubna 2018 • 18:15

VIDEO: Litvínov přejel Kladno 5:2 a slaví záchranu! Jihlava sestupuje

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN 12. KOLA | Před rokem Jihlava stáhla Karlovy Vary z extraligy do první ligy a dnes si oba týmy role prohodily, přestože Dukla doma zvítězila 3:2. O jejím pádu do nižší soutěže totiž rozhodlo vysoké vítězství Litvínova nad Kladnem, jenž si proti Středočechům připsal triumf 5:2. Severočeši se tak v Tipsport extralize udrželi až v posledním možném utkání, po němž díky lepší vzájemné bilanci ovládli barážovou skupinu před druhou Energií.



Jihlava se loučí s extraligou výhrou

Jihlavané rozhodli o výhře třemi brankami v úvodní třetině. Skóre otevřel už ve 2. minutě Hubáček po Andělově úniku po pravém křídle. Druhý gól přidal o pět minut později Zeman.

Výkonu hokejistů Karlových Varů chybělo po pátečním nabytí extraligové jistoty nasazení. Svěřenci trenéra Martina Pešouta spoléhali na rychlé protiútoky, které většinou nedotáhli do koncovky. V obraně jim chyběl větší důraz, soupeři nechávali hodně prostoru ke střelbě. Ve 20. minutě to využil ke vstřelení třetího gólu kanadský útočník Rabbit.

Od druhé třetiny nastoupil v brance Karlových Varů Kuchař, jenž nahradil Závorku. I když si Dukla vytvořila několik slibnějších střeleckých příležitostí, gólově se už neprosadila. V závěrečné třetině domácí upadli do útlumu a dopouštěli se chyb v defenzivě. Hosté naopak herně ožili a brankami Vrdlovce a Stloukala zkorigovali výsledek.

V závěru ještě mohli zvýšit náskok Dukly Jiránek, ale neproměnil v oslabení sólový nájezd, a po něm i Rys, jenž nedoklepl z bezprostřední blízkosti puk do sítě. V poslední minutě se soupeř odhodlal k power play vyrovnat, ale vyrovnání se nedočkali.

Ohlasy trenérů:

Petr Vlk (Jihlava): "Bohužel jsme nyní zklamaní z toho, jak sezona dopadla. Dnes jsme už situaci nezachránili. O našem sestupu rozhodlo několik předchozích zápasů. Chleba se lámal hlavně při našich domácích prohrách v baráži. Pokud by se nám tato utkání vydařila, tak jsme mohli být v jiné situaci před dnešním posledním utkáním. Nemyslím si, že bychom situaci podcenili. Kluci měli enormní snahu. Bohužel nám to nevyšlo."

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Do zápasu jsme vstoupili špatně. Měli jsme pomalý pohyb. Během celé sezony nám náš hokej nefunguje, pokud nebruslíme. Po první třetině jsme si řekli, že musíme k poslednímu zápasu přistoupit jinak. Nechtěli jsme dát soupeři zápas zadarmo. Od druhé třetiny jsme hru minimálně vyrovnali. Ve třetí třetině jsme si vytvořili několik šancí, sahali jsme po vyrovnání a bodech. Hráči k závěru utkání dobře přistoupili. Výborný výkon podal brankář Ondra Kuchař, který nás podržel. Domácí měli větší motivaci než my. V minulém kole to z nás spadlo a užili jsme si zasloužené oslavy. To všechno hrálo svoji roli v dnešním zápase."

Jihlava - Karlovy Vary: Hlinka přihrál puk na Rabbita a ten navyšuje vedení na 3:0
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 01:47. R. Hubáček, 06:20. Zeman, 19:15. Rabbit

Hosté: 41:56. Vrdlovec, 46:07. Stloukal

Sestavy

Domácí: Kořenář (Škarek) – Suchánek, de la Rose, Kajínek, Stříteský, D. Váňa, Šidlík, J. Zdráhal – Diviš (A), Skořepa (A), Straka – Jiránek, Zeman, Čachotský (C) – F. Seman, R. Hubáček, Anděl – Rys, M. Hlinka, Rabbit.

Hosté: Závorka (21. Kuchař) – Krejčí (C), Šafář, Pajk, Plutnar, Bernáth, M. Rohan (A) – Stloukal, Kverka, Flek – O. Beránek, Gríger, Kohout – Vachovec, Vrdlovec, Šik – Osmík, M. Zadražil, A. Rulík.

Rozhodčí

Hradil, Kika – Lederer, Tošenovjan

Stadion

Horácký zimní stadion, Jihlava

Návštěva

2 684 diváků

Verva dominovala a slaví záchranu!

Severočeši nakonec obsadili v baráži první místo. Získali stejně jako Karlovy Vary 20 bodů, ale mají lepší bilanci vzájemných zápasů. Poslední skončilo Kladno s pouhými čtyřmi výhrami z 12 zápasů.

Litvínov vykročil do boje na dálku s Jihlavou rázně. Již po 24 sekundách hry překvapil Cikánka vyjetím zpoza branky Černý a posunul Vervu do vedení. Další gól mohl přidat ve 4. minuty Jánský, ale na gól si musel počkat o dvě minuty déle, než zakončil do odkryté branky Rytířů. Hosté se poprvé vážněji v útočném pásmu předvedli v 9. minutě, Kloz ale trefil jen tyč Kantorovy branky.

Hned na začátku druhé třetiny se do další šance dostal Černý, Cikánek se tentokrát překvapit nenechal. Severočeši dlouho nebezpeční v útoku nebyli, ve 27. minutě ale obrana hostů nechala zcela volného Jíchu, který při dorážce nezaváhal. O 48 sekund později přidal čtvrtý gól Lukeš a vyprodaný Zimní stadion Ivana Hlinky mohl slavit záchranu v extralize.

Litvínov - Kladno: Cikánek vyrazil střelu Válka pouze před sebe, na dorážku Jíchy byl krátký, 3:0
Video se připravuje ...

Kladno sice předchozí barážový zápas v Litvínově vyhrálo 2:1, dnes bylo ale bez šance na solidní výsledek. Ve 43. minutě navíc přidal pátou branku obránce Baránek, jenž Cikánka překonal střelou od modré čáry krátce po buly.

Kantora usilujícího o druhou nulu za sebou prověřil v 50. minutě Machač, snížit ze slibné šance se mu ale nepodařilo. Nakonec se hosté branek dočkali. V 54. minutě se prosadil Patyk a o 40 sekund později Kaut. Na radosti domácích to ale neubralo. Stále tak platí, že od roku 1959, kdy Litvínov postoupil do extraligy, nikdy nejvyšší soutěž neopustil.

Ohlasy trenérů:

Jiří Šlégr (Litvínov): "Takový zápas je vždy strašně složitý. Soupeř prakticky o nic nehraje, nemá co ztratit, je uvolněný a u nás je obrovské napětí, protože musíme zvítězit. Za mě je potřeba poděkovat fanouškům, že naplnili stadion a věřili, že to kluci zvládnou. A poděkovat hráčům a všem, kteří se podíleli na tom, že se to povedlo, i když to bylo hektické. Udrželi jsme extraligu v Litvínově, což všichni víme, že je pro Litvínov zásadní záležitost. Zlomový okamžik celé baráže bylo otočení zápasu (v 10. kole) s Jihlavou v poslední třetině a pak jsme si šli za svým."

Pavel Patera (Kladno): "Pro nás bylo dnes těžké kluky namotivovat do zápasu, protože jsme v pátek ztratili šanci na extraligu. A asi to bylo vidět. I podle výkonu se (mi zápas) těžko hodnotí. Hned při prvním střídání jsme dostali gól a Litvínov si za tím šel. Nepodali jsme optimální výkon."

Góly

Domácí: 00:24. J. Černý, 05:21. Jánský, 26:19. Jícha, 27:07. F. Lukeš, 42:04. Baránek

Hosté: 53:52. Patyk, 54:32. T. Kaut

Sestavy

Domácí: Kantor (Petrásek) – Sörvik, Baránek, Gula, Frolo, Z. Sklenička, Iberer, L. Doudera – M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý (A) – Jánský, V. Hübl (A), F. Lukeš – Řehoř, Gerhát, Trávníček (C) – Jícha, Válek, Matoušek.

Hosté: Cikánek (Stahl) – Štindl, F. Matula, Kehar, Zelingr, Lenďák, Repe – Kružík, T. Kaut (A), Redlich – D. Tůma (C), Kubík, J. Kloz – Zikmund, Machač (A), Bláha – Pekr, Svedlund, Vildumetz – Patyk.

Rozhodčí

Pešina, Lacina – Brejcha, Frodl

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

6 011 diváků

TABULKA BARÁŽE:

Z V VP PP P Skóre B
1. Litvínov 12 5 2 1 4 27:27 20
2. K. Vary 12 4 3 2 3 30:24 20
3. Jihlava 12 5 1 2 4 29:25 19
4. Kladno 12 4 0 1 7 17:27 13

Fanoušci Litvínova dali najevo, co si myslí o budoucnosti generálního manažera Roberta Kysely
Fanoušci Litvínova dali najevo, co si myslí o budoucnosti generálního manažera Roberta Kysely

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud