Pavel Ryšavý
4. září 2018 • 14:14

Barometr tlaku v extralize: Sparta je jako papiňák, Kometa má pohodu

Vstoupit do diskuse
0
  • Největší tlak v nové extraligové sezoně pocítí především hokejisté Sparty, úřadující mistr z Brna bude mít pohodovou náladuNejvětší tlak v nové extraligové sezoně pocítí především hokejisté Sparty, úřadující mistr z Brna bude mít pohodovou náladuFOTO: koláž iSport.cz

    Tohle není pořadí favoritů ani seznam těch, kteří nejlépe posílili. Deník Sport sestavil 10 dní před startem Tipsport extraligy týmy do tabulky podle tlaku, aby si došly pro titul. O jedničce není pochyb, znovu Sparta, která se znovu hodně změnila a na jaře to bude už dvanáct let od chvíle, kdy vládla Česku naposledy. Dvojnásobný šampion z Brna může být v absolutním klidu.

  • Největší tlak - Sparta

    Uwe Krupp pózuje s klubovou šálouFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Hlavně poslední dva roky je to stejné, v létě se hráči smějí, za pár měsíců na jaře vypadají, jako kdyby je někdo dusil v papiňáku. Ne každý se s extrémním očekáváním a akcentem na dokonalost vyrovná. Titul se tady žádá opravdu silně. Ze zdí, které jsou na začátku sezony bílé, v průběhu sezony najednou čtete nápis „titul“, téma vidíte všude. Pomoci k němu má po dvanácti letech letech Uwe Krupp, první cizinec (mimo Slováků) na trenérské lavici. Hodně záleží, jestli vydrží být hromosvodem, který všechno stáhne na sebe a kabinu udrží stranou. Herní kvalitu Sparta má, ale měla ji i v minulých letech, a nestačilo to.

    Umístění Sparty v posledních 5 letech

    2014    3. místo

    2015    4. místo

    2016    2. místo

    2017    6. místo

    2018    10. místo

  • Největší otazník - Třinec

    Smutek z prohraného finále byl na straně třineckých Ocelářů obrovský.Foto Barbora Reichová (Sport)

    Asi nikde v soutěži nemají hráči takový komfort a podmínky jako tady. Trenéři si hrají na pískovišti, kde leží nejlepší hračky: Martin Růžička, Tomáš Marcinko, mladá Ciencialova letka a pak nové posily Marek Viedenský a Roberts Bukarts. Útočná síla vypadá ničivě. Prostředky jsou, materiál taky. Jen před sezonou jako kdyby spadla na hlavu traverza. Třinec k Lize mistrů přistupuje s velkou vážností. A dva domácí zápasy? Dvě porážky, skóre 3:14. Prohrát se může, ale tohle byl horor, velká lekce. Vyskočila otázka: proč mužstvo nepracovalo tak, jak se od něj čeká?

  • Největší skok nahoru - Vítkovice

    Zklamání hokejistů Vítkovic po vyřazení ve čtvrtfinále play off v sérii proti Kometě BrnoFoto Michal Beránek (Sport)

    Když na to přijde, fotbalový požár z Ostravy umí pobláznit celou republiku. A hokejová vatra? Občas zadoutná, blafne, zhasne a tak pořád dokola. Vítkovice se pod Jakubem Petrem mění. Jenom by to už chtělo i lepší výsledek než jen konec ve čtvrtfinále, který je osmiletým maximem. V minulé sezoně přišel záchvěv naděje, úsek, kdy se dařilo v základní části. Měl by být už delší. Udržely se klíčové postavy, zůstal i brankář Patrik Bartošák , nikdo extra důležitý neodešel. Takže? Čekáte, jak se Petrova skládanka zase zlepší. Jen čtvrtfinále už by bylo zklamáním.

    Kdy se Vítkovice dostaly do finále

    2011    2. místo

    2010    2. místo

    2002    2. místo

    1997    2. místo

    1993    2. místo

  • Největší překvapení - Mladá Boleslav

    Jakub Klepiš si poprvé v kariéře zahrál extraligové play outFoto Barbora Reichová (Sport)

    Štvala skvělým pohybem, agresivním hokejem. Hrálo se proti ní hodně špatně. Ne, tohle není její charakteristika za minulou sezonu. Nesedí ani na tu předminulou. V klubu jen dupli po semifinále v roce 2016 do díry na mamuta, utratili hodně peněz, ale vedlo to jen k tomu, že se postupně vyklidily pozice pro play off. Zahučeli zpátky dolů, tam, kde se pohybovali dřív. S návratem sportovního manažera Jaromíra Látala přišly další velké nákupy, když budete počítat hráče do pole, dorazili čtyři reprezentanti, největším esem je Michal Vondrka . Silná sestava by měla být zase po letech nahoře.

    Posily Boleslavi podle startů v reprezentaci

    Michal Vondrka         76

    Pavol Skalický (SR)   63

    Gašper Krošelj (Slov.)            23

    Martin Pláněk 19

    David Šťastný             11

  • Největší sešup - Mountfield HK

    Hradečtí hokejisté se představí v nové sezoně Ligy mistrů poprvé na svém ledě proti NorimberkuFoto facebook.com/ @MountfieldHK

    Tady jste dřív zaručeně měli krále velkých prohlášení a silných slov. Prezident klubu Miroslav Schön se hodně upínal k vizi, jak jeho parta ovládne ligu. A nebál se to říct. Jít do Hradce automaticky znamenalo vědomí, že se po vás bude chtít výsledek. Žádné v klidu, časem a hlavně trpělivě. Hned! Mountfield ale výrazně omladil, kádr se změnil, jedenáct lidí přišlo, třináct je pryč. Z cílu se couvne. Na druhou stranu, fanoušci i vedení si zvykli, že Hradec vyhrával, uměl lámat vyrovnané bitvy. Přestavba investice taky spolkla, pokud se tým neusadí v první půlce tabulky, úsměvy tu nečekejte.

  • Největší nálada - Kometa

    Marek Čiliak se raduje s mistrovským pohárem poté, co Kometa obhájila extraligový triumfFoto Barbora Reichová / Sport

    Pozor, nikdo neříká, že bude Kometa špatná. Klidně si může hrábnout na třetí zlato po sobě. Nikdo ji už ale nebude prudit s mistrovskou kocovinou a historií, jak po titulu končí sezony bídně. Vědí svoje. Navíc není na škodu, že se tým trochu provětral. Obyčejně byste byli v depresi, kdyby vám zamávali hráči jako Čiliak, Nečas , H. Zohorna nebo Krejčík. Jenže Kometa má silnou gólmanskou dvojici Langhamer+Vejmelka, přivedla Kašpara a Muellera, který vypadá v přípravě extra dobře. Tým zase bude mít hlad. Ale stres? Opravdu ne. Když všichni pojedou podle not Libora Zábranského, šéf nikomu hlavu neutrhne, pokud neklapne třetí titul.

    Bodování po 7 přípravných zápasech

    Peter Mueller  7 (5+2)

    Lukáš Nahodil            4 (1+3)

    Martin Zaťovič            4 (1+3)

    Martin Dočekal          4 (1+3)

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud