Pavel Ryšavý
20. září 2018 • 04:58

Bolesti hlavy jsou pryč, Hemský řeší budoucnost: Hokej, nebo konec?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem se Aleš Hemský těšil na sezonu v Montrealu. Nadšení ale spadlo na nulu po sedmi zápasech. Rána a konec. Otřes mozku. Teď trénuje v Americe, jen smlouvu v NHL zatím nedostal. V rozhovoru pro La Presse připustil i možnost, že by se vrátil do Česka. „Byl jsem zraněný, v minulé sezoně jsem toho za Canadiens odehrál málo,“ chápe, že se o něj kluby neperou. Dušan Salfický, generální manažer Dynama, by ho bral hned. Ale tlačit na slavného odchovance nebude. „Trénoval úplně naplno, tady problém nebyl. Jsem rád, že je v pořádku. Ale trnu, kdyby měl riskovat zase svoje zdraví,“ tvrdí Hemského otec Petr v rozhovoru, který najdete v zamčené části článku.



Otřes mozku je největším bubákem současného hokeje. Zraněné koleno? Dáte ho dohromady. A když už to nebude na hokej, v osobním životě dál můžete fungovat na sto procent. Po ráně do hlavy přichází jiný příběh. Někdy vám vadí světlo, někdy úplně všechno. Pulzující bolest vám nedá vydechnout. Občas problémy trvají týden, jindy měsíce. U někoho nepřejdou nikdy.

Aleš Hemský s nimi bojoval několik měsíců, jak uvedl deník La Presse, zápasil i s depresemi. Prošel si hodně těžkým obdobím, než mu bestie dala pokoj. S následky spojenými s otřesem mozku bojoval od 20. října 2017, kdy odstoupil ze zápasu s Anaheimem.

Největší Hemského úspěchy

mistr světa 2005
mistr extraligy 2005
finále Stanley Cupu 2006
bronz ze ZOH 2006

Teď se zdá, že je fit. Možná se vrátí k hokeji, možná skončí úplně. Aby byl připravený na možnost číslo jedna, dřel celé léto, nejdřív doma v Pardubicích a pak za mořem, kdyby ještě přiletěla šance na smlouvu v NHL.

„Ale žádnou nabídku jsem nedostal a momentálně přesně nevím, jaké jsou mé možnosti. Třeba bych se mohl vrátit do Evropy, pokud se tady nic neobjeví. Je tam šance jít hrát do české ligy, během léta jsem trénoval s klubem v mých rodných Pardubicích,“ uvedl útočník pro La Presse.

Procenta, že kontrakt v NHL v tuhle chvíli přiletí, nejsou vysoká. V extrémně rychlé lize je jiný trend než podepisovat hráče, kterému je 35 let a poslední dvě sezony promarodil. Že by měl sebešikovnější ruce? Rozhoduje tělo. Rychlost. Dravost.

Musíte najít někoho, kdo by věřil, že Hemský dál dovede hrát na top úrovni. Mohl se ukázat někde v kempu, přesvědčit, že má stále dobrou výkonnost a tělo drží. Čím víc se bude blížit říjen a start NHL, šance na zkoušení a pak i následnou smlouvu se zmenšuje.

„Těší mě, že je Aleš zpátky v normálním životě. A teď neřeším vůbec hokej, koukám se na to z pozice kamaráda, známe se odmalinka, hráli jsme spolu in-line hokej. Jsem šťastný, že mu daly zdravotní potíže pokoj, má rodinu, ta ho moc potřebuje zdravého.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud