Ondřej Kuchař
25. září 2018 • 13:11

Košťálkův příběh. V zámoří mu říkali: Nic nevymýšlej. Ve Spartě válí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest let dřel, aby si splnil sen: zahrát si v NHL. Nepovedlo se. Jana Košťálka ve Winnipegu plácli do škatulky defenzivního beka. Co na tom, že právě podpora útoku byla jeho největší předností. „Nechtěli mě pustit za červenou. Říkal jsem si, že je to nějaký omyl,“ nechápe dodnes. V létě se vrátil domů do Sparty a září. Ve čtyřech utkáních posbíral pět bodů (3+2) a rychle se stal šéfem obrany Pražanů. V článku se dozvíte okolnosti toho, proč mu kariéra v zámoří nevyšla, co říká ke své flegmatické povaze a touze zahrát si za reprezentaci.



Do extraligy naskočil už v šestnácti letech. Jako mladému zobákovi mu dal ve Spartě šanci Josef Jandač . Obránce Jan Košťálek se tehdy po sezoně přesto vypravil za oceán. Odcházel jako obrovský talent s velkým potenciálem, ten však zatím nenaplnil. 

„Jako každý mladý kluk jsem tam šel s velkýma očima, že se dostanu na vrchol. Jste tam skautům víc na očích, k NHL jste navíc hrozně blízko. Každý večer na ni koukáte, pořád to vidíte. Životně byl pro mě odchod velká změna, musel jsem se naučit o sebe postarat. Hodně mě to posunulo hokejově i lidsky. Cíl se mi ale splnit nepovedlo. Zpětně je hodně těžké říct, jestli toho kroku lituju, nebo ne,“ vrací se do minulosti 23letý bek.

Ofenziva? Zapomeň!

V draftu 2014 si ho jako 114. v celkovém pořadí vybral Winnipeg. Košťálek ale brzy pochopil, že při cestě vzhůru na něho číhají pořádné trny. Ač v juniorské QMJHL sbíral slušné bodové porce, od šéfů Jets slyšel: „Vybrali jsme si tě jako defenzivního beka. Tvým jediným úkolem bude bránit!“ 

„A z téhle škatulky se nešlo dostat. Měl jsem hrát vzadu, nic nevymýšlet. Když mi tohle řekli, nechápal jsem. Říkal jsem si, že se musela stát chyba, že se museli splést. Vždyť já byl vždycky spíše ofenzivní. Nehrál jsem přesilovky, nic. Viděli mě v tréninku i v zápasech, ale z té pozice vystoupit nešlo. Možná byla chyba i na mé straně, ale upřímně to beru tak, že jsem pořádnou šanci nedostal,“ přiznává. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud