Květoslav Šimek
24. června 2019 • 12:30

Peterek o Třinci: Neomezený rozpočet už není. Jak to bylo s Kýhosem?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Společně s trenérem poskládat tým, vejít se do rozpočtu, s předstihem domlouvat kontrakty a operativně řešit všechny nástrahy v cestě za hokejovým grálem. Generální manažer je i v Tipsport extralize klíčovým hráčem organizací. Oficiální ceny, jako v NHL, nedostávají. I proto deník Sport nabízí výsledky vlastní ankety. Českým manažerem sezony 2018/19 se stává Jan Peterek. Sportovní ředitel mistrovského týmu třineckých Ocelářů. V profilu a rozhovoru pro iSport Premium pak popsal, jak se Třinec proměnil co se týče velmi přejícných smluv, jak jedná s agenty či jak proběhl konflikt s koučem Kýhosem a jak se on sám musel proměnit z introverta ve více politicky uvažujícího člověka.



Výši své první profesionální smlouvy si Jan Peterek stále pamatuje na korunu přesně. V sedmnácti letech měl ve Vítkovicích patnáct set hrubého. „Po zdanění mi zbylo 1 250 korun, doma jsem rodičům odevzdal čtyři stovky na jídlo, protože jsem pořád bydlel u nich," vypočítává neomylně i po třiceti letech. „Dalších 275 korun jsem dal na úrazové pojištění a zůstalo mi 575. A to byly dva víkendy, kdy jsem mohl pozvat kamarády na diskotéce. Zbytek měsíce jsem byl bez peněz."

Jako manažer, přesněji řečeno sportovní ředitel třineckých Ocelářů, teď svým hráčům vyměřuje trošku jiná čísla. Často slyší, že může pracovat s neomezeným rozpočtem. „Z různých jednání to slyším a vnímám," říká Peterek.

„Troufnu si říct, že zhruba s pěti týmy máme podobné podmínky. Samozřejmě je příjemné, že nemusíte řešit, jestli bude na výplaty, nebo ne. Protože v klubu máme nadšence, kteří nám s realizací pomáhají. Lidi, kteří za námi stojí a díky kterým se hokej dělá lehčeji. Prezident Ján Moder a viceprezident Jan Czudek jsou neskuteční srdcaři. Bez nich by to na takové úrovni dělat nešlo. Jim patří velký dík. Je to jejich zásluha, že Oceláři jsou tam, kde jsou," vyzdvihuje.

Efektivnější náklady

To ale podle Peterka neznamená, že může peníze rozhazovat vidlemi. Divoké časy, kdy do Třince chodilo jedno jméno za druhým jen proto, že si je klub mohl dovolit, jsou pryč. „Máme jasně daný rozpočet a s tím musím pracovat," říká Peterek. „Větší investice a podmínky hráčů si samozřejmě musíme nechat schvalovat. Musím vše vyargumentovat. Klepu na dřevo, zatím se mi dařilo většinu kroků obhájit."

Na druhou stranu Peterek na rovinu připouští, že výraz „skromnější cesta" moc rád nemá. „Neřekl bych, že to je skromnější cesta. Spíš mám za úkol zefektivnit náklady," upřesňuje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud