9. září 2019 • 04:40

Cizinci v extralize: Až na jednoho jsou tu k ničemu, tvrdí kouč Plzně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na soupiskách extraligových klubů je aktuálně 65 cizinců. Kritici jejich angažování tvrdí, že tento stav brzdí mladé hráče a ubližuje českému hokeji. V minulé sezoně naskočilo do Tipsport extraligy celkem 78 cizinců. Do nejlepší třicítky kanadského bodování se dostali jen čtyři. Všude ve světě přitom platí jednoduché pravidlo: cizinec musí být rozdílovým hráčem do elitních lajn. Proč je to v Česku jinak? Za vším hledejte peníze. „Můžou za to tabulky. Pro náš hokej je to bohužel velmi špatné,“ říká Ladislav Čihák, hlavní trenér Plzně.



Měli přinést zámořské aspekty hry, vytvořit konkurenční prostředí, které bude posouvat české hráče dopředu. Hnát je k tvrdé práci a lepším výkonům. Namísto toho cizinci v tuzemské nejvyšší soutěži zpravidla jen vyplňují volná místa ve třetí či čtvrté formaci.

Proč tomu tak je?

Středobodem všeho jsou finance. Když chce klub angažovat českého hráče, který třeba ani není nikde smluvně vázaný, musí za něj předchozímu klubu zaplatit tabulkové odstupné. To se může pohybovat řádově kolem jednoho milionu, u lepších hráčů v ideálním hokejovém věku 23 až 27 let však může dosáhnout až dvou a půl milionu. Výškou platu bývají zahraniční hráči srovnatelní s českými, občas jsou dokonce levnější.

Když manažer sáhne například po hráči ze Severní Ameriky, hned počáteční investice je tím pádem o milion menší. S tím souvisí také výrazně nižší riziko. Netrefíte se? Nic velkého se neděje, přešlap vás nebude stát tolik. Obecně však platí, že jen zlomek cizinců v extraligových souborech dostane hlavní roli.

„V zahraničních soutěžích platí, že cizinec musí být lepší než domácí hráči, jinak nemá místo v sestavě jisté,“ přitakává bývalý ligový

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud