Adam Lacek
25. března 2020 • 04:50

Podivná čísla v extralize: Pan Slušňák i problém Komety. V čem vládl Jágr?

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké statistické zajímavosti nabídl uplynulý ročník Tipsport extraligy?Jaké statistické zajímavosti nabídl uplynulý ročník Tipsport extraligy?FOTO: Koláž iSport.cz

    Tipsport extraliga skončila letos bez mistra. Základní část ovšem přinesla parádní bitvy. Prezidentův pohár získal Liberec a padák schytalo Kladno, to všichni vědí. Na jaký tým ale chodilo venku nejméně lidí? Kde byl problém Komety? Kdo by získal Lady Byng Memorial Trophy pro nejslušnějšího hráče, kdyby se v Česku udělovala? A v jaké statistice absolutně dominoval Jaromír Jágr? Podívejte se na VÝBĚR číselných zajímavostí z uplynulého extraligového ročníku!

  • Dravecký sbíral snadné trefy

    Před rokem patřil Vladimír Dravecký k hlavním pilířům Třince při cestě za titulem. V uplynulé sezoně přispěl ke druhému místu Ocelářů 19 body (10+9) v 52 zápasech. Hned čtyři z deseti tref však zkušený Slovák zaznamenal do prázdné branky. Košický rodák jistil říjnové výhry ve Vítkovicích (6:4) a Zlíně (5:2), v listopadu proti Mladé Boleslavi (3:0) a v prosinci proti Plzni (5:2). Třinec za celou základní část zaznamenal pět tref do odkryté klece.

    Vítkovice - Třinec: Dravecký střelou do prázdné stvrdil výhru Ocelářů, 4:6
    Video se připravuje ...

  • Kladno lákalo, ale kdo ne?

    Že Kladno bylo jasně nejnavštěvovanějším týmem na venkovních kluzištích, není žádným překvapením. Jaromír Jágr zkrátka táhl, vyprodával stadiony, na venkovní zápasy Rytířů přišlo v průměru 7443 lidí. Kdo ale venku lákal nejméně? Tipnete si, nebo se dáte podat? Tak jo, chvilku napětí… jsou to Vítkovice, na které v průměru přišlo 5054 lidí. Následují Olomouc, Liberec, Mladá Boleslav a Zlín.

    Jaromír Jágr táhl, Kladno bylo suverénně nejvíce navštěvovaným týmem venku Jaromír Jágr táhl, Kladno bylo suverénně nejvíce navštěvovaným týmem venkuFoto Michal Beránek (Sport)

  • Střílí a dává gól!

    Když se ne přelomu září a října v Třinci mihnul Andrej Nestrašil , ve dvou zápasech nasbíral čtyři body (1+3). Ke gólu mu navíc stačila jedna jediná střela a sezonu tak zakončil se stoprocentní úspěšností střelby. Stejnou bilancí se mohou pyšnit i Albert Michnáč (3 zápasy za Spartu a Karlovy Vary) a brněnský mladík Jakub Brabenec (2 zápasy). Skvělou úspěšností střelby se mohli pyšnit i Wojtek Wolski, Martin Zaťovič či Tomáš Rachůnek.

    Kometa Brno - Mountfield HK: Životní moment pro debutanta Brabence, který dal svou první branku v nejvyšší soutěži, 1:0
    Video se připravuje ...

  • Největší slušňák je z Liberce

    Kdo by získal Lady Byng Memorial Trophy, kdyby se po vzoru NHL udělovala i v extralize? Za uplynulou sezonu zřejmě Marek Zachar. Liberecký rychlík naskočil v základní části do všech 52 zápasů a inkasoval jen dvě trestné minuty, když v závěru únorového utkání v Brně zamířil za katr za podrážení. Další adepti? Kanadský obránce Mitch Fillman z Mladé Boleslavi (4 trestné minuty v 52 zápasech) a karlovarský útočník Jakub Flek (4 trestné minuty v 51 zápasech).

    Liberecký útočník Marek Zachar byl v základní části jen jednou vyloučen Liberecký útočník Marek Zachar byl v základní části jen jednou vyloučenFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Největší trestanci? Taky z Liberce…

    Ačkoliv Marek Zachar by se s největší pravděpodobností stal nejslušnějším hráčem extraligy, celý Liberec naopak v základní části posbíral suverénně nejvíce trestných minut (695). Bílí Tygři se „činili“ především v trestech do konce utkání, kterých nasbírali šest (druhá Sparta jen tři). Vítězům Prezidentova poháru to však nemuselo tolik vadit, s 85 procenty patřili k nejlepším týmům ve vlastním oslabení.

    Pardubice - Liberec: Bitka po konci druhé třetiny, porval se i brankář Hrachovina
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Jágr pálil, když teklo do bot

    Jaromír Jágr naskočil v základní části do 38 zápasů a nasbíral solidních 29 bodů. Často se prosazoval v přesilových hrách. V čem ale absolutně dominoval? V počtu gólů, když jeho tým prohrával o dva či více gólů. Za takového stavu nasázel legendární útočník celkem osm ze svých 15 branek. Za ním se s odstupem seřadili další útočníci Rytířů – Ladislav Zikmund a Brendan O´Donnell nastřádali při takovém dohánění skóre shodně po pěti trefách.

    Mladá Boleslav - Kladno: Jágr projel domácí obranou jako nůž máslem a snížil na rozdíl jediné branky, 3:2
    Video se připravuje ...

  • Sparta jako mistr těsných zápasů

    Sparta zakončila základní část s 35 výhrami, společně s prvním Libercem nejvíce. Rozdíl? Bílí Tygři brali dva body jen v pěti případech, za to Pražané hned čtrnáctkrát! I proto konečné 3. místo a deficit deseti bodů na vítěze Prezidentova poháru. Díky deseti vyhraným prodloužením vyrovnala Sparta rekord Litvínova ze sezony 2016/17. Celkem devatenáctkrát tým z hlavního města ovládl zápas s jednogólovým rozdílem.

    Pardubice - Sparta: Po střele Pecha rozhodl v prodloužení Dvořák, 1:2
    Video se připravuje ...

  • Hvězda Boleslavi: žádný vítězný gól

    Pavol Skalický, útočník Mladé Boleslavi, se stal jedním z největších překvapení sezony. V kanadském bodování celé soutěže skončil na 7. místě, týmovou produktivitu ovládl o celých 14 bodů. Nasázel 18 gólů, ke kterým přidal 27 asistencí. Jenže zatímco 16 jeho spoluhráčů dosáhlo alespoň na jeden vítězný gól, slovenský buldok se ho nedočkal. Nejvíce jich v rámci Mladé Boleslavi zaznamenal Jan Stránský (5 z jeho 9), všechny tři vstřelené góly obránce Jiřího Kurky byly vítězné.

    Pavol Skalický prožil v Mladé Boleslavi životní sezonu, ve které se ale nedočkal vítězného gólu Pavol Skalický prožil v Mladé Boleslavi životní sezonu, ve které se ale nedočkal vítězného góluFoto Michal Beránek (Sport)

  • Problém Komety? Nestřílela

    Kometa neprožila úplně ideální sezonu. V závěru základní části sice udržela pozici v elitní šestce, nevyrovnané výkony ale zarážely. Kde byl problém? Jedním z důvodů může být i malá střelecká potence. Ve střelách na branku bylo horší jen Kladno. Když se sečtou všechny střelecké pokusy, tedy na branku, mimo i zblokované, byli na tom Brňané ze všech nejhůře (2581), těsně před Kladnem (2586). Nejlepší byla v tomto ohledu Plzeň, naopak nejvíce střel šlo tradičně na Vítkovice.

    Kometa má za sebou rozporuplnou sezonu, důvodem je i nízký počet střel Kometa má za sebou rozporuplnou sezonu, důvodem je i nízký počet střelFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Třináct zápasů, žádná výhra

    Neslavně bude na uplynulou sezonu vzpomínat Lukáš Cikánek. Zkušený gólman odstartoval sezonu jako jednička Kladna, po příchodu Denise Godly ale zamířil na střídačku. Znovu se do akce více dostal na přelomu ledna a února, během bídné série Rytířů, při které nastřádali 11 porážek v řadě. Ročník následně dochytal Adam Brízgala. Cikánkova čísla? Třináct zápasů (z toho osm jako startér), úspěšnost zákroků 87,87 %, průměr obdržených gólů na zápas 4,12 a především NULA výher!

    Třinec - Kladno: Hrňova bomba potřetí rozvlnila Cikánkovu svatyni, 3:0
    Video se připravuje ...

  • Další zajímavá čísla

    Útočníci Dominik Lakatoš (Vítkovice) a Petr Vrána (Třinec) neproměnili ani jeden z pěti samostatných nájezdů v sezoně.

    Kladenský obránce Brady Austin zaznamenal nejvíce střídání, mantinel přeskočil celkem 1566x. K tomu kanadský rekordman zapsal i hodně nelichotivou účast na ledě -7 (bilance +/-) v únorovém utkání v Plzni (5:8).

    Liberecký útočník Petr Jelínek vládl při buly. Kapitán Tygrů zakončil sezonu se skvostnou úspěšností 62,3 %, exceloval především v útočném pásmu.

    Litvínov zaznamenal nejvíce střel mimo branku nebo do tyček (729).

    Zlínský obránce David Nosek vyslal nejvíce střel, které byly zblokovány soupeři (103).

    Největším specialistou na přesilovky byl kladenský útočník Brendan O´Donnell (podíl 26 % k celkovému času na ledě), za ním se seřadili další Rytíři Jaromír Jágr (25 %) a Martin Réway (24 %). Suverénně největším specialistou na oslabení pak byl brněnský obránce Tomáš Malec (30 %).

    Olomouc vstřelila 13 gólů do prázdné branky, Litvínov jen jeden.

    Sparta vyhrála všechny zápasy, které došly do samostatných nájezdů (4), Kladno nevyhrálo v nájezdech ani jednou.

    Obránce Michal Gulaši (Kometa) zaznamenal nejvíce hitů (98) i zblokovaných střel (120), vítkovický bek Jan Výtisk skončil v hitech třetí (druhý Rhett Holland) a v blocích druhý.

    Plzeňský mladík Michal Houdek odehrál celkem 168 minut a 24 vteřin, ve kterých nasbíral 59 trestných minut.

    Brankář Šimon Zajíček (Litvínov) byl jediným gólmanem, který zakončil sezonu se 100 % úspěšností zákroků. Při extraligovém debutu v prosinci odchytal jednu třetinu na ledě Mladé Boleslavi a přispěl k nevídanému obratu z 1:4 na 6:4. Ve stejném utkání nastoupil na druhé straně k premiéře i Martin Michajlov, který za pět minut na ledě pustil dva góly ze tří střel (úspěšnost 33,33 % a průměr 24,00).

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud