Michal Koštuřík
9. dubna 2020 • 04:30

Sestava snů Vsetína: Čechmánek a za ním propast. Legendami Slováci i Rus

Vstoupit do diskuse
2
  • Jak by vypadala vsetínská sestava snů?Jak by vypadala vsetínská sestava snů?FOTO: koláž iSport.cz

    Olympijští vítězové, mistři světa, reprezentanti… Vsetínem prošla hromada špičkových hokejistů. Zlatá éra na konci minulého století vynesla klubu z Valašska šest extraligových titulů v sedmi letech, k tomu jedno stříbro po porážce ve finále se Spartou. Vybrat ideální sestavu byla fuška, pro nemálo skvělých borců se na nabité soupisce místo prostě nenašlo. Jen v brance byl výběr užší, protože Roman Čechmánek byl jen jeden. A dlouho… Chudší novodobou éru zastupují jen gólman Biegl, bek Němec a útočník Hudler.  

  • Brankáři

    Roman Čechmánek, Radovan Biegl

    Vsetín=Čechmánek. Jednoduchá rovnice, platná od gólmanova příchodu do klubu až po transfer do NHL. Skoro dvoumetrová skála, podepsaná pod pět titulů. Za svérázem „Čemanem“ vězí díra. Symbolem pozdější chudší éry je bouřlivák a oblíbenec fanoušků Biegl, jemuž jsme dali přednost před Kamešem či dlouholetým spolehlivým náhradníkem Pešatem.

    Trenér Horst Valášek s brankářem Romanem Čechmánkem Trenér Horst Valášek s brankářem Romanem ČechmánkemFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • První obrana

    Antonín Stavjaňa, Radim Tesařík

    Mazák Stavjaňa prožil na Lapači úchvatný konec kariéry, který mu po třicítce vynesl další titul mistra světa. Obrana byla několik let jeho. Byť nebyl typickým lídrem, respekt však měl jako málokdo. Energický Tesařík se do mateřského klubu vrátil o chlup později a také se odtud nakopl do nároďáku.

    Radim Tesařík v dresu Vsetína Radim Tesařík v dresu VsetínaFoto Profimedia.cz

  • Druhá obrana

    Ondřej Němec, Alexej Jaškin

    Pozdější světový šampion Němec při zlaté éře s velkým hokejem teprve začínal. Pevné místo získal až po ekonomickém úpadku a záhy odešel za lepším do Karlových Varů. Rus Jaškin přišel ze Sibiře jako „no name“ a nakonec se stal ikonou klubu.

    Ondřej Němec jako mladíček v dresu Vsetína Ondřej Němec jako mladíček v dresu VsetínaFoto Profimedia.cz

  • Třetí obrana

    Jiří Veber, Jan Srdínko

    Na první pohled ne úplně hvězdný pár, nicméně velmi spolehlivý. Kladenský rodák Veber strávil na Valašsku pět plodných let, do týmu zapadl skvěle. Srdínko se taky narodil daleko od Lapače, v Benešově. Byl u všech šesti titulů. Oba svého času patřili do reprezentace.  

    Vsetínský zadák Jan Srdínko Vsetínský zadák Jan SrdínkoFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • První útok

    Josef Beránek, Rostislav Vlach, Roman Stantien

    Tento útok by neměl chybu. Kreativní centr Vlach by řídil celou hru, vybízel spoluhráče neotřelými přihrávkami ke skórování. Dříč Beránek zvládne vše v nadstandardu, vyžívá se nejen v gólech, ale i v soubojích. Stantien? Schopný střelec, bruslař, technik. Slovák, který je ve Vsetíně legendou.

    Slovenská ikona Vsetína Roman Stantien Slovenská ikona Vsetína Roman StantienFoto Michal Beránek (Sport)

  • Druhý útok

    Jiří Hudler, Jiří Dopita, Radek Bělohlav

    Mladičký Hudler to rozbalil poté, co se vyprázdnila pokladna a zmizely hvězdy. Dotáhl klub do play off a bylo jasné, že je mu Vsetín malý. O Dopitovi je každé další slovo zbytečné. Vedle Vlacha, Stavjani a Čechmánka náleží do „Big Four“ slavného období. Jihočeský univerzál Bělohlav udělal v sezoně 1998/99 v základní části 45 bodů.

    Vsetínský Jiří Dopita ve finále proti sparťanovi Jaroslavu Hlinkovi Vsetínský Jiří Dopita ve finále proti sparťanovi Jaroslavu HlinkoviFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Třetí útok

    Ján Pardavý, Pavel Patera, Martin Procházka

    Samotný Dopita prohlásil, že ho při záznamech slavných zápasů zaujalo, jak platný byl jeho parťák Pardavý. Vskutku, tohle bylo (nejen) střelecké eso týmu. Kladeňáci Patera s Procházkou se stali symbolem neomezených finančních možností klubu. Olympijští vítězové zářili i ve Vsetíně.  

    Vsetínský útočník Ján Pardavý Vsetínský útočník Ján PardavýFoto Profimedia.cz

  • Čtvrtý útok

    Michal Tomek, Michal Broš, Tomáš Sršeň

    Proč Tomek na úkor Kratěny, Tomajka či Kapusty? Možná už jste zapomněli, jak „Tomson“ v prvních třech titulových sezonách sázel góly. Byl rychlý jako šíp, vyhověl si s Vlachem. Šikovný centr Broš byl myslitelem „olomoucké“ lajny, nepříjemný dravec Sršeň zase ryzím kanonýrem. Jeho příchod ze Švédska výrazně zvýšil údernost útoku.

    Michal Tomek navlékl vsetínský dres i v utkání legend Michal Tomek navlékl vsetínský dres i v utkání legendFoto Jitka Krutílková/hc-vsetin.cz

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud