Květoslav Šimek
28. prosince 2020 • 13:20

Ve Spartě nechtěný, teď oporou Třince. Gernát sbírá víc bodů než legendy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před dvěma lety přišel slovenský obránce Martin Gernát (27) do Třince narychlo jako náhrada za dlouhodobě zraněného Vladimíra Rotha. Na zkoušku, se smlouvou na tři měsíce a poté, co se stal ve Spartě nepotřebným. Parádní trefa! Vytáhlý čahoun okamžitě zapadl do ofenzivní mašiny, je jednou z klíčových opor Ocelářů. Příjmení si klidně může poupravit na Granát. Po svátečním derby ve Vítkovicích (1:2n) se vyšvihl na špici kanadského bodování beků soutěže, celkově je v produktivitě Tipsport extraligy sedmý. V 21 zápasech nasbíral 24 bodů (5+19). V zamčené části článku se dozvíte, jak mu pomohlo, že byl v minulosti útočníkem i fotbalovým brankářem a přehled nejproduktivnějších obránců v třinecké historii.



Stačily dva roky a Martin Gernát se suverénně vklínil mezi defenzivní opory Ocelářů. V průměru na zápas sbírá v třineckém dresu dokonce víc bodů než legendární Ľubomír Sekeráš, ligový rekordman Miloš Holaň nebo olympijský vítěz Libor Procházka, kteří si v Třinci svého času také zahráli.

Gernát za 132 zápasů nastřádal 83 bodů (19+64), tedy 0,63 bodu na utkání. Pro srovnání – Sekeráš je v průměru na čísle 0,57 (385 zápasů/258 bodů), a Holaň na cifře 0,55 (11 zápasů/6 bodů).

„Jsem šťastný, že mohu být v takovém klubu, který má nejvyšší ambice,“ cení si slovenský bek. „A těší mě, když můžu k týmovým výsledkům také pomoct a přispět.“

Oceláři teď sice po rekordní šňůře dvaceti zápasů, ve kterých ani jednou neprohráli v základní hrací době, procházejí lehkou výsledkovou krizí. Třikrát za sebou ztratili zápas. Na jedno se ale mohou spolehnout. Gernát ke kvalitní defenzivě tradičně přidá i parádní podporu útoku. V posledních třech duelech, ze kterých Třinec vytěžil pouze čtyři branky, zařídil Gernát hned tři. Dva góly dal, na jeden přihrál.

Sedmadvacetiletý slovenský reprezentant je od začátku sezony v laufu. Hraje s ohromným přehledem, parádně podporuje útok, v první přesilovkové formaci Ocelářů je na modré čáře jedním z klíčových článků. Dobře čte 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud