Pavel Bárta
29. srpna 2021 • 04:45

Ministra Ščotku střídá Hrbas. Ve Vervě se za rok vyměnila celá obrana

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někdy to byl záměr, jindy krok vynucený okolnostmi. V Litvínově se za jediný rok vyměnila celá obrana. „K pohybu hráčů dochází všude,“ komentuje šrumec generální a sportovní ředitel klubu Pavel Hynek. Z beků, kteří po jeho loňském nástupu v týmu byli, už nezůstal žádný. Nejlepší z nich, Jan Ščotka, vyskočil na mezinárodní úroveň. Teď míří do Finska, obrana hledá nového ministra. V průběžném sčotu se zdá, že Verva našla rovnocennou náhradu. Volné pozice se může zhostit Marek Hrbas.



Z těch, co přišli před minulou sezonou nebo během ní, zůstal Patrik Demel, v Litvínově udrželi taky Uvise Balinskise a Aarona Irvinga, kteří taky odváděli kvalitní služby. „Nechci říkat, že takoví cizinci v Litvínově nehráli. Butko dělal svého času stejná čísla jako Irving. Ale svoje pozice si obhájili, a proto pokračují,“ tvrdí Pavel Hynek.

Jan Ščotka působil na Hlinkově stadionu tři sezony, za poslední rok udělal velký progres. S 24 body (10+14) byl nejproduktivnějším bekem Litvínova, v závěru sezony pronikl do reprezentace. „V přípravě na mistrovství světa si vedl výborně. Myslím, že mu šampionát utekl jen kvůli tomu, že za sebou neměl žádný turnaj Euro Hockey Tour,“ míní litvínovský šéf.

Další Ščotkovou štací se stalo Jyväskylä, celek z konce tabulky finské ligy. „Chtěli jsme ho udržet za každou cenu, byli připraveni vytvořit mu nadstandardní podmínky. Mohlo se taky stát, že ho přeplatí někdo z top čtyř velkoklubů, ale byli jsme připravení jim konkurovat. V české extralize by na tom po finanční stránce líp než ve Finsku. Rozhodl se však především pro tu zkušenost, aby se posunul zase dál a dostal se odtud třeba do KHL. Můžeme mu jen popřát, ať se daří, u nás má dveře otevřené pořád. Na druhou stranu je to dobrá vizitka i pro nás,“ pokračuje Hynek.

Ze širšího záběru hráčů vyskočil Marek Hrbas. Bývalý obránce Sparty, Vítkovic a příležitostný reprezentant hrál extraligu naposledy za Mladou Boleslav, ale ta potřebovala peníze na jiného hráče. Objevil se na trhu, Litvínov po něm okamžitě sáhl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud