Jan Denemark
9. března 2022 • 10:30

Příběh uprchlíků, kteří dojali O2 arenu: od útěku před válkou k děkovačce

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úterý večer zažila zaplněná O2 arena neuvěřitelně srdceryvný moment. Na kostce, v hledišti a následně i na ledě se během dobročinného utkání Kladna se Spartou (1:4) objevily se svými dětmi Ljuba a Olga, dvě Ukrajinky, kterým se po vyčerpávající cestě povedlo utéct z válkou pustošené vlasti. V článku iSport.cz si přečtěte velice dojemnou výpověď redaktora deníku Sport Jana Denemarka, který se na vlastní pěst vydal na moldavsko-ukrajinské hranice, aby ukrajinskou rodinu odvezl do bezpečí za babičkou v Česku. 



Stáli jsme v dlouhé koloně aut na přechodu hranic z Rumunska do Maďarska. Já, po pětatřiceti hodinách na cestě. Ukrajinská rodina, - dvě ženy, sestry, z nichž jedna byla těhotná, a tři skvělí malí kluci -, po ještě více vyčerpávající pouti. Už čtvrtý den byli na útěku ze svého rodného Kyjeva. Díky vlastnímu odhodlání, nesmírné lidské pomoci a štěstí, se ženám nakonec podařilo dostat do Moldavska. Odtud jsme mířili dál do Prahy. Proto bylo jakékoliv další zdržení velkou nepříjemností a zbytečným dalším stresem. Rozhodl jsem se proto na hraničním přechodu Satu Mare vyjít z auta, abych zjistil, jak dlouho budeme v mrazivé noci stát.

Míjel jsem několik set metrů dlouhou frontu aut v momentě, kdy se svět dozvídal další zdrcující zprávu. Ruská armáda vedená diktátorem Vladimirem Putinem začala po celé Ukrajině ostřelovat i civilní cíle. Bomby dopadly do sídlišť v Charkově i v dalších městech. V ten moment se z několika vozů, stojících v koloně, ozval pláč a nářek slyšitelný i přes zavřené dveře. Z aut vystupovaly ženy a děti, objímaly se, plakaly a do noci několikrát bezmocně zakřičely slovo, které v posledních dnech proběhlo hlavami milionů z nás: „Proč?!“

Každý z Ukrajinců okolo mě prchal a za sebou nechal své nejbližší. Manžele, rodiče, kamarády. Musel to být strašný pocit, stát na neznámém místě a netušit, zda některá vystřelená raketa nemíří zrovna na ty, které milujete. Nikdy předtím jsem tak silně smutek a hluboké lidské utrpení necítil. Tady se odehrávaly přímo přede mnou a já mohl jen mlčky pozorovat. I já jsem brečel. Hodně. Na vlastní oči vidíte nesmyslnost všeho, co se děje na východ od nás. Plakala i Olga, Ukrajinka, kterou jsme do Prahy vezli. Na telefonu nám ukazovala dům, jenž stojí jen o ulici vedle místa, kde v Kyjevě bydlí. Byl srovnaný se zemí. Strašná chvíle.

Choreo na podporu Ukrajiny v zaplněné O2 areně během duelu Kladna se Spartou
Video se připravuje ...

Celou rodinu se i díky pomoci přátel a dalších dvou řidičů, pánů Josefa a Karla, podařilo dopravit 2. března do bezpečí. Čekala na ně už babička, která mě o pomoc při záchraně jejich dcer a vnoučat požádala. Moment, kdy celá rodina vystoupila v Praze z auta, aby se navzájem objala, ze sebe do konce života nevymažu.

Střih do úterního podvečera. Vyprodaná O2 Arena hlasitě aplauduje Olze a Ljubě a jejich třem synům, Mironovi, Matveiovi a Jaroslavovi, jakmile se objevili na obrazovkách na kostce nad ledem. Jejich reakce, když je kamera nečekaně zabrala, byla úžasná. Poslaly polibky na všechny strany, které měly vyjádřit jediné slovo: „Děkujeme!“ Zároveň je přemohl pláč. Nyní už však nešlo jen o slzy plné bolesti. Hokejové utkání mezi Kladnem a Spartou dokázalo po prožitých hrůzách vyvolat pláč, v němž byly i slzy radosti.

Už předtím byly ženy natolik silné, že podaly na kameru výpověď, co to reálně pro matky znamená válka: vzít do náruče dítě, batoh, mobil, pár sušenek a ujíždět. Jedno kam, hlavně pryč od ruských bomb. Jejich svědectví do atmosféry benefičního duelu mezi Kladnem a Spartou patřilo, pomohly vytvořit vědomí solidarity.  A když pak na konci utkání mohly se svými syny předat ocenění pro nejlepší hráče utkání, bylo patrné, že už se jedná o tolik potřebný zážitek, který si mohou společně i trochu užít. O zážitek, jenž na pár minut dokáže zastínit pochmurnou realitu, která se denně týká jejich domova.

Dvě ukrajinské sestry Ljuba a Olga také promluvily v O2 Areně. Do Česka uprchly se třemi dětmi
Dvě ukrajinské sestry Ljuba a Olga také promluvily v O2 Areně. Do Česka uprchly se třemi dětmi

Hezky viditelné to bylo v očích malých kluků. Především v momentě, kdy si je úžasně spontánní brankář Sparty Július Hudáček vzal na svou osobní děkovačku s domácím kotlem. Dvouletý Miron, jehož Hudáček posadil na branku, tak vlastně zatnutými pěstičkami vyburcoval fanoušky k ještě větší hlasité reakci, zatímco jeho bratři, po vzoru slovenského gólmana, klouzali po ledě směrem ke kotli. Smáli se, dělali hlouposti, pošťuchovali se. Přesně tak, jak by v jejich věku měli.

Cítil jsem tehdy obrovské štěstí. Že i s mou malou pomocí se dokázali naprosto nevinní lidé, kterým okolnosti okolo nich naprosto změnily život, na chvilku bavit. Rád bych proto poděkoval i kladenskému a sparťanskému celku, že něco takového umožnily. A že se něco takového rozhodly zorganizovat. Pro celou rodinu to byl velký zážitek, jak sami řekli. Bylo patrné, že „léčba“ hokejem v tomto případě zafungovala.

I když, ono to je i naopak. Nakonec se díky speciálnímu zápasu vybralo na pomoc ukrajinským uprchlíkům přes 3,5 milionu korun. Do velké míry i díky odvaze Olgy, Ljuby a jejich dětí. Mít odvahu a navíc schopnost jen několik dní po tak strašlivém prožitku o všem vyprávět, je obdivuhodné. A také silné, jak se všichni v hale měli možnost přesvědčit. Dámy, smekám před vámi, stejně jako smekám před celým vaším silným a odvážným národem, který už po tolik dní vzdoruje nechutné agresi z východu. I proto bych rád text zakončil zvoláním, které poslední větu asi dovede vyřknout daleko lépe: Cлава України!

Kladno - Sparta: Rivalita stranou! Oba týmy nastoupily na led společně za Ukrajinu
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 5. 7. 2022
16:44
5. 7. 2022
Hokej

Mezinárodní hokejová federace IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska proti vyloučení z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Federace suspendovala reprezentace obou zemí v únoru, posléze trest prodloužila i na novou sezonu. Rusko navíc pro rok 2023 přišlo o pořádání juniorského mistrovství světa i seniorského šampionátu, který byl přesunut z Petrohradu do Tampere a Rigy. Svazy obou zemí se proti sankcím odvolaly s argumentem, že jde o diskriminační rozhodnutí. Nezávislá disciplinární komise ale protest neuznala. „Komise došla k závěru, že nešlo o tresty, ale o bezpečnostní opatření. Navíc v souladu s pravidly IIHF, která má k podobným krokům plné právo. Nešlo ani o diskriminaci,“ uvedla v prohlášení na webu.

Zprávy ze dne 24. 6. 2022
17:17
24. 6. 2022
Ukrajina

Tenisový Wimbledon poskytne uprchlíkům z Ukrajiny volné vstupenky na program první neděle v All England Clubu. Představitelé londýnského grandslamu zároveň těm, kteří byli postiženi vpádem ruských vojsk do země, darují 250.000 liber (sedm milionů korun). „V neděli se k ukrajinským uprchlíkům připojí místní obyvatelé, hrdinové koronavirového období z řad národní zdravotní služby a sociální péče, množství škol, charit a komunitních skupin,“ uvedly ve společném prohlášení All England Club a Lawn Tennis Association. Wimbledon se letos bude hrát bez ruských a běloruských tenistů kvůli invazi na Ukrajinu, zároveň se ale za turnaj nebudou udělovat body do světového žebříčku.

Zprávy ze dne 22. 6. 2022
12:10
22. 6. 2022
Ukrajina

Plavec Mychajlo Romančuk věnoval úterní bronzovou medaili ze závodu na 800 metrů na mistrovství světa Ukrajině, kde na východní frontě bojuje i jeho otec. Sám zvažoval, zda nevezme zbraň do ruky, ale nakonec se k armádě nepřipojil. Místo toho podporuje svou vlast tím, co umí nejlépe. Zázemí našel v Německu, kde trénuje s dlouholetým rivalem Florianem Wellbrockem. „Doufám, že tahle medaile pro Ukrajinu hodně znamená. Prožíváme těžké časy a ukázal jsem světu a všem Ukrajincům, že budeme bojovat až do konce,“ řekl po závodě. 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud