Michal Koštuřík
15. září 2022 • 04:55

Arény, které (ne)vyrostou v Česku: Brnu stoupá částka, nejistá Olomouc

Autor: Michal Koštuřík, ryp
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Ožila naděje, že v Česku vyrostou moderní hokejové arény. V posledních třech letech vznikaly projekty, které počítaly s využitím státních peněz. Konec zimáků, nástup nové éry! Jenže rostoucí ceny energií a stavebních materiálů ženou stavby o stovky milionů nahoru. Nabízíme přehled šesti arén, které měly být blízko realizace. Ve většině případů kluby stále věří, že se stavět začne, definitivně padl jen Zlín. Poslední stadion postavil v roce 2014 Třinec, velkou rekonstrukci zvládlo Kladno.

  • Brno

    Vizuál z roku 2021
    Cena arény: 4,4 miliardy (2022)

    Velké plány s arénou na Výstavišti mají v Brně dlouho. Reálné obrysy dostala hala v roce 2019, mluvilo se o ceně 1,9 miliardy. Za tři roky suma vyskočila, před volbami se různě žongluje s čísly, takže zaslechnete i cenu přes 7 miliard (počítají se i úpravy v okolí haly). Město plánovalo, že si 2 miliardy půjčí, 500 milionů přispěje stát a kraj, 4 miliardy zaplatí Brno z rozpočtu, částka ale roste. Na hokej by se sem mělo vejít přes 12 tisíc diváků. Jak stoupají náklady, bojíte se, aby se koplo někdy do země.

  • Litvínov

    Vizuál z roku 2021
    Cena arény: 600 milionů (2021)

    Stadion vznikl v roce 1955, za 4 měsíce. Nejprve to byla jen ledová plocha, pak začaly přibývat tribuny. Velká rekonstrukce v Litvínově se plánuje už dlouhou dobu. Třeba v roce 2012 vznikla rozsáhlá studie, ale stavět se nezačalo, dlouho tady platila legendární věta: „V Litvínově se neopravuje, v Litvínově se natírá.“ Opravovat se tedy už začalo, stavět ale pořád ne. V roce 2020 přijel stadion do města řešit Andrej Babiš. V únoru 2021 město schválilo vyhlášení výběrového řízení na projektovou dokumentaci arény. Podle plánů se mělo pracovat od prosince 2022, takže čas je...

  • Olomouc

    Vizuál z roku 2021
    Cena arény: 1,8 miliardy (2022)

    Když situace žádá, „plechárna“ v centru města se vždycky nějak opraví. Skvost moderní architektury to není a vlastně ani žádná národní památka ne. Kdyby se stávající stavba měla rekonstruovat, vyšlo by to podle propočtů magistrátu na 600 milionů. Proto se rozjela akce, že by aréna vznikla na pozemcích soukromého investora. Jenže hala by prý vyšla na 1,8 miliardy, počítalo se s veřejnými penězi, které se ovšem krátí. Momentálně je to hodně nejistý projekt, u ledu úplně není, ale spíš počítejte, že tři mikiny na starý zimák jsou pořád normou.

  • Jihlava

    Vizuál z roku 2021
    Cena arény: 2,2 miliardy (2022)

    Legendární zimák, který pamatuje vítěznou dynastii Dukly, donekonečna opravovat nejde. Jednou musela akce „zbourat a postavit nově“ přijít. Mínus? Teď je vyloženě blbá doba. V plánu byl areál za 1,3 miliardy, narážíte ale na to, že firmy daly nabídky za 1,9-2,2 miliardy. Kde vzít peníze? Soukromý investor tady chybí. Zastupitelé řeší různé směry, třeba upravit stávající projekt, ubrat krásu, jít do nízkonákladové formy. Jistotou jen je, že havarijní stav Horáckého zimního stadionu už nepovolí ani zápas, proto jde Dukla do azylu v Pelhřimově a Jindřichově Hradci.

  • Pardubice

    Vizuál z roku 2022
    Cena arény: 4 miliardy (2022)

    Majitel klubu Petr Dědek mluví o své velké vizi, že postaví nejmodernější hokejovou arénu v Evropě. Na hokej se sem dostane 13,5 tisíce fanoušků, hala má mít i kongresové centrum. Kdo ji zaplatí? Dědek říká, že se o financování postará sám. Proti stavbě protestují ale „koňáci“ v čele s Josefem Váňou, nelíbí se jim, že bude stát vedle dostihového závodiště. Po volbách se začne řešit, kolik by stála město infrastruktura a kam ceny poskočily z uvažované sumy 3-4 miliardy. Majitel klubu je vizionář, má rád velké plány. Ale čekejte ve městě hodně divoké diskuze.

  • Zlín

    Vizuál z roku 2021
    Cena arény: 1 miliarda

    Město začalo řešit tři scénáře: stavba nové arény na jiném místě, velká rekonstrukce, drobnější opravy. První padl, na druhý se zrodil plán - 500 milionů dá město, 300 Národní sportovní agentura, kraj 70 milionů a zbytek se měl někde sehnat. Teď se mělo už začít pracovat a Zlín by hrál minimálně sezonu jinde. Jenže dle vyjádření NSA město chybně podalo žádost, takže 300 milionů padlo a s tím i druhý scénář. Chátrající stánek se tedy opravuje postupně, přestavba na multifunkční areál je aktuálně spíš sen.

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud