14. září 2022 • 20:44

Přednosti a slabiny Simona: zábavný a kreativní, ale s nedostatky ve střelbě

Autor: Adam Papoušek, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Po sedmi letech strávených v NHL znovu oblékne dres mateřského klubu. Od návratu Dominika Simona do Sparty si Pražané hodně slibují. Události z posledního mistrovství světa ve Finsku vicemistři extraligy nechávají minulosti, nyní věří, že bude už v tak nabitém útoku přínosem. Osmadvacetiletý forvard má předpoklady pro to být jedním z nejužitečnějších hráčů soutěže. Pittsburgh i Anaheim dokázaly z pražského rodáka dostat jeho nejlepší schopnosti. V článku iSport.cz se podívejte na analytický rozbor největších předností, ale i slabin sparťanského navrátilce ze zámoří.

  • Konzistentní produktivita

    Byť v posledním ročníku NHL Dominik Simon už neprodukoval tolik bodů jako během jeho angažmá v Pittsburghu mezi lety 2017 až 2020, stále si dokázal držet vyšší hodnotu než jeden bod za čistých 60 minut pobytu na ledě při hře pět na pět. To odpovídá hráčům ze třetích a čtvrtých formací NHL. Nebyli bychom tedy vůbec překvapeni, kdyby se v dresu pražské Sparty zařadil mezi vůbec nejproduktivnější hráče extraligy.

  • Tvůrce s nedostatky ve střelbě

    Největším Simonovým problémem zámoří byla naprosto jednoznačně střelba. Pokud se totiž ohlédneme čistě za jeho tvorbou šancí a střelami, které sám vyslal na bránu soupeře, patřil mezi lepší polovinu všech útočníků v NHL! Bohužel ani v jednom ročníku nedokázal dorovnat či překonat hodnotu v individuálních očekávaných gólech. V extralize by to ovšem měl vynahrazovat kvalitními přihrávkami, tedy dovedností, která mu jde jednoznačně lépe.

    sezona očekávané góly vstřelené góly
    2018/19 10,52 8
    2019/20 9,5 7
    2021/22 7,52 3
    *v sezoně 2020/21 neodehrál dostatečný počet zápasů potřebný ke sběru relevantních dat    
  • Získává přesilové hry

    Mezi stále obecně nedoceněné statistiky patří tresty pro a proti. Tedy poměr faulů hráče proti faulům, které na něm byly spáchány. Přitom každý trenér by chtěl mít ve svém týmu hráče, kteří jsou častěji faulovaní, než aby byli posíláni na trestnou lavici. Simon tuto definici v NHL splňoval do puntíku. Nebyla jediná sezona, ve které by nasbíral víc dvouminutových trestů, než kolik vybojoval přesilovek pro svůj tým. Je to důsledek zejména vynikajícího bruslení, kterým by měl bezpochyby zatápět i extraligovým obráncům.

  • Zábavný, kreativní hráč

    Už skvělé bruslení ho předurčuje, aby patřil v české nejvyšší soutěži mezi nejzábavnější hráče s pukem na hokejce. Simon navíc vykazoval v nejlepší hokejové lize světa vynikající hodnoty i ve vstupech do pásma, výstupech z pásma a (pro někoho možná až překvapivě) patřil i k nejlépe napadajícím útočníkům v celé NHL! Pokud mu na Spartě výrazně nesvážou nohy určitou rolí, Simona bude rozhodně zábava sledovat v akci!

  • Pozitivní vliv na spoluhráče

    Ano, je určitě dobré v co největším počtu individuálních statistik vykazovat pozitivní hodnoty, v závěru ale trenérům jde především o tým. Ale ani tady by se Sparta neměla ničeho obávat. Pittsburgh (i Anaheim) totiž se Simonem na ledě pravidelně soupeře přehrávaly. Simon dokázal mít pozitivní vliv na spoluhráče, a to jak v útoku, tak i v obraně. Jinak by tomu nemělo být ani ve Spartě, kde má potenciál být jedním z nejlepších hráčů týmu. Možná úplně tím nejlepším.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud