Michal Koštuřík
3. ledna 2023 • 05:00

Proč Kometa tápe: šéfe, zachraň nás i (ne)hloubka sestavy. Je Modrý dobrý?

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Máte nablýskanou jachtu, uklízečky třikrát denně drhnou příď i záď, v podpalubí se ládujete kaviárem. A pak to přijde. Vyjedete na moře a zjistíte, že je v luxusní lodi několik děr. Začne se potápět, vysíláte SOS na všechny strany. Dorazí záchrana včas? Plavidlo HC Kometa Brno je nebezpečně blízko drsné havárii. Pohled na tabulku děsí, tři body náskoku na poslední Kladno!

    Poslední tříbodová výhra se datuje k 18. listopadu loňského roku. Plzeň udělala Kometě předčasné Vánoce. Od té doby jsou její výsledky zoufalé a výkony jdou s nimi ruku v ruce. Rotují trenéři s asistenty, nikdo pořádně nechápe hierarchii mezi nimi. „Když se nedaří, jde na střídačku Libor Zábranský (majitel klubu). Je to vyjádření nedůvěry, podrývá to hlavního trenéra,“ tvrdí bývalý útočník Jakub Koreis, jenž v Brně hrával celkem pět let.

    Deník Sport vybral pět palčivých otázek/problémů kolem celé organizace.

  • 1. Je Modrý dobrý?

    Klubový boss Libor Zábranský se minulou středu po zbytečné prohře s hradeckým Mountfieldem ze střídačky nenápadně „zdejchnul“. V tu chvíli už měl domluveného jiného kouče. Další den předal úřad Jaroslavu Modrému s tím, že v pozici hlavního trenéra oficiálně zůstal Patrik Martinec.

    Že by si kamarádi jen tak prohodili role, které měli při nedávném společném angažmá v Českých Budějovicích? Tomu se těžko věří. „Viděl bych to tak, že Martinec tam byl prostě první,“ usmál se Jakub Koreis. „Asi jde o to, aby ten tandem oprášil spolupráci. Můžeme polemizovat, jestli fungovala. Samozřejmě, v minulé sezoně byli třetí. Ale podle analytických dat měly Budějovice po celou sezonu největší štěstí ze všech,“ podotýká.

    Jednapadesátiletý Modrý se do klubu hodí, minimálně zabarvením svého příjmení. Dostane čas pracovat, při premiéře v Plzni (2:5) zázrak nesvedl. Další zásahy do realizačního týmu, v němž má zjevně neotřesitelnou pozici loajální asistent a videokouč Jiří Horáček, jsou nežádoucí. Překotných změn už bylo na půl sezony až moc.

    Každopádně by nebylo od věci zanalyzovat fyzickou kondici borců, za kterou zodpovídá Martin Iterský. Kometa nevypadá v závěrech jednotlivých třetin svěže, často ztrácí zápasy na konci. „Pokud to nebude trenérům fungovat, půjdou pryč oba,“ shrnul Koreis vratkou pozici Modrého s Martincem.

    Asistent trenéra Jaroslav Modrý na střídačce Komety během zápasu v PlzniFoto ČTK / Chaloupka Miroslav

  • 2. Šéfe, zachraň to (nás)

    Je to jako nějaká nemoc z povolání. Míněno, z povolání trenéra Komety. Když je tým v problémech, hledají bezradní velitelé střídačky spásu tam nahoře. V kanceláři nejvyššího a jediného šéfa. Libora Zábranského povolal na pomoc Jiří Kalous, vedle sebe si ho od začátku angažmá přál Martin Pešout (nakonec se na krátký čas dočkal), stejnou podmínku si kladl jeho nástupce Patrik Martinec. Nyní má po boku kamaráda Jaroslava Modrého. Takže Zábranského najednou

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

    Koupit
Vstoupit do diskuse
1
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud