Pavel Ryšavý
25. ledna 2023 • 04:50

Nová éra, Vaněk skončil a Vary mají manažerku. Bitvy o udržení už stačily

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Desítky let platilo, že tady je říše Miroslava Vaňka. Když měly Karlovy Vary peníze, patřily na špici extraligy, on se řadil mezi nejvlivnější lidi českého hokeje. Postupně se ale vytrácel. Pod novým majitelem odešel úplně, ovšem takový byl i plán. Na pozici generální manažerky nastoupila Zdenka Macháčková Šimánková. „Naší ambicí je posunout se v nadcházející sezoně co nejvýše a hrát play off. Nechceme stále bojovat na spodku tabulky a rvát se o udržení,“ uvedla se.



V českém prostředí jde pořád o poměrně unikátní věc. Vlastně o dvě. Za prvé, klubu vládne někdo, kdo si vedl úspěšně v úplně jiné branži a profesně neměl s ledem a brankami vůbec nic společného. Za druhé je to žena.

Jasně, hlavní slovo ve Spartě má Barbora Snopková Haberová a na jaře se dokonce řešilo, zda se nepřihlásí do „konkurzu“ na prezidenta českého hokeje. Nestalo se. Má velký vliv na fungování mocného klubu, není žádnou loutkou. Jen stejně vnímáte v celém prostředí povytažené obočí, když Karlovy Vary mají manažerku.

Jde o vývoj, kterým tuzemské sportovní prostředí prochází. Jednou patrně dospěje do stejného bodu, který vidíte v NHL. Server The Hockey News tradičně sestavuje žebříček lidí, kteří mají největší vliv na fungování nejlepší hokejové ligy světa. Teď se v první padesátce umístily tři ženy. Nejvýš časopis vidí 21. Valerii Camillovou, prezidentku Philadelphia Flyers, na 31. místo posadil ligovou manažerku Kim Davisovou a na 39. spoluvlastnici Seattlu Samanthu Hollowayovou.

Všechny tři umístil na obálku slavného magazínu. Žádného slavného manažera, žádného hokejistu, ale tři dámy.

Když si s nimi přečtete uvnitř tři rozhovory, v tu chvíli vám dojde, jak zámoří vnímá jejich pozici. Na jednu stranu vůbec nijak. Nikde nezazní otázka typu: „Jste žena, jak se cítíte v mužském světě? Nemáte problém v testosteronovém prostředí? Rozumíte hokeji?“ Jsou to manažerky, které vedou projekty a řídí své úseky. Všechny dotazy se točí kolem práce, ne kolem tématu, že jsou ženy.

Zdenka Macháčková Šimánková nahradila Miroslava Vaňka, který v klubu působil přes třicet let. Skončit měl stejně, protože se víc věnuje komunální politice. Ale taky jde o přirozenou věc, vývoj, který přichází vždycky se změnou vlastnické struktury. Klub koupil miliardář Dušan Šenkypl od Karla Holoubka a

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud