Květoslav Šimek
2. února 2023 • 18:40

Vůjtek o poctě z Vítkovic i finále 1993: Prohráli jsme kvůli té... únavě

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Josef Mikoláš, Miroslav Vlach, Jan Kasper a František Černík. Dresy a jména čtyř vítkovických osobností už visí pod stropem Ostravar Areny. V pátek se k nim připojí další: Vladimír Vůjtek (75). Bývalý hráč, kapitán a úspěšný trenér. „Spíš trenér, jako hráč jsem nebyl hvězda,“ říká s klasicky skromným úsměvem. Pocty se stylově dočká před zápasem se Spartou (17.30). Třicet let od památného finále, ve kterém za Vůjtkovy Vítkovice málem chytal Petr Bříza, tým skolila záhadná viróza a František Černík „házel“ mistrovský pohár na sparťanskou střídačku.



Koukne na jména čtyř vítkovických legend, jejichž dresy už jsou pod stropem haly a pousměje se. „Se všemi jsem hrál, na všechny mám krásné vzpomínky,“ říká s lehkým dojetím a nostalgií Vladimír Vůjtek . „I když třeba Pepík Mikoláš o mně jako novinář napsal, že nikdy nebudu trenér, protože neumím dotáhnout sérii v play off do konce.“ Shodou okolností se právě tato hláška vztahuje k sezoně 1992/93, ve které se Vítkovice přetahovaly se Spartou o titul, a na niž se bude během Vůjtkovy oslavy vzpomínat. Ostravané naskočí ve speciální edici retro dresů.

Vítkovice vyvěsí vaše jméno a dres s číslem 9, co pro vás ocenění znamená?
„Největší vyznamenání, jakého se mi může v klubu dostat. Velice si toho vážím. Když vidím ta čtyři jména... Všechno významní hráči jak Vítkovic, tak Československa. V podstatě lze říct, že i světoví hráči. Být vedle nich je velká pocta.“

Co s vámi udělalo, když jste se dozvěděl, co pro vás klub chystá?
„Chodili kolem, zjišťovali, co touhle dobou dělám, jestli mám čas... (usmívá se) Nakonec se to propálilo, ale tušil jsem něco takového už po úvodních telefonátech. Taková věc se neutají dlouho. I někteří diváci na hokeji mi dávali najevo, že se něco chystá. Víte, jak to chodí, když to vědí dva lidi, tak se to vždycky dostane ven.“

Neřekl jste si – konečně?
(zasměje se) „Za Vítkovice hrálo mnohem víc větších hráčů, než jsem já. Proto říkám, že za hráčskou kariéru ocenění asi není. Jsou tady olympijští vítězové, mistři světa a další, kteří pracovali pro Vítkovice hodně roků a také si poctu zasluhují.  A jednou tam i budou, třeba Miloš Holaň, který teď Vítkovice vede.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud