Jaroslav Kalina
18. července 2023 • 04:45

TOP bratrské dvojice v extralize: mistři, zlatí obránci i synové legend

Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Touha zahrát si v jednom dresu se členem rodiny na profesionální úrovni dokáže být úžasnou motivací. Ondřej Kaše si tak při návratu z NHL vybral Litvínov, aby mohl opět řádit na ledě s bratrem Davidem. Extraliga tím nabídne fanouškům další lákadlo na novou sezonu. Česká nejvyšší soutěž ovšem pamatuje celou řadu bratrských dvojic, které v jednom týmu dělaly radost divákům a deptaly soupeře. Někteří z bratrů dokonce společně došli a chtějí dojít až k mistrovskému titulu. V článku iSport.cz se podívejte na výběr nejlepších sourozeneckých tandemů extraligy.

  • Hynek a Radim Zohornové

    útočníci
    společně v extralize: Kometa Brno 2014-18
    společné úspěchy: 2x mistři extraligy (2017, 2018)

    V současnosti členové zřejmě nejznámějšího českého rodinného klanu. Z Havlíčkova Brodu vyrazili za velkým hokejem tři bratři – Tomáš (35), Hynek (32) a Radim (27) Zohornové. Velký sen zahrát si v jednom dresu si splnili před čtyřmi lety v národním týmu, v extralize se ale všichni na stejné adrese ještě nesešli. Prostřednímu a nejmladšímu ze sourozenců se ovšem povedlo společně udělat nesmazatelnou stopu v brněnské Kometě. V letech 2017 a 2018 byli součástí vítězného kolosu bosse Libora Zábranského, který vybojoval Masarykův pohár dvakrát v řadě. Hynka vynesl týmový úspěch k zahraniční misi v Evropě, Radima po následném přesunu do Mladé Boleslavi katapultoval až do NHL, kde momentálně v Pittsburghu bojuje o místo.

  • František a Tomáš Kaberle

    obránci
    společně v extralize: Kladno 1994-95, 2004-05
    společné úspěchy: mistři světa 2005, bronz ze ZOH v Turíně 2006

    Potomci legendárního Františka Kaberleho staršího a jedni z nejlepších obránců zlaté generace se během úspěšných kariér setkávali především v reprezentaci. Každopádně měli možnost se dvakrát bok po boku prohánět i na českých hřištích. Barvy mateřského Kladna František Kaberle mladší a Tomáš Kaberle společně oblékali krátce již v sezoně 1994-95, kdy mladší z bratrů dostal poprvé šanci v kladenském áčku. Starší sourozenec následně vyrazil do Švédska a pak i do NHL, kde se s Tomášem později potkávali jako soupeři. Čeští fanoušci mohli pozdější vítěze Stanley Cupu spolu podruhé vidět až po deseti letech během výlukové sezony opět v Kladně. Ročník tehdy vynikající zadáci zakončili se zlatými medailemi na krku z šampionátu ve Vídni.

  • Ondřej a Michal Kovařčíkové

    útočníci
    společně v extralize: Třinec 2017-22
    společné úspěchy: 3x mistři extraligy (2019, 2021, 2022)

    Úspěšnější bratrskou dvojici byste v českém hokeji nyní zřejmě jen těžko hledali. Sourozence z Nového Jičína pojí velice silné pouto. Ondřej (28) a Michal (26) Kovařčíkové společně rostli v Třinci, kde se v mládeži či na „farmě“ ve Frýdku-Místku postupně vypracovali až mezi opory Ocelářů. Pod vedením Václava Varadi třikrát v řadě zvedli nad hlavu Masarykův pohár a pomohli nastolit hokejovou dynastii, která v Tipsport extralize vládne dodnes. Spolu se rovněž vydali i do světa. Od minulé sezony působí ve finském Jukuritu, kde českým bratrům pomáhá k ještě většímu progresu bývalý vynikající hokejista – Olli Jokinen.

  • David a Adam Musilové

    obránce a útočník
    společně v extralize: Pardubice 2022-?
    společné úspěchy: vítězové základní části Tipsport extraligy 2022-23, bronz z extraligy 2023, účast na MS 2021

    Byť se oba narodili v Kanadě, v žilách jim proudí česká krev a bohatá historie tuzemského hokeje. Synové někdejšího vynikajícího obránce Františka Musila a vnuci legendárního hokejisty Jaroslava Holíka si po neúspěšném boji o NHL postupně našli cestu do země svých otců. David Musil (30) zamířil do Třince, se kterým se třikrát radoval z mistrovského titulu. O čtyři roky mladší Adam Musil se ze zámoří vydal do Liberce. Společně hrají v Česku teprve od minulého ročníku, kdy se stali součástí mašiny z Pardubic. Suverény základní části až v sedmém zápase semifinále play off zastavili Oceláři. Nyní už se ale naplno připravují na start další sezony, ve kterém touží společně získat Pohár Tomáše G. Masaryka.

      

  • Kevin a Kelly Klímové

    útočníci
    společně v extralize: Mountfield HK 2020-23
    společné úspěchy: vítězové základní části Tipsport extraligy (2021-22)

    Pozor, klony útočí! Během léta 2020 došlo v Hradci Králové k obnovení spojení na hřišti identických dvojčat. Synové nedávno zesnulého legendárního útočníka Petra Klímy (†58) už spolu v jednom dresu hrávali v kanadské juniorce a krátce i v AHL. Další šanci dostali ve východočeském klubu, se kterým ovládli základní část předminulé sezony. Lépe si však na hřišti vedl pouze Kevin, s bratrem v jednom útoku si příliš nezahrál, jelikož se propadal sestavou. V průběhu minulého ročníku se dvojčata úplně rozdělila, když byl Kelly poslán na hostování do Mladé Boleslavi. Nesetkají se ani v nadcházející sezoně, jelikož druhý zmíněný bratr odešel do Liberce a Kevin má kvůli pozitivnímu testu na doping pozastavenou činnost.

  • Ondřej a David Kaše

    útočníci
    společné angažmá: Litvínov 2023-? (předtím v první lize za Chomutov; 2014-15)
    společný úspěch: vítězové první ligy 2014-15, postup do Tipsport extraligy 2015

    Prvního extraligového startu v jednom dresu se teprve dočkají, mezi seniory už si ale stihli společně zahrát. Rodáci z Kadaně se k dospělému hokeji dostali v nedalekém Chomutově, kterému bok po boku pomohli k rychlému návratu mezi elitu. Hned poté se ale Ondřej Kaše (27) s bratrem Davidem (26) rozloučil a vydal se do zámoří, kde si po roce získal důvěru Anaheimu. Přesvědčil rovněž Boston a Toronto. Stoupající kariéru mu zabrzdila opakující se zranění hlavy. Kvůli posledním zdravotním komplikacím dokonce odehrál za Carolinu pouze jeden zápas. Nyní už je zcela v pořádku a chystá restart v Litvínově. Jiné nabídky z Česka či Švýcarska smetl ze stolu. Vervě kývl především díky možnosti opět hrát s mladším sourozencem, jenž opustil Spartu. „Brácha je hlavní důvod, proč se vracím,“ řekl starší z bratrů v rozhovoru pro deník Sport a web iSport.cz.

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud