26. října 2023 • 21:00

ANALÝZA: Radil lídrem produktivity. Ale udrží se v čele celou sezonu?

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
  • Lukáš Radil z PardubicLukáš Radil z PardubicFOTO: ČTK / Kubeš Slavomír

    Start do sezony z říše snů. Pardubický Lukáš Radil ve 13 utkáních nasbíral 19 bodů (11+8). Nominace na nejbližší Euro Hockey Tour by ho neměla minout. Už před sezonou se nacházel v širším výběru trenéra Radima Rulíka pro mistrovství světa 2024. O Radilových kvalitách není pochyb. Přesto lze očekávat, že jeho produktivita v nejbližších týdnech klesne.

  • Je chytrý. Ví, odkud padají góly

    Poté, co se v hokeji začaly mapovat pozice, odkud hráči střílí, se dost změnilo. Dokázalo se, že ze slotu máte výrazně vyšší šanci skórovat než mimo něj. A nejchytřejší útočníci, včetně Lukáše Radila, s tímto aspektem pracují. Při přepočtu na 60 minut hry se Radil dostává k 9,1 střeleckým pokusům právě ze slotu (při hře v plném počtu hráčů). V rámci extraligy si lépe vedou pouze Marko Daňo (11,3), Liam Kirk (10,7), Pavel Kousal (10,5), Daniel Kurovský (9,4) a Oscar Flynn (9,3). V rámci Dynama je suverénně první. Druhý Lukáš Sedlák se dostává k 7,4 pokusům.

  • Vysoké PDO. Bude klesat

    PDO je zkratka pro statistiku, která sčítá úspěšnost střelby týmu + úspěšnost brankářů týmu. Při hře pět proti pěti Pardubice proměnily 20 % svých střel, když byl Lukáš Radil na ledě. A brankáři pochytali 92,6 % střel soupeře. Součet PDO Lukáše Radila je 112,6. Průměr se pohybuje okolo 100. Hráči v nejlepších týmech, kam Pardubice rozhodně patří, standardně mívají okolo 104. Je tedy jen otázkou času, kdy Pardubicím s Radilem ve hře buď klesne střelecká efektivita, případně brankáři začnou zapisovat horší čísla.

    PDO hráčů Pardubic při hře 5 proti 5

    1. T. Zohorna                  113,4
    2. R. Kousal                    113,1
    3. L. Radil                      112,6
    4. J. Kolář                       109,7
    5. D. Ciencala                107,0
    6. J. Košťálek                 106,5

  • Skórují, ale nedominují jako ostatní

    Radil – Zohorna – Kousal září. Alespoň to ukazují kanadské body. Při hře v plném počtu hráčů bylo toto trio už u 17 vstřelených gólů a 4 inkasovaných! Ukazuje to, jak skvělými hokejisty jsou. Ukazují svůj um, svůj talent. Ovšem jenom v Pardubicích byste našli dva jiné útoky, které své soupeře přehrávají více. Radilovi a spol. ubližuje defenzivní činnost. Ze všech pardubických útoků, které společně odehrály alespoň 40 minut, dovolili soupeřům nejvíce šancí. Je pozitivní, že i přesto si drží poměr očekávaných gólů pro a proti nad 50 %. Konkrétně se nachází na hodnotě 55,9 %. Poměr reálných gólů? 81 %.

    Poměr očekávaných gólů jednotlivých útoků Pardubic (min. 40 minut)

    1. Hyka – Sedlák – Ciencala                72,8 %
    2. Paulovič – Poulíček – Říčka             65,7 %
    3. Radil – Zohorna – Kousal                 55,9 %
    4. Mandát – Vondráček – Rákos          55,1 %

  • Excelentní střelec

    V současné sezoně Radil ukazuje, že patří mezi elitu v zakončování. Ve všech herních situacích vstřelil už více než 6 gólů oproti očekávání. Je zvykem, že v této statistice dominují ti nejlepší. V NHL to jsou Matthews, McDavid a Pastrňák. Jinými slovy: skvělým střelcům stačí ke gólu méně šancí než průměrným zakončovatelům. Nabízí se ale otázka, zda se dokáže Radil udržet na špici po celý ročník. Spíše ne. Doposud totiž proměnil 31,5 % svých střel. Průměr extraligy v posledních letech byl okolo 11 %.

     

    Góly oproti očekávání

    Úspěšnost střelby

    1. Lukáš Radil

    +6,44

    31,5%

    2. Oliver Okuliar

    +5,04

    20,5%

    3. Radek Smoleňák

    +3,28

    44,5%

    4. Steve Moses

    +3,24

    21,9%

    5. Eduards Tralmaks

    +3,08

    18,8%

  • Pohled Adama Papouška, analytika iSport.cz

    Fantastický úvod sezony pro Lukáše Radila. Není pochyb o tom, že jde o jednoho z nejšikovnějších hráčů v extralize. A na startu ročníku to jen dokazuje. Ovšem proměňovat téměř každou třetí střelu na branku je neudržitelné. A je jen otázkou času, kdy přijde období, ve kterém to nebude tak lehce padat. A pro Pardubice bude dobře, když přijde ještě během základní části. V play off totiž bude Dynamo potřebovat opět tu nejlepší verzi Radila.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud