Michal Koštuřík
8. prosince 2023 • 11:35

Gazda, bek s ofenzivní DNA. Trenéra v Brně překvapuje. Překoná rekord?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chyť to, jestli to dokážeš! Extraligoví gólmani mají problém. Jmenuje se Daniel Gazda. Šestadvacetiletý zadák Komety spustil od modré čáry ostrou palbu a po necelé polovině základní části je na jedenácti trefách. Rekord soutěže, který drží Kanaďan Brady Austin (18), se ocitá v akutním ohrožení. „Podporu útoku má v DNA,“ říká Martin Hamrlík, jeho nedávný kouč ve Zlíně a dvojnásobný nejlepší střelec mezi obránci.



V mládí vypálil u rodičů na zahradě na branku stovky, možná tisíce puků. Teď se Danielu Gazdovi tréninková dřina zúročuje. V Brně hraje první sezonu a jako jediný dokáže držet krok s vyhlášeným kanonýrem Stevem Mosesem (nyní 12 gólů). Jak je to možné? „Má skvělou střelu a dobře pracuje na modré,“ vysvětluje Martin Hamrlík, bývalý produktivní extraligový bek.

Gazdův typický zásah? Dělovka golfákem v přesilovce nad levým kruhem po přihrávce Adama Zbořila. V početní výhodě skóroval pětkrát, ve čtyřech případech zapsal Zbořil jako útočník v roli obránce první asistenci. Třikrát byl do nacvičené kombinace s gólovým koncem zapojen další centr Petr Holík. Přitom to není tak, že by efektivní obránce trávil na ledě dvě minuty jako v minulosti ofenzivní bombarďák Peter Mueller. Brněnští trenéři poctivě točí dvě pětky, občas zbude na tu Gazdovu třeba jen půlminutka.

Od půlky října do začátku listopadu měl bodový půst, v osmi startech zaznamenal jedinou nahrávku. Na čas vypadl i z přesilovkové rotace. V posledních dnech se nicméně

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud