16. ledna 2024 • 13:30

ANALÝZA: Holík nepatří do Chance ligy. Pořád byl skvělým tvůrcem šancí

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
2
  • Podle analýzy Petr Holík do druhé ligy nepatří...Podle analýzy Petr Holík do druhé ligy nepatří...FOTO: Koláž isport.cz

    Jako blesk z čistého nebe. Tak by se dala nazvat informace o tom, že Petr Holík bude hostovat ve Zlíně výměnou za obránce Marka Hrbase. Je pravdou, že tuto sezonu sbíral málo bodů. Logicky přišel i o místo na přesilovce. Data ovšem ukazují, že Holík svými schopnostmi stále patří do extraligy.

    V následujících boxech budeme srovnávat centry Komety v jednotlivých atributech hry. Jmenovitě tedy Petra Holíka v konkurenci s Lukášem Cingel’em, Tomášem Marcinkem a také Andrej Kollárem či Adamem Zbořilem. U posledních dvou jmenovaných ovšem pozor na menší vzorek odehraných zápasů.

    Kollár z důvodu zranění zatím nastoupil pouze do 10 utkání, zatímco Zbořil na centru zaskakoval jen v případě, když bylo potřeba.

  • 5 proti 5: Poměr očekávaných gólů pro a proti

    Každý trenér upřednostňuje, když si jeho mužstvo vytváří více šancí než soupeř. Především pak při hře v plném počtu hráčů, neboť v této situace se odehrává více než 85 % času z celého utkání. Nejčastěji své soupeře přehrává Brno s Cingel’em. Ale hned v těsném závěsu za ním se nacházel Holík. Už to je jeden z důležitých ukazatelů, že Holík možná nebyl až tak špatný.

    Poměr xG v %

    1. L. Cingel‘ - 56,2 %
    2. P. Holík - 55,9 %
    3. A. Zbořil - 54,4 %
    4. A. Kollár - 53,7 %
    5. T. Marcinko - 53,5 %
  • 5 proti 5: Produktivita

    11 bodů ve 30 zápasech. To byla opravdu žalostná produktivita vzhledem k tomu, jakými kvalitami Holík disponuje a jaký pobírá plat. 7 bodů z 11 nasbíral při hře v plném počtu hráčů. Vévodí Cingel‘ s 12 body. Marcinko jich posbíral 8. Zbořil stejně jako Holík, zatímco Kollár zatím jen jeden (méně odehraných utkání).

    Pokud body přepočteme na 60 minut hry, zjistíme, že ani v tomto aspektu Holík nakonec nezaostával tolik, jak by se mohlo na první pohled zdát.

    Body/60

    1. L. Cingel‘ - 1,46
    2. A. Zbořil - 1,22
    3. P. Holík - 1,18
    4. T. Marcinko - 1,06
    5. A. Kollár - 0,62
  • 5 proti 5: Tvorba šancí

    Holíkova nejsilnější zbraň po většinu doby jeho kariéry. Vytvářel tolik šancí svým spoluhráčům ale i v aktuální sezoně? Odpověď je jednoduchá: ano. Jednatřicetiletý útočník byl v této disciplíně nejlepším nejen mezi centry Komety, ale mezi všemi útočníky. Zaznamenával 4,73 přihrávek na střely spoluhráčům ze slotu. Druhý Jakub Flek 4,51, třetí Kristán Pospíšil je nyní na hodnotě 3,9.

    Přihrávky na střely ze slotu/60

    1. P. Holík - 4,73
    2. L. Cingel‘ - 2,93
    3. A. Zbořil - 2,8
    4. T. Marcinko - 2,26
    5. A. Kollár - 1,25
  • 5 proti 5: Vstřelené/inkasované branky

    Oficiální statistika +/- trpí velkými nedostatky. Nedávno se zmínili i Tomáš Plekanec, Tomáš Hertl či Martin Nečas, že této statistice nevěnují příliš pozornosti. Jenom potvrdili to, co kluby, trenéři v zámoří dávno vědí. Podívat se ale na rozdíl gólů s hráčem na ledě pouze při hře pět proti pěti? To už dává o něco větší smysl, i když nám to stále také neříká všechno.

    Vstřelené/inkasované góly

    1. T. Marcinko - 19/11
    2. L. Cingel‘ - 22/15
    3. P. Holík - 17/13
    4. A. Zbořil - 14/12
    5. A. Kollár - 1/8
  • Přesilovky

    Kde byla nejvíce cítit přítomnost Holíka? Bývaly to přesilové hry. Ale v této sezoně to nefungovalo. A to vůbec. V modelu deníku Sport a webu iSport.cz si na přesilové hře (v rámci všech útočníků extraligy) vedli hůře pouze Tomáš Mertl, Ondrej Najman, Lukáš Pech a Alex Tamáši. Ostatních 116 útočníků vykazuje při přesilové hře lepší hodnoty. Nebylo divu, že Holík o své místo na přesilovce přišel.

    Hodnota PP v percentilu

    1. L. Cingel‘ - 77
    2. A. Zbořil - 9
    3. T. Marcinko - 5
    4. P. Holík - 4
  • Do Chance ligy nepatří

    Je naprosto pochopitelné, že Kometa nebyla s výkony Holíka spokojena. Chyběla produktivita. V kontextu samotných výkonů ovšem byl pro Kometu stále pozitivním přínosem. Při hře 5 proti 5 s ním Brno své soupeře pravidelně přehrávalo a Holík stále patřil mezi nejlepší nahrávače v extralize. Bylo spíše jen otázkou času, kdy začnou jeho nahrávky spoluhráči více proměňovat.

    A není pochyb o tom, že několika klubům v extralize by Holík stále měl co nabídnout. Především pokud bychom se bavili o týmech ve druhé polovině tabulky. Ve Zlíně, pokud toto angažmá chopí Holík za správný konec, může být nejlepším útočníkem Chance ligy.

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud