Květoslav Šimek
18. ledna 2024 • 13:35

Cíl pro Vítkovice: přenést formu z CHL i do extraligy. Co musí zlepšit?

Vstoupit do diskuse
0
  • Co musí Vítkovice zlepšit oproti CHL v domácí soutěži?Co musí Vítkovice zlepšit oproti CHL v domácí soutěži?FOTO: Koláž iSport.cz

    Vítkovicím sice historický postup do finále Champions Hockey League těsně unikl, nicméně vítězné loučení v semifinále evropské soutěže proti švédské Skelleftee (2:1) vnímají pozitivně. „Jestli si kluci budou pamatovat, jak se prezentovali na ledě proti tak obrovsky kvalitnímu týmu, a přeneseme si to i do ligy, tak budeme sakra nebezpeční!“ věří trenér Pavel Trnka. Jak vychází porovnání základních statistik z Ligy mistrů a extraligy? Na co musí Ostravané navázat a v domácí soutěži zlepšit?

  • Góly

    Základní metrika. V Lize mistrů byli Ostravané proti extralize střelecky lehce úspěšnější, ovšem klíčový rozdíl udělal průměr inkasovaných branek. Ten mají v CHL před posledním zápasem vůbec nejlepší. V rozdílu skóre se drží na děleném třetím místě. V extralize jsou v porovnání nastřílených a inkasovaných branek horší jen tři kluby (Olomouc, Mladá Boleslav a Kladno).

    „V extralize všichni brání jako pitbulové, v Lize mistrů to bylo místy otevřenější, rychlejší a tyhle výhry nás nakopávaly,“pochvaloval si útočník Jakub Kotala, který si v CHL ze tří duelů připsal dva góly. V lize má z 16 zápasů jen o branku víc.

    Co si tedy vzít z CHL? Rychlost, zdravou míru agrese, jednoduchost, střelecké sebevědomí, čistou hlavu. Přesně v tomto duchu si Tomáš Vondráček připsal hattrick proti Rappersvillu a bojovník Marek Kalus nasbíral 10 bodů (3+7) z 11 zápasů. Pomůže i aktuální příchod Rihardse Bukarste, nejproduktivnějšího hráče senzačně bronzového Lotyšska z posledního mistrovství světa.

    CHL

    *(v závorkách pořadí v soutěžích) Extraliga

    2,75 (15.)

    Vstřelené góly průměr  2.39 (12.)

    1.92 (1.)

    Inkasované góly průměr 2,76 (7.)

    +10 (3.-6.)

    Rozdíl ve skóre   -12 (11.)

    Vítkovice v semifinále Ligy mistrůFoto ČTK / Ožana Jaroslav

  • Speciální týmy

    Vítkovické přesilovky v Lize mistrů psaly. Ne vždy, první semifinále doma proti Skelleftee právě chybou v početní výhodě Ostravané ztratili, ale celkově si v nich speciální formace vedly dobře. Klíčovým hráčem v nich je Dominik Lakatoš, který se v přesilovkách trefil čtyřikrát. Dvakrát se v nich prosadil clonící, tečující a dorážejí Marek Kalus. Po odchodu Petera Muellera, který byl spolu s Lakatošem nejúdernější přesilovkovou zbraní, trenéři hledají ideální složení formací. Pomohl příchod Marcela Barinky, i zapojení zkušeného obránce Yohanna Auvita. Čísla a údernost by časem měla jít i v lize nahoru. Oslabení Vítkovicím funguje. I díky dlouhodobě solidní práci blokujících borců. Nejlepší čísla mají Mario Grman, Juraj Mikuš, Willie Raskob, Petr Fridrich nebo Lukáš Kovář. V Lize mistrů měli nejvíc bloků Roberts Bukarts (17), Dominik Lakatoš (13) a Stuart Percy (13).

    CHL

    *(v závorkách pořadí v soutěžích)

    Extraliga
    27,11 % (2.)

    Využití přesilovek

    20,87 % (10.)
    83,33 % (9.-10.)

    Ubráněná oslabení

    80,65 % (6.)

    Hokejisté Vítkovic slaví gól proti LiberciFoto ČTK / Sznapka Petr

  • Brankáři

    Bez nadstandardního gólmana není velká šance na úspěch. Zatímco v rozjezdu extraligy se Matěj Machovský extrémně hledal, v Lize mistrů má nejlepší čísla ze všech. Dokonce si vysloužil nominaci do nejlepší trojice o cenu MVP. Zaslouženě, chytal skvěle, nevyhořel ani v jednom zápase. Lukáš Klimeš se pro změnu výrazně zvedl v lize, po slabém úvodu se vyšvihl na první místo v úspěšnosti zákroků. Oběma pomohlo poměrně pravidelné střídání. „Kluci padají do střel po hlavách, mají nespočet zblokovaných střel, klobouk dolů před nimi,“ ocenil Klimeš kompaktnější defenzivní práci celého týmu.

    Matěj Machovský

    CHL 

    *(v závorkách pořadí v soutěžích)

    Extraliga
    0,99 (2.)

    Průměr obdržených branek

    3,16 (20.)
    96,74 % (2.)

    Úspěšnost zákroků 

    90,55 % (15.)
    4/1

    Výhry/Prohry

    4/12

     

    Lukáš Klimeš

    CHL

    *(v závorkách pořadí v soutěžích)

    Extraliga
    3,15 (35.) 

    Průměr obdržených branek

    2,18 (6.)
    89,19 % (32.)

    Úspěšnost zákroků

    92,93 % (1.)
    2/3

    Výhry/Prohry

       8/13

    Brankář Lukáš Klimeš z VítkovicFoto ČTK / Ožana Jaroslav

  • Lídr Lakatoš

    Kapitán Dominik Lakatoš je pro Vítkovice zásadním hráčem, jeho ofenzivní a střelecké schopnosti jsou jedinečné. Když má den, je nezastavitelný. Stejně tak je platný v oslabeních. V extralize už ho mají soupeři dobře načteného, v přesilovkách je bráněný hodně natěsno, i proto se snaží měnit pozice, rotovat. V Lize mistrů měl prostoru víc a hned to bylo na jeho statistikách i herní pohodě vidět. Před finále je nejproduktivnějším hráčem i nejlepším střelcem CHL, byť poslední zápas kvůli zranění nedohrál. „Očekává se ode mě, že bych měl střílet góly a byl produktivní,“ říká Lakatoš. „Teď jsme i v lize odehráli spoustu kvalitních zápasů, ve kterých jsme bodovali a zvedáme se z pomyslného dna. Chceme být úspěšní, nejdeme si jen zahrát hokej. Věřím, že na dobré výkony z Ligy mistrů navážeme.“

    Dominik Lakatoš

    CHL *(v závorkách pořadí v soutěžích) Extraliga
    11/ 12 (1.)

    Zápasy/ Body

    32/ 20 (52.)
    7 (1.)

    Góly

    9 (46.)
    34 (2.)

    Počet střel

    123 (4.)
    20,59 % (87.)

    Úspěšnost střel

    7,32 % (182.)

    Kapitán Vítkovic Dominik LakatošFoto ČTK / Pryček Vladimír

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud