Zdeněk Janda
30. srpna 2017 • 10:27

Vedl děti a dostal koláčky. Vracíme se k tomu, co fungovalo, řekl Jágr

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vstoupil na led a někteří zatleskali, jiní poklepali hokejkami o led. Zahučelo to mezi nimi. Měli před sebou životní zážitek, čekal je trénink s hokejovou modlou. Jaromír Jágr byl včera na ledě ve Slaném při představení Sportovního centra mládeže, jež má pomoct začít produkovat talentované hráče, kteří mají oprášit lesk českého hokeje. „Vracíme se k tomu, co fungovalo dřív,“ říkal útočník.



Mezi mantinely tři olympijští šampioni, kteří dohromady k tomu nastřádali sedm titulů mistrů světa. Co víc si mladí hokejisté, zapojení do nového programu, mohli přát?

Vedle Jágra se jim při ukázkové tréninkové dávce mimo jiné věnovali i někdejší legendární útočník Martin Procházka, čtyřnásobný světový šampion. A jmenovec Libor Procházka, bývalý bek, mistr světa z roku 1999.

Ten nejslavnější, veterán s číslem 68, mezi děti zavítal na chvíli, jinak jeho další kroky nejspíš budou zase směřovat do zámoří. Ale ostatní hráči s věhlasnou minulostí se jim budou věnovat dlouhodobě.

„Určitě je to pro kluky výhoda, že mají kolem sebe někoho, kdo hrál tak dlouho. Věřím, že díky tomu, že jsem se v hokeji pohyboval odmalička, hned vidím, co potřebují a co je mám naučit,“ říkal Martin Procházka, slavný kanonýr, jenž má ve Slaném na starost mládež.

Nová zlatá generace? Jágr podpořil projekt k jejímu vzniku
Video se připravuje ...

Právě tento klub je spolu s Kladnem a Kralupy nad Vltavou součástí nově fungujícího Sportovního centra mládeže. Jako šéftrenér to zajišťuje David Čermák, někdejší Jágrův spoluhráč z mládežnických výběrů. V projektu jako trenér působí i bývalý útočník Josef Zajíc.

„Jsem moc vděčný všem, kteří pomáhají. V dnešní době je hrozně těžké sehnat peníze na hokej, všichni víme, jak je to drahý sport. A nechci, aby došlo k tomu, že hokej by mohly dělat jenom děti bohatých rodičů,“ reagoval Jágr směrem k Janku Skopečkovi, radnímu pro sport v rámci Středočeského kraje.

„Jsme rádi, že takhle můžeme podporovat sport. A věřím, že centrum bude vychovávat nové talenty,“ uvedl Skopeček. Jágrovi potom předal originální dárek. Kromě dresu totiž přinesl i svatební koláčky.

„Donesl jsem je, protože se za chvíli budu ženit. Tak třeba i pro vaši inspiraci,“ uvedl radní. Jágr se široce usmál a pak pohotově zareagoval. „Tak to vám opravdu hrozně moc děkuju!“ pobavil zaplněný sál ve VIP prostorech zimáku ve Slaném.

Na ledě potom absolvoval s dětmi několik cvičení, pobavil se s Martinem Procházkou. „Když kluci Jardu uviděli, bylo to pro ně něco. Určitě i tohle je pro ně velká motivace,“ vykládal opěvovaný střelec, jenž v mládí působil právě v Kralupech nad Vltavou. A v rámci tehdejší spolupráce mezi místními oddíly si ho nakonec vzalo Kladno a vychovalo z něj světovou hvězdu.

Jaromír Jágr na tréninku mládeže
Jaromír Jágr na tréninku mládeže

Podobný model se teď vrací. „V mojí době to fungovalo, tehdy byl sport hodně státem podporovaný. Spoustu věci jsme měli zadarmo, i díky tomu se naše generace dostala tak nahoru. Po revoluci se sport stával dražší a dražší, mohlo si to dovolit jen pár rodin, takže i proto nejsou už takové výsledky. Věřme, že díky podpoře měst, státu i krajů se dostaneme tam, kde jsme byli dřív,“ reagoval Jágr, olympijský šampion z Nagana a dvojnásobný mistr světa.

Když se objevil ve Slaném, hned se to kolem něj hemžilo, lidé prosili o podpisy i společné snímky. Pětačtyřicetiletý veterán pak ještě přišel v civilu, aby se s účastníky vyfotografoval. Následně nasedl do auta a vyrazil odpočívat před nočním tréninkem.

S přáním, aby nově obnovené sportovní centrum vychovalo co nejvíc hokejistů, kteří českému hokeji vrátí čest.

Kdy bude svatba? Jaromír Jágr dostal jako inspiraci svatební koláčky
Video se připravuje ...

Úsměvy na všechny strany! Jágr trénoval s dětmi ve Slaném
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud