Michal Koštuřík
Premium
22. srpna 2018 • 15:21

Jenyš o životě v ECHL: hokejový nářez bez přepychu a tvrdá cesta vzhůru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V ECHL se naučíte i to, co nechcete. Snášet desetihodinové štreky autobusem na zápasy, série porážek, hru na tři lajny, sobectví spoluhráčů. Buď vás tyhle zkušenosti zocelí, anebo „zabijí“. Útočník Pavel Jenyš (22) je první příklad. Čtyři roky se trpělivě hrabe zespoda nahoru, v září opět zkusí hlavní kemp Minnesoty Wild. S cílem urvat aspoň místo na farmě. „Teď už to snad vyjde, dělám pro to maximum,“ vyprávěl odchovanec brněnské Komety na srazu reprezentace. 



V minulé sezoně nastoupil za farmu v Iowě devětkrát, jinak měl pevné místo v Rapid City Rush (ECHL). Ve městě v Jižní Dakotě, kolem něhož široko daleko nic není. „Jen kopečky a na nich krávy, ovce,“ popisuje Pavel Jenyš, jenž žije za mořem s přítelkyní a se psem. Pokud zatouží po rušném životě, nejblíže to mají do Colorada. Sedm hodin autem…

Je mu dvaadvacet let. V zámoří to zkouší od osmnácti, kdy odešel z Komety. Nebylo to za potlesku šéfa klubu Libora Zábranského. Tomu se nelíbilo, že talent z jeho organizace zmizel tak brzy. Stejně jako jeho kamarád, bek Jakub Zbořil. „Dlouho jsem s panem Zábranským nemluvil. Doufám, že jsme se nerozešli úplně ve zlém. Myslím, že ten odchod čekal,“ podotýká Jenyš.

Mezi seniory ho čeká třetí sezona. „Už minulý rok jsem byl nachystaný, abych hrál AHL. Ale těsně před tím klub podepsal čtyři pět starších útočníků, takže jsem se nevešel,“ popisuje. Bavíme se o farmě.

Ale co přímo NHL? Může Jenyš na kempu oslnit tak, že zůstane úplně nahoře? „Teď to asi není reálné,“ posuzuje s nadhledem své možnosti. Jednou snad…

„Chci odehrát celou sezonu na farmě. V klubu mi říkali, že když přijedu dobře připravený, dají mi šanci. A kdyby to vyšlo, rád bych se podíval na pár zápasů do prvního týmu,“ zasní se.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud