Adam Lacek
Premium
8. února 2020 • 18:36

Skaut Hrdina: Švýcaři i Němci se nám už vyrovnali. Na draftu tlačím i Čechy

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř třicet let dělá skauta v NHL, posledních dvacet v Dallasu. Jiří Hrdina, mistr světa z roku 1985 a trojnásobný vítěz Stanley Cupu, má dokonalý přehled o mládežnickém hokeji. Sám má pod palcem kromě Česka a Slovenska ještě Švýcarsko, Německo a Rakousko. Celkem mají Stars v Evropě pět vyhledávačů talentů. „Jenom na Švédsko máme dva lidi,“ upozorňuje na fakt, že mladíci ze severu jsou aktuálně nejvíce v kurzu. V rozhovoru pro iSport Premium hovořil o tom, který z českých hráčů ho v poslední době zaujal, víře v lepší zítřky pod svazovým šéftrenérem Filipem Pešánem i nevybíravým příspěvkům na Twitteru.



Usadí se do křesla a začne povídat. Bývalý vynikající útočník Jiří Hrdina u toho ani nepotřebuje přemýšlet, moc dobře totiž ví, o čem hovoří. O aktuálním stavu českého hokeje mluví spíš negativně. Kde vidí hlavní problémy? Ve výchově mladých hráčů a v kvalitě nejvyšší juniorské soutěže.

V posledních letech se mluví o krizi českého hokeje, chybí talenti, rozebírá se pád reprezentací. Vy můžete mluvit z pozice skauta, má český hokej vůbec na čem stavět?
„Opravdu špičkových talentovaných hráčů je pro nás bohužel míň a míň. To je evidentní. Český juniorský hokej má problém, to si nemusíme nic namlouvat. Bylo to vidět na mistrovství světa, kdy se nám sice podařilo porazit Rusáky hlavně díky výkonu gólmana a nadšení a burcování diváků… Atmosféra byla taková, že kluci tomu dávali opravdu sto deset procent, hráli na víc, než na co měli. Pak to bohužel odeznělo a nižší kvalita oproti Švédsku a dalším se projevila, ty týmy jsou od nás odskočené o jeden až dva levely. Největší problém vidím ve výchově juniorských hráčů.“

Co tomu chybí? Mluví se i o nedostatku zkušených trenérů.
„Nevím, to si úplně nemyslím, že by to bylo až takhle. Někteří mladí kluci jako Filip Pešán a další mají o hokej obrovský zájem, vzdělávají se. Hokeji dávají vše, co můžou. Ale kvalita juniorského hokeje je samozřejmě taky daná tím, že dneska je v juniorské soutěži 19 týmů. To je strašně moc. Kluci nehrají kvalitní zápasy a právě v takových duelech se člověk nejvíc zdokonaluje, získává nejvíc dovedností. Na tréninku může člověk dělat cokoliv, ale když nemá kvalitní

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud