18. února 2021 • 17:30

252 hodin na ledě! Rekordní hokejový zápas pomůže v boji s rakovinou

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na venkovním kluzišti strávili 252 hodin v extrémních mrazech dosahujících až -30 stupňů Celsia. Jedenáctidenní mrznutí ale stálo za to. Skupinka 40 nadšenců z kanadské provincie Alberta znovu překonala rekord pro nejdelší hokejový zápas a vybrala dost peněz na dobrou věc. I sedmý ročník World’s Longest Hockey Game získal prostředky na nákup moderního vybavení pro edmontonský Cross Cancer Institute, centrum pro léčbu rakoviny.



Za celým maratonem stojí kanadský optometrista a podnikatel Brent Saik, jehož Alberta Sports Vision Institute pomáhá sportovcům ve čtvrté nejlidnatější kanadské provincii udržet ostrý zrak. Mezi jeho klienty patří i hokejisté Edmontonu Oilers. Saik v polovině devadesátých let kvůli rakovině přišel o otce, několik let poté i o manželku. Velkou část svého života tak zasvětil pomoci v boji proti zákeřné nemoci.

Akci World’s Longest Hockey Game (Nejdelší hokejový zápas) založil v roce 2003. Čtyřicítka hráčů tehdy na ledě strávila 80 hodin. Postupem času narůstala jak délka přátelského utkání, tak dary od fanoušků a podporovatelů z Kanady i zbytku světa. Za sedm zápasů v průběhu sedmnácti let se vybralo přes pět a půl milionu kanadských dolarů.

Hokejisté týmů "Naděje" a "Lék" strávili na ledě 252 hodin pro charitu
Hokejisté týmů "Naděje" a "Lék" strávili na ledě 252 hodin pro charitu

Saika a další bojovníky nezastavila ani pandemie koronaviru. Zápas se odehrál za přísných podmínek chránících zdraví všech účastníků – hráči se museli před úvodním hvizdem několik dní izolovat, testem na COVID-19 procházeli každý den. „Albertská vláda nám velmi pomohla. Do detailu mi vysvětlili, jak bychom mohli naši akci zorganizovat i pod aktuálními protipandemickými opatřeními,“ sdělil spokojený Saik pro zpravodajský kanál CTV News. „Museli jsme udělat neuvěřitelné množství věcí, aby všechno fungovalo.“

Povedlo se. Týmy pojmenované „Naděje“ a „Lék“ nakonec strávily na ledě rekordních 252 hodin, jedenáct dní počínaje 4. únorem, s konečným skóre 2649:2528 pro Naději. Délka klání i počet branek jsou novými rekordy oblíbené charitativní akce. Rekordní byly i teploty, teploměr na World’s Longest Hockey Game poprvé ukazoval -30 stupňů Celsia. „Bylo to v pohodě,“ mávnul rukou Saik. „Naše podmínky byly v pohodě. To, čím si procházejí lidé, za které tu hrajeme, je mnohem horší.“

Ještě důležitější než góly a stupně je ale jiné číslo. Jeden milion a 840 tisíc kanadských dolarů (cca 30,8 milionu korun), které pomohou v boji proti rakovině. Částka vybraná Saikem a spol. má konkrétně pomoci s vývojem nového léku PCLX–001, jenž v dosavadním testování vykazuje skvělé výsledky při léčbě pacientů s leukémií. „Dali jste pacientům s rakovinou ten největší dar: více času s jejich rodinami, přáteli a blízkými,“ stojí v oficiálním prohlášení. Jedenáct dní na mrzu za to určitě stálo.

NEJDELŠÍ HOKEJOVÉ ZÁPASY

V Česku:

České Budějovice –Vítkovice 2:3 (předkolo play off, 7. března 2013)

Čas 113:51

V NHL:
Detroit Red Wings–Montreal Maroons 1:0 (semifinále Stanley Cupu, 24. března 1936)

Čas 176:03

(v novodobé historii Philadelphia Flyers–Pittsburgh Penguins 2:1, semifinále Východní konference, 4 května 2000. Čas 152:01)

Na světě:

Storhamar–Sarpsborg 2:1 (čtvrtfinále play off norské ligy, 12. března 2017)

Čas 217:14

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud