17. září 2021 • 13:20

Bývalý sparťan byl blízko smrti. Praskla mu céva, šanci měl 50 na 50!

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po konci minulé sezony se rozhodl, že si dopřeje zaslouženého odpočinku. Bývalý finský obránce Ville Koistinen si bohužel neužívá zrovna poklidného hokejového důchodu. Před měsícem mu šlo o život! Devětatřicetiletému bekovi, který hrál v NHL a ke konci kariéry nastupoval i za Spartu, praskla céva v hlavě, zrovna když cvičil v posilovně. Doktorům se majitele stříbra a bronzu z mistrovství světa (2007, 2008) naštěstí podařilo zachránit, ale unikl o vlásek!     



Několik měsíců poté, co ukončil profesionální kariéru, se Ville Koistinen stále udržoval ve skvělé fyzické kondici. Asi nikoho by nenapadlo, že se v srpnu ocitne na pokraji smrti. Bez legrace. Naštěstí se z hrůzného zážitku vzpamatoval a ochotně promluvil pro finská média o celé události i svém aktuálním zdravotním stavu. 

Někdejší reprezentační zadák osudný den prožíval jako každý jiný. V Tampere, kde žije s manželkou a dvěma syny, si klasicky v dobré náladě zašel do oblíbené posilovny a v průběhu cvičení začal pociťovat, že něco není v pořádku. „Najednou se mi začala točit hlava. Nejprve jsem si sednul, ale pak jsem musel jít za obsluhou posilovny. V tu chvíli už jsem sotva táhl jednu nohu a ostatní rychle pochopili, že je zle a tak zavolali záchranku. Stále si pamatuji, jak jsem nastupoval do sanitky,“ popsal Koistinen děsivý moment. 

Následujících sedm dní měl odchovanec Ilves Tampere zahalené ve tmě. O veškerém dění se dozvídal zpětně. Když ho převezli do tamní fakultní nemocnice, lékaři zjistili strašlivou diagnózu: v tepně u hlavy měl Koistinen bouli, která praskla a způsobila masivní krvácení. „Pak nastal velký spěch. Doktoři na nic nečekali a pustili se do tříhodinové operace,“ řekl bývalý hokejista se 103 starty v NHL za Nashville a Floridu.

Podle lékařů je při podobných případech pravděpodobnost přežití 50 na 50. Navíc bez trvalých poškození operaci zvládne jen jeden z deseti pacientů. Koistinen zákrok přežil. Následně strávil deset dní na jednotce intenzivní péče a dalších pět dní na běžném nemocničním oddělení.     

Momentálně zůstává bývalý obránce, který předminulou sezonu odehrál sedm utkání v dresu Sparty, na nemocenské doma s rodinou a zatím se u účastníka tří mistrovství světa neprojevil žádný náznak neurologického poškození. V říjnu čekají Koistinena další vyšetření, minimálně do té doby nesmí sednout za volant. 

Hrůzná událost donutila Koistinena zamyslet se nad smyslem života a jeho možných omezeních. „Přijde mi, že se moc nezajímáme o to, co se nám může kdykoliv stát. Musím si vážit, že si můžu užívat toho, co mám, a dělat v životě dobré věci, když jsem dostal příležitost,“ řekl.

Bývalý obránce Sparty Ville Koistinen bojoval o život! Během cvičení v posilovně mu praskla céva
Bývalý obránce Sparty Ville Koistinen bojoval o život! Během cvičení v posilovně mu praskla céva

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud