Ondřej Kuchař
26. února 2022 • 05:00

Putin a hokej jako nástroj propagandy. Vztah rozjel triumf, stál u zrodu KHL

Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sport a politiku dohromady neplést! Líbivá věta, která je však věky utopií. Oba světy se bohužel nebezpečně proplétají, žijí v symbióze. Jak například posloužil hokej k politické moci, popularitě a propagandě ruskému vládci Vladimiru Putinovi? Největší hvězdy sborné ho podporují, on sám je klíčovou postavou zrodu KHL a mužem, který přes Reného Fasela tahal za nitky světového hokeje.



Prezidentem Ruska je se čtyřletou pauzou od roku 2000. Vladimir Putin je diktátorem, bez jehož vědomí v nejrozlehlejší zemi planety nezafouká vítr. Jeho vliv logicky zasahuje do všech společenských sfér. Sport nevyjímaje.

V posledních letech jste mohli Putina vidět, jak dostává napít sektu z poháru pro hokejové mistry světa od Alexandra Ovečkina. Jak se sám na ledě potácí na bruslích s legendami sborné Fetisovem, Makarovem či Burem a brankáři ze všech sil uhýbají jeho nahozením. Nebo jak tráví čas v družném hovoru s prezidentem IIHF Reném Faselem.

Švýcarský zubař vedl světový hokej sedmadvacet let. Skončil loni. S Putinem byl a stále je ve velmi přátelském vztahu. Na letošní olympiádě Fasel pobouřil svět tím, že nepokrytě fandil Rusku. „Nastal čas na odplatu. Do toho, Rusko, do toho!“ říkal v rozhovoru pro ruskou státní agenturu TASS. Pak se omlouval. Během mistrovství světa v roce 2018 narychlo odcestoval z Dánska do Moskvy, aby přihlížel inauguraci znovuzvoleného vůdce rozpínavé federace.

9

Tolik gólů dal Vladimir Putin na přelomu roku v hokejovém utkání někdejších hvězd. Tak jako pokaždé byl hlavní tváří akce. Obrana složená z elitních sovětských jmen se tradičně rozestupovala a nechala osamoceného ruského prezidenta skórovat.

Stafáž dělal taky v květnu na Putinově propagandistické show v Soči. Rád přijel na prezidentovu privátní akci, která spočívala v hokejovém zápasu legend, a ujal se role rozhodčího.

Po tom, co se o několik týdnů dřív Fasel líbal s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem, z ledu sledoval, jak jiný východní despota obklopený hokejovými hvězdami minulosti střílí devět gólů a je jako vždy vyhlášen hlavní hvězdou utkání. „Děkuji vám, pane prezidente, za rozvoj sportu. Jsem šťastný, že tu s vámi mohu být,“ blekotal Fasel do mikrofonu našprtanou ruštinou.

Sborná je víc než sankce

Zatímco v ulicích Minsku tekla krev, Fasel bojoval za to, aby Bělorusku nebylo odebráno loňské mistrovství světa. Pod nátlakem sponzorů v čele s automobilkou Škoda však byl nakonec šampionát potvrzen pouze Lotyšsku, druhý původně zvolený spolupořadatel byl odstřižen. Tehdy IIHF usoudila, že potrestat Lukašenka bude celkem bezbolestné. Vždyť on nemá ropu, plyn ani atomové bomby.

Troufl by si však svět na podobný přístup i směrem k Rusku?

Vyloučit sbornou ze všech sportovních akcí by stát v čele s Putinem zasáhlo mnohem víc než všechny dosud vyřčené ekonomické sankce.

René Fasel má s Putinem vřelé vztahy
René Fasel má s Putinem vřelé vztahy

O hokej jako takový však nejdřív zájem vůbec nejevil. Vlastníky dvou největších ruských klubů – Petrohradu a CSKA Moskva – jsou největší energetické společnosti vlastněné státem a ovládané Putinovými přáteli. Ještě na začátku tohoto století byli oba obři na pokraji krachu. Hlavně CSKA opravdu málem zaniklo.

Až v roce 2008 i díky Putinovi kluby ožily. Oba však slouží především jako politické projekty a možnost k ovládání veřejného mínění.

Prezident se rozhodl věnovat hokeji více pozornosti na základě ruského vítězství na mistrovství světa konaném v Kanadě v roce 2007. Zemi zaplavila vlna patriotismu a nadšení. Rychle se upekla myšlenka Kontinentální hokejové ligy, která byla prezentovaná jako budoucnost evropského hokeje a soutěž, jež brzy předběhne v kvalitě NHL.

Nástroj propagandy

Do té doby prý Putin pořádně neuměl bruslit. Jenže naráz se stal velkým obhájcem a propagátorem hokeje. „Uviděl v něm prostředek, kterým by mohl přeměnit svůj vlastní macho-patriotický obraz. Vedením ligy pověřil své nejbližší známé, do největších klubů vstoupily nejbohatší společnosti,“ píše ruský novinář Slava Malamud žijící v zámoří.

Sponzory jsou například Gazprom (firma vlastnící největší zásoby zemního plynu na světě), VTB Banka (2. největší ruská banka vlastněná státem), Aeroflot (státem vlastněné aerolinky) nebo Sogaz (pojišťovny). Dále pak Megafon (mobilní operátor), Fonbet (sázková kancelář) nebo Ruská pošta.

„Největší podporu ale mají právě petrohradské SKA reprezentující rodné město Putina, nebo CSKA s úžasnou tradicí, která je v zemi symbolem. Zároveň bylo pro Putina prvořadé, aby naplno obnovil vládu národního týmu jako zdroje vlastenecké hrdosti, jak tomu bylo za dob Sovětského svazu,“ pokračuje Malamud.

Ruský hokej a politika jsou historicky nerozlučitelné. Vždy to tak bylo. Vždy byl v Rusku, respektive SSSR součástí politické hry. Stadion byla aréna, ve které Sověti poráželi Západ. Putin z něho udělal nástroj propagandy. Jeden ze způsobů, jak spojit sebe s úspěchem a národní hrdostí.

Miliardář trenérem

Že je Rusko zemí neomezených možností, ukázala i nedávná změna na střídačce nejbohatšího klubu z Petrohradu. Uznávaného kouče Valerije Bragina vytlačil z místa hlavního trenéra jistý Roman Rotenberg. Zbohatlík, který hokej sám nikdy nehrál, ani nikde netrénoval. Je synem Borise Rotenberga, ruského oligarchy a kamaráda Vladimira Putina. Stejná rodina vlastní také Hartwall Arenu v Helsinkách. Prezidentem petrohradského klubu je pak další oligarcha Gennadij Timčenko, člen nejužší skupiny Putinových přátel, jehož majetek má odhadovanou výši 25 miliard dolarů. Všichni jsou už roky vysoko na sankčních seznamech Západu.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 5. 7. 2022
16:44
5. 7. 2022
Hokej

Mezinárodní hokejová federace IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska proti vyloučení z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Federace suspendovala reprezentace obou zemí v únoru, posléze trest prodloužila i na novou sezonu. Rusko navíc pro rok 2023 přišlo o pořádání juniorského mistrovství světa i seniorského šampionátu, který byl přesunut z Petrohradu do Tampere a Rigy. Svazy obou zemí se proti sankcím odvolaly s argumentem, že jde o diskriminační rozhodnutí. Nezávislá disciplinární komise ale protest neuznala. „Komise došla k závěru, že nešlo o tresty, ale o bezpečnostní opatření. Navíc v souladu s pravidly IIHF, která má k podobným krokům plné právo. Nešlo ani o diskriminaci,“ uvedla v prohlášení na webu.

Zprávy ze dne 24. 6. 2022
17:17
24. 6. 2022
Ukrajina

Tenisový Wimbledon poskytne uprchlíkům z Ukrajiny volné vstupenky na program první neděle v All England Clubu. Představitelé londýnského grandslamu zároveň těm, kteří byli postiženi vpádem ruských vojsk do země, darují 250.000 liber (sedm milionů korun). „V neděli se k ukrajinským uprchlíkům připojí místní obyvatelé, hrdinové koronavirového období z řad národní zdravotní služby a sociální péče, množství škol, charit a komunitních skupin,“ uvedly ve společném prohlášení All England Club a Lawn Tennis Association. Wimbledon se letos bude hrát bez ruských a běloruských tenistů kvůli invazi na Ukrajinu, zároveň se ale za turnaj nebudou udělovat body do světového žebříčku.

Zprávy ze dne 22. 6. 2022
12:10
22. 6. 2022
Ukrajina

Plavec Mychajlo Romančuk věnoval úterní bronzovou medaili ze závodu na 800 metrů na mistrovství světa Ukrajině, kde na východní frontě bojuje i jeho otec. Sám zvažoval, zda nevezme zbraň do ruky, ale nakonec se k armádě nepřipojil. Místo toho podporuje svou vlast tím, co umí nejlépe. Zázemí našel v Německu, kde trénuje s dlouholetým rivalem Florianem Wellbrockem. „Doufám, že tahle medaile pro Ukrajinu hodně znamená. Prožíváme těžké časy a ukázal jsem světu a všem Ukrajincům, že budeme bojovat až do konce,“ řekl po závodě. 

Ukrajinský plavec Mychajlo Romančuk s bronzovou medailí z MS
Zprávy ze dne 21. 6. 2022
16:07
21. 6. 2022
Fotbal

Zahraniční fotbalisté působící v ruských a ukrajinských klubech budou moci přerušit své kontrakty až do 30. června 2023. O prodloužení lhůty rozhodla světová federace FIFA, jež po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu umožnila cizincům přerušit smlouvy původně jen do konce letošního června. Upravené pravidlo mohou využít ti zahraniční hráči a trenéři, kteří se se svými zaměstnavateli nedohodnou na případném ukončení kontraktu do letošního 30. června. 

Zprávy ze dne 20. 6. 2022
17:14
20. 6. 2022
Fotbal

Maciej Rybus kvůli svému působení v ruské lize nesmí nastupovat v dresu polské fotbalové reprezentace a přišel o možnost zahrát si na podzimním mistrovství světa v Kataru. Dvaatřicetiletému obránci sice po pětiletém angažmá vypršela na konci května smlouva v Lokomotivu Moskva, následně však podepsal kontrakt s jiným klubem z ruské metropole Spartakem. Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
4


Články odjinud


Články odjinud