Jiří Punčochář
21. července 2015 • 15:56

Lídr Tour jako štvaná zvěř! Proti Froomovi jsou i čísla lékařů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z Chrise Frooma se na Tour de France stal štvanec na silnici i mimo ni. Vládce závodu už nečelí jen atakům soupeřů, averzi fanoušků a obviněním komentátorů, ale francouzská stanice France 2 proti němu vytáhla i lékaře s konkrétním výpočtem, který má dokázat „abnormálnost“ jeho výkonů v kopcích. Snaha najít u Frooma nekalé praktiky nepolevuje.



Dosud největšího protivníka ve své snaze vyhrát podruhé v kariéře Tour de France a prokázat svoji čistotu dostal Chris Froome v podobě specialisty Pierra Salleta, ředitele organizace Sportovci za transparentnost.

Francouzský lékař přišel s tím, co mnozí Froomovi kritici vidí jako důkaz o Britově podvádění. Na základě délky stoupání v královské etapě, která se jela před týdnem, Froomovy rychlosti na něm a jeho udávané tělesné hmotnosti, vyjádřil jezdcův výkon ve wattech na kilogram. Došel k číslu 7,04, což je na této úrovni hodnota daleko nad reálnými mezemi.

Orientační hodnoty W/H u cyklistů-mužů Orientační hodnoty W/H u cyklistů-mužůFoto Deník Sport

„Froome je v situaci, kdy nám (kvůli této hodnotě) dluží vysvětlení, jak je možné jeho výkony uznávat. Protože všichni sportovci z minulosti, kteří se pohybovali nad hranicí sedmi wattů na kilogram, byli později přistiženi v dopingových aférách,“ prohlásil Sallet jednoznačně. Frooma tak postavil do jedné řady s takovými hříšníky, jako byli Jan Ullrich nebo Lance Armstrong .
Obvinění si v přímém televizním přenosu vyslechl i sir Dave Brailsford, šéf Froomova týmu Sky, jehož mottem je absolutní čistota cyklistiky.

Sallet vycházel z Froomovy hmotnosti 71 kilogramů, která při jeho výpočtu hraje velmi důležitou roli. Brailsford však svoji hvězdu brání: „Musíte být opatrný, protože to, s čím pracujete, je matematická formule. Nejsou to úplná data, není to Chrisova váha. Vycházíte z univerzálního vzorečku,“ brojí.
Petr Klimeš, deníkem Sport oslovený trenér cyklistů Dukly Brno, označil univerzální vzoreček za vhodný k porovnání výkonnosti jednotlivých sportovců.

„7,04? To je strašně moc, ano,“ reagoval na nové domněnky.
Jiní experti se při analýze Froomových výkonů v posledních dnech dostali k číslu 6,2 wattu na kilogram. I to je ale mimořádně vysoké.

Proč má takové číslo směřovat k variantě, že sportovec, který je jeho nositelem, dopuje?

„Zřejmě se vychází z toho, že většina špičkových sportovců se pohybuje kolem šesti wattů na kilogram. Předpokládám, že mají dlouhodobě vysledovanou hodnotu, že kdo měl číslo vyšší, byl vždy chycen,“ usuzuje Klimeš. Zdůrazňuje ale, že propracovaným tréninkem a velkým úsilím sportovce lze dané výkony podávat a daná čísla produkovat.

Co vyčítají kritici týmu Sky na Tour Co vyčítají kritici týmu Sky na TourFoto Deník Sport

Byl to však právě Pierre Sallet, kdo na jaře prokázal, jak se podáváním dopingu v mikrodávkách dá obelstít i biologický pas. Není pochyb, že pro Frooma představuje velký problém.

„Pokud bychom měli všechna měření ze všech kopců, na kterých Chris trénoval, viděli bychom jeho pokroky,“ namítá Brailsford. „Není fér, co bylo řečeno. Chris je výjimečný. Má výjimečné tělo. Ale není to podvodník,“ říká.

Z honu na Frooma se mezitím stala doslova nacionalistická reality show. Jezdcovy kritiky vedou bývalí francouzští cyklisté Cedric Vasseur a Laurent Jalabert, kteří sami měli opletačky s dopingem během svých kariér. Na Froomovu obranu naopak vytáhla britská televize ITV, která se Jalaberta vypravila konfrontovat. Ten před jejím reportérem utekl.

„Děkuji, že jste ukázali, čemu čelím,“ vzkázal jim pak lídr Tour de France.
Policejní hlídka dál chrání autobus týmu Sky na odjezdu etapy i v jejím cíli. Šéfové světové cyklistiky i závodu samotného vyzývají k utichnutí palby, ve jménu boje o první místo na trati. Tým Sky viní komentátory, včetně Jalaberta, z podněcování nenávisti fanoušků vůči jeho závodníkům. Na jejich doprovodný vůz prý někdo během etapy házel plechovky s pitím. Plné. 

Čím se tým Sky snaží bránit Čím se tým Sky snaží bránitFoto Deník Sport

„Doba se změnila, každý to ví. Nejsme na Divokém západě deset patnáct let zpátky. Samozřejmě jsou jezdci, kteří riskují, ale to je minorita. Není důvod k pokračování tohoto podezírání,“ lomí rukama Froome.

Bývalý profesionál Michael Rasmussen, vyloučený pro doping z Tour de France v roce 2007, mu dává svým svérázným způsobem za pravdu. „Otázky, zda dopuje, jsou stupidní. Nikdo vám neodpoví kladně, dokud ještě závodí. Nemusíte se ptát,“ tvrdí. Sám se přiznal až po mnoha letech.
Stejně tak v aktuálních dnech učinil Dán Frank Hoj. Po pěti letech od ukončení kariéry…

„Naivně jsem zkusil EPO. Po skandálu týmu Festina (na Tour v roce 1998) jsem se zalekl a nechal jsem toho,“ řekl v dánské televizi.
Froomovi nejodvážnější kritici věří, že podobně bude muset v příštích letech promluvit i on.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud