Na delších závodech nebo i trénincích je vidíte všude, tubičky nebo pytlíčky s gely všemožných chutí. Výrobci se předhánějí s jednou recepturou lepší než druhou, ale často jde o bohatý chemický koktejl, který nesedne každému. Mezi gely i tyčinkami lze už najít světlé výjimky, ale přesto, zkuste si připravit doma vlastní alternativu a objevit nové chutě, není to nic komplikovaného.
Inspirovali jsme se zkušeností těch nejlepší, podle receptů Scotta Jureka, amerického ultramaratonce a vítěze několika nejprestižnějších ultramaratonů, a kanadského triatlonisty Brendana Braziera. Oba ve svých knížkách nahlížejí na svoje sportovní úspěchy i z pohledu stravy a oba se nebojí o svoje triky podělit. Následující tyčinky (kuličky) jsou jedny z nich!
Energetické kuličky Xocolatl (Scott Jurek, Jez a běhěj)
Na 12 kuliček:
½ šálku nepražených kakaových bobů¨
½ šálku nepražených kešu ořechů
8 středních datlí
1 lžička prášku mesquito (nemusí být)
¼ lžičky mleté skořice
½ lžičky vanilkového prášku nebo extraktu
¼ lžičky drcených chilli papriček
½ lžičky mořské soli
1 ½ lžičky zastudena lisovaného kokosového oleje
Kromě kokosového oleje všechny suroviny dámě do mixéru a necháme 3 až 5 minut mixovat. Jakmile je směs dokonale jemná, přesypeme směs do mísy a přidáme roztavený kokosový olej. Dobře promícháme a začneme tvořit kuličky (Jurek v receptu uvádí právě kuličky, ale tyčinky jsou také možnost nebo vlastně jakýkoli tvar a velikost, které budou vyhovovat vám). Hotové kuličky položíme na pečící papír a na 15 až 20 minut je vložíme do ledničky. Kuličky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě a vydrží až 2 týdny.
Hruškovo-zázvorové tyčinky s proteinem (Brendan Brazier, Vegan v kondici)
Na 12 tyčinek:
1 malá hruška, odjádřená
½ čerstvých nebo namočených sušených datlí
½ šálku slunečnicových semínek
¼ šálku mletého lněného semínka
¼ šálku konopného proteinu
¼ šálku vlašských ořechů
2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
mořská sůl podle chuti
2 lžíce sezamových semínek
Všechny ingredience spolu umixujte s výjimkou sezamových semínek. Hladkou hmotu vyjměte z mixéru, obalte v sezamových semínkách a následně z ní tvarujte tyčinky (případně opět kuličky).
Tip: Pro snazší tvarování tyčinek, hmotu nejdříve zploštěte a přikryjte pečícím papírem. Přes ten pak jako těsto válečkem vyválejte na požadovanou tloušťku a vykrojte tyčinky.
Mangové tyčinky s kokosem na dlouhé výběhy (Brendan Brazier, Vegan v kondici)
Na 12 tyčinek:
¾ šálku čerstvých nebo namočených datlí
½ šálku nasekaného manga
½ šálku mletého lněného semínka
½ šálku namočené nebo vařené quinoy
¼ šálku makadamových ořechů (nebo jiných podle chuti)
1 lžička skořice
1 lžička citronové kůry
mořská sůl podle chuti
¼ šálku nastrouhaného kokosu
Kromě kokosu vložte všechny ingredience do mixéru a umixujte. Směs následně vyndejte a kokos do ní vpracujte rukama. Nakonec tvarujte tyčinky nebo kuličky.