12.6.2019 • 14:18

Zemřela běžkyně (†32) po 10 letech boje s rakovinou. Ukazovala i jizvu

Vstoupit do diskuse
0

Zemřela profesionální dálková běžkyně Gabriele Grunewaldová, která si získala srdce fanoušků po celém světě svým statečným bojem s rakovinou. Gabe, jak jí přezdívali její přátelé, bylo pouhých 32 let. O smutné události informoval její manžel na sociálních sítítch.



Gabe bývala atletkou a později i trenérkou na univerzitě v Minnesotě. Rakovina jí byla poprvé diagnostikována v roce 2009. Lékaři jí tenkrát oznámili, že trpí vzácnou formou rakoviny slinných žláz zvanou adenoidní cystický karcinom. O rok později však přišla další rána. Vyšetření odhalilo i rakovinu štítné žlázy.

Po určení diagnóz byla nutná série vyšetření a léčebných procedur, které skončily úspěchem. Ačkoliv nebylo lehké vrátit se po prodělané nemoci zpět k vrcholovému sportu, Gabe to dokázala. V roce 2012 se dokonce umístila na 4. místě v amerických testech na olympiádu a jen o fous přišla o účast na vrcholné sportovní akci. V roce 2014 zase vybojovala prvenství v běhu na 3000 metrů na americkém halovém šampionátu.

Mimo vlastní sportovní kariéry se soustředila také na pomoc ostatním, kteří se podobně jako ona museli potýkat s diagnózou měnící život. Založila dva nové závody, díky kterým se podařilo zvýšit finanční prostředky na výzkum v oblasti vzácných druhů rakovin. Skrze média a vlastní sociální sítě se také snažila budovat povědomí o těchto nemocech.

Ani další vážná diagnóza ji neodradila

V roce 2016 však přišel další šok. Lékaři jí oznámili, že se rakovina opět vrátila. Byla jí odstraněna polovina jater a zákrok jí pak následující roky připomínala dlouhá zakřivená jizva, která vedla středem jejího těla. Jakmile však Gabe byla opět schopná pohybu, zahájila zimní přípravu na letní běžeckou sezónu.

V březnu 2017 se dozvěděla, že v játrech rostlo několik malých nádorů. To ji však od dalšího závodění neodradilo. Účastnila se řady vrcholných akcí například v Palo Alto, Kalifornii, Nashvillu, Tennessee, nebo Oregonu. Na žádném ze závodů nechyběl její partner Justin, ani osobní lékař, díky kterým měla Gabe pocit jistoty a bezpečí.

Poznávacím znamením se kromě žlutého trika a modrých závodních šortek stala také jizva, která byla výsledkem operace v roce 2016. Účinky chemoterapie se však postupem času začaly hromadit a s každým dalším závodem byla Gabiina cílová pozice horší a horší. Publikum ji ale nepřestávalo povzbuzovat. Odhodlaná běžkyně pro ně byla velkou inspirací.

To si uvědomovala i samotná Gabe. „Ukazovat lidem, že i přes tuto diagnózu můžete sportovat, není vždy úplně jednoduché. Ale být motivací pro ostatní, je úžasné,“ řekla v jednom ze svých rozhovorů. I když Gabe nebyla schopna podávat sportovní výkony, zůstávala se svými fanoušky v kontaktu alespoň prostřednictvím Instagramu, kde s nimi sdílela fotky se svým partnerem, obrázky zajímavých míst i inspirativní citáty.

Se začátkem roku 2019 však její aktivita na sociálních sítích stále slábla. V jednom ze svých postů zmínila, že letos je to deset let ode dne, kdy jí byla diagnostikována rakovina. V tomto příspěvku také poděkovala za přízeň všem svým fanouškům. Po sérii několika červnových hospitalizací na jednotce intenzivní péče nakonec Gabe svůj boj prohrála. Navždy však pro fanoušky z celého světa zůstane inspirací a důkazem toho, že i přes vážnou nemoc můžete dělat věci, které milujete.

Gabriele Grunewaldová na posledním snímku před úmrtím
Gabriele Grunewaldová na posledním snímku před úmrtím


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}