31.10.2019 • 05:00

Cyklistická šampionka budí emoce. Bývala muž, má nefér výhodu?

Vstoupit do diskuse
0

Rachel McKinnonová vyhrála tento měsíc zlato ve sprintu na mistrovství světa v dráhové cyklistice ve věkové kategorii 35 až 39 let. Její vítězství však budí rozpaky. Rachel se totiž původně narodila v mužském těle. Proti vítězství transgender cyklistky vystoupila také tenisová legenda Martina Navrátilová.



Sedmatřicetiletá cyklistka Rachel McKinnonová slavila v minulém týdnu svůj v pořadí již druhý titul na mistrovství světa. Stejně jako minulý rok vyvolal i letos její úspěch řadu otazníků. Mělo by být ženám, které se původně narodily v mužském těle umožněno startovat s ostatními závodnicemi?

Její soupeřka Dawn Orwicková dala svůj názor jasně najevo už během slavnostního ceremoniálu. Na protest neobejmula novopečenou šampionku okolo pasu, jak bývá zvykem, a ruku raději schovala za záda.

Dawn Orwicková dala svůj názor na vítězství transgender cyklistky najevo jasně.
Dawn Orwicková dala svůj názor na vítězství transgender cyklistky najevo jasně.

Proti úspěchu ženy, která se narodila jako muž veřejně vystoupily i další sportovkyně, a to nejen z oblasti cyklistiky. V loňském roce vyjádřila svůj nesouhlas s vítězstvím kanadské cyklistiky také držitelka osmnácti grandslamů Martina Navrátilová.

"McKinnonová zdůrazňuje, že při testování u ní byly hladiny testosteronu v mezích stanovených správním orgánem světové cyklistiky. Nicméně při výšce přes 180 centimetrů a váze zhruba 90 kilo má podstatnou výhodu nad svými soupeřkami v množství svalové hmoty," uvedla Navrátilová.

McKinnová však nevidí na svém vítězství nic nespravedlivého a tyto reakce považuje za jasný projev transfobie. „Splňuji všechny předpisy pro to, abych mohla soutěžit, a to včetně pravidelného předkládání testů sledujících hladinu testosteronu. Ta je však v mém těla tak nízká, že je to téměř nezjistitelné,“ obhajuje se cyklistka.

Rachel McKinnonová se původně narodila jako muž.Foto Profimedia

V roce 2015 vydal Mezinárodní olympijský výbor pokyny, které transgender ženám umožňují soutěžit v ženských kategoriích podle specifických hodnot jejich testosteronu. Kanadská cyklistka sice vyloučila jakoukoli osobní účast na hrách, které se konají příští rok v Tokiu, ale doufá, že budou na olympiádě v brzké době startovat další transgender sportovci.

„Trans lidem je dovoleno soutěžit na olympiádě už od roku 2003. Nikomu z nás se tu však zatím ještě nikdy nepodařilo získat medaili. Na mistrovství světa jsem ji zatím vybojovala jen já a pár dalších. Obavy, že trans ženy budou vítězit ve všech ženských disciplínách, jsou iracionálním strachem z trans lidí obecně a jasnou definicí transfobie,“ dodává.

"V letošním roce jsem před sebou měla spoustu překážek. Byla na mě upřena mnohem větší pozornost, čelila jsem nepřetržité nenávisti a lidé dělali vše, co bylo v jejich silách, aby mě přinutili přestat s tím co dělám. Já se, ale nevzdám a budu to dělat dál,“ uzavřela v příspěvku na svém Instagramu sportovkyně, která je zároveň profesorkou filozofie.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}