1.4.2019 • 05:00

TEST: Nepodceňujte vložky do bot. Naboso umožní vnímat chodidla jako nikdy předtím!

Vstoupit do diskuse
0

Vložky uvnitř sportovních bot hrají důležitou roli a nemusí to být pouze o ortopedické podpoře. Naboso Barefoot Technology přichází se speciálními vložkami s kterými bude vnímat svá chodidla jako nikdy dřív.



Pěnové vložky jsou často přehlíženou součástí běžeckých bot. Když už na ně přijde řeč, tak se v drtivé většině případů jedná o ortopedickou korekci a podporu nožní klenby. To ale není ani zdaleka jediná funkce, kterou mohou vložky v běžeckých botách plnit.

Uvnitř každé běžecké boty je vložka z měkké a poddajné pěny. I když to tak někdy může vypadat, tak tyto základní vložky neposkytují naprosto žádnou oporu pro vaše chodidla. Jejich hlavním úkolem je maximalizovat pohodlí a pocit komfortu, který cítíte okamžitě po nazutí.

Výrazná měkkost ale není žádoucí u každého typu bot. Obvlášť u krosových a závodních modelů se proto používají vložky z tenčí vrstvy tvrdší pěny. Za cenu nižšího pohodlí se totiž zlepší ovladatelnost boty při rychlém tempu a zapomínat nesmíme ani na citelné zvýšení propriocepce.

Pripriocepce, neboli polohocit, je schopnost našeho těla zaznamenávat změny polohy, což je u chodidel extrémně důležité. Propriocepce je nezbytná pro správnou koordinaci pohybu, registraci změny polohy těla, nebo svalové napětí. V praxi si to můžete představit na příkladu, kdy chodidlem nevědomě dopadnete na nerovnost. V botách s nízkou propriocepcí bude reakce pomalá a riziko podvrtnutí kotníku je velmi vysoké. Vysoká propriocepce vašich bot vám naopak umožní bleskově zareagovat a zatnou včas správné svaly, které podvrtnutí zabrání.

Prvek, který je pro úroveň propriocepce klíčový je měkkost vašich bot a zde vstupují do děje vnitřní pěnové vložky. Ty sice nejsou schopny tlumit nárazy, ale pokud použijete vysoké pěnové vložky, pak budete mít pocit, že jdete po mechu i v tenké a tvrdé běžecké botě. Z toho důvodu si spousta běžců vložky ze svých bot vyndavá, aby dosáhli co nejvyšší propriocepce a schopnosti svými chodidly číst terén.

Tato možnost ale není ideální, protože vyjmutí původních vložek výrazně ovlivní velikost boty a usazení chodidla. Obzvlášť u běžců s úzkým tvarem chodidla je vyjmutí vložek prakticky nepoužitelné, pokud nechcete, aby vám boty na nohách doslova plavaly.

Lepší stabilita i ovladatelnost vašich bot

Zajímavé řešení mohou v tomto případě poskytnout proprioceptivní vložky Naboso od Naboso Barefoot Technology. Ty jsou vyrobeny z tenké gumy a jejich horní hrana je tvořena jemnou texturou o výšce jeden, respektive jeden a půl milimetru. Hrubost textury si vyberete při pořízení nových vložek.

Vložky Naboso ideálně zaplní prostor uvnitř boty tak, jak by to udělaly původní pěnové vložky a zároveň vás díky tvrdšímu gumovému materiálu nepřipraví o kontakt mezi chodidlem a tlumicí vrstvou. Zásadní je zde ale použitá textura, která aktivuje nervová zakončení po celé ploše chodidla, což výrazně zlepší propriocepci.

Proprioceptivní vložky NabosoFoto Naboso Barefoot Technology

Efekt je citelný okamžitě po obutí a těšit se můžete na aktivnější zapojení chodidla, lepší stabilitu i ovladatelnost vašich bot. Vložky Naboso se dají používat i při cvičení a posilování chodidel a kotníků. Díky aktivní stimulaci plosky chodidel dosáhnete při cvičení lepších výsledků za kratší čas, než kdybyste cvičili bosky, nebo v botách s tradiční měkkou pěnovou vložkou.

Výrobce doporučuje pro maximální využití chodit v botách s vložkami Naboso bez ponožek. V mém případě se ale výborně osvědčila kombinace 1,5 milimetrové varianty v kombinaci s tenkými ponožkami. V jemné textuře se přece jen snadno zachytává pot a zbytky kůže, což v kombinaci s gumovým materiálem není dlouhodobě ideální, pokud vložky pravidelně neumýváte a nenecháváte vyvětrat. Co se stane v opačném případě si jistě umíte představit.

Kromě běhání se vložky Naboso dají používat i na již zmíněné cvičení, nebo chůzi. Bát se ale nemusíte ani využití v cyklistických tretrách, sálovkách, nebo lyžařských přeskáčích.

Naboso je zajímavá vychytávka pro všechny, kdo chtějí maximálně využívat potenciál svých chodidel, nebo pro sportovce rehabilitující po úrazu chodidla, nebo kotníku.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}