14.4.2019 • 05:00

Poslech hudby vás při běhání nakopne, tvrdí studie. Jak a na co si dát pozor?

Vstoupit do diskuse
0

Někteří by bez sluchátek ani nevyběhli, jiní jsou jejich zarytými odpůrci. Co je však ve skutečnosti při tréninku prospěšné? Podívali jsme se na poslouchání písniček při běhu trochu vědecky. Výsledky vás možná překvapí.




Hudba k běhání patří už od dob první walkmanů, kdy si svůj trénink začali zpříjemňovat sluchátky v uších první běžci. Jak doba ale postupuje, nejnovější technologie této oblibě jdou mílovými kroky naproti a poslech je pohodlnější než kdy dřív. Stačí si vzpomenout na bezdrátová sluchátka nebo třeba chytré hodinky.

Možná i právě vy patříte mezi ty, kteří bez sluchátek nevyráží z domu. Podle průzkumu časopisu Runner's World z roku 2016 totiž 61 % dotazovaných běžců při běhu poslouchá, a v případě 82 % z nich jde o jejich oblíbenou hudbu.

Otázkou prospěšnosti muziky v rámci sportovních aktivit se zabývala už řada studií, které se shodují v jejích pozitivech. V první řadě jde o psychologický vliv na jedince. Velice jednoduše řečeno, hudba má zkrátka velmi pozitivní efekt na naší mysl. Sportovní psycholog Costas Karageorghis k tématu uvádí, že oblíbené melodie naladí běžce do ideálního rozpoložení pustit se do opravdu pořádného tréninku. A možná tak překonávat i svoje domnělé limity. Kromě toho si pak také často i velmi náročnou aktivitu více užíváme a běh je pro nás příjemnější.

Kromě zlepšení nálady a zpříjemnění samotného tréninku mnozí z nás také využívají oblíbené písničky k lepším výkonům. Ruku na srdce, kdo necítí alespoň malinkou potřebu zrychlit na Rockyho Eye of the Tiger? Kombinace správné hudby a rychlejšího tempa podporuje také nedávná studie, která dokázala, že běžci byli schopni předvést lepší výkon s hudbou se správným rytmem, který odpovídal jejich kadenci, než zcela bez muziky.

V neposlední řadě ale můžete i zkusit před svým příštím závodem zařadit další formu přípravy pro ten nejlepší výkon, a to právě hudební. Podle výzkumu časopisu The Journal of Strength and Conditioning Research poslech hudby před výkonem pomůže s nakopnutím organismu a přípravou pro dynamickou aktivitu, která je před vámi.

Na co si ale dát pozor?

Ačkoliv se názory odborníků i praxe ukazují jako čistě pozitivní, i tak má poslech hudby při běhání svá úskalí. V první řadě je to hlavně vaše vlastní bezpečí, kdy sluchátka v uších omezují schopnost vnímat okolní svět. V kombinaci s rušným provozem, silnicí nebo i ostatními sportovci (například cyklisty) jde o riziko, na které musíme neustále myslet.

Kromě toho si také na sluchátkách můžeme snadno vypěstovat “závislost” a zbytečně se tak například připravit o závody, kde nejsou povolena. Pokud se připravujete na nějaký takový, ať jsou to například terénní nebo překážkové běhy, zařazujte do svého tréninku i výběhy bez hudby a naučte se vnímat svoje tempo bez vnějších podnětů.

A na závěr už jen můj vlastní poznatek. Někdy je lepší sluchátka doma skutečně zapomenout, zbavit se na chvíli všech rušivých technologií a užívat si svět kolem sebe. Především při krásných výbězích v horách nebo tichém víkendovém ránu mimo město je cokoliv navíc vyloženě škoda.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}