9.1.2020 • 04:40

Podivný loket z tenisu? Ale ne. Becker se dostal do těžkého stádia jinak

Vstoupit do diskuse
0

Veřejnost šokovaly snímky někdejší německé tenisové hvězdy Borise Beckera (52). Ten se ukázal v Austrálii během premiérového ročníku ATP Cupu, kde je kapitánem německého týmu, a jeho naběhlých loktů si nešlo nevšimnout. Jak moc jsou tenisté ohroženi takzvaným tenisovým loktem a může to skutečně dojít do tak těžkého stádia?



Becker o svých problémech rozsáhle nehovořil, přiznal jen, že jeho problémy jsou vleklé a nepomáhají analgetika ani protizánětlivé léky. Jde v jeho případě o „tenisový loket“?

Diagnózu na dálku nehodlá stanovovat nikdo, přesto má fyzioterapeutka Kateřina Honová z pohledu na snímek Borise Beckera, v jednom jasno: „Takto tenisový loket nevypadá. Tenisový loket je přetížení až zánět šlach upínajících se na boční stranu lokte a tento zánět je spíše plošný.“

Lze tedy odhadnout, co má Becker za potíže? „Boule, jako je vidět na obrázku, je spíše příznakem tzv. studentského lokte (buzitis olecrani), což je zánětlivé onemocnění tíhového váčku na zadní straně lokte,“ dodává k fotografii někdejšího vynikajícího tenisty fyzioterapeutka.

Studentský loket je méně známý než notorický tenisový. Vzniká častým opíráním o lokty, proto nese takové označení. Mimo to ho může způsobit i opakované zvedání předmětů nad hlavu, úrazy lokte nebo výrazný kroutivý moment v tomto kloubu v některých sportech, jako je například baseball. Může být i projevem systémového onemocnění (revmatoidní artritida nebo dna).

Boris Becker zaplatil za bohatou tenisovou kariéru zdravím
Boris Becker zaplatil za bohatou tenisovou kariéru zdravím

Těžko by se u tenisového lokte také vysvětlovalo, proč má Becker výraznější projevy nemoci na své levé ruce, která přitom není tou dominantní – vždyť raketu držel v pravé. I to je jeden z důvodů, proč se domnívat, že jde o loket studentský. Není od věci také zmínit, že podle Kateřiny Honové se tenisté toho „tenisového“ nemusí obávat tak jako dřív: „Tito sportovci byli ohroženi vznikem tenisového lokte v dobách, kdy se používaly těžké rakety a výplet neměl takový charakter, jako dnes. Mimo to se více hlídá technika. Touto nemocí trpí překvapivě lidé pracující s počítačem. Tenisté tedy nejsou ohroženi víc než kdokoliv jiný.“

Léčba „studentského“ lokte

Potíže jsou nejen kosmetické (vadí při opření o podložku), ale vycházející ze zánětu. Jakýkoliv zánět v těle, který přesáhne určitou mez, působí celou kaskádu dalších jevů, ať už na úrovni hormonální nebo imunitní. Bolest, horečka, otok jsou některé z nich. Léčba “studentského” lokte je léčbou zánětu, tedy v akutní fázi klid, chladová terapie, analgetika, komprese.

V některých případech se indikují také antibiotika, ev. se provádí punkce, odsátí výpotku a aplikace léčiv přímo do oblasti váčku. V některým případech je nutné tento podkožní váček úplně chirurgicky odstranit.

Z fyzioterapeutických metod lze použít například tejpování, laser, v některých případech i rázovou vlnu (dle možností a vybavení pracoviště). A samozřejmě vyřešit, proč tento stav vznikl a předcházet opakování.

(fyzioterapeutka Kateřina Honová)


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}