Strava? Blbé jídlo kazí regeneraci o 80%. A alkohol jen neškodí, tvrdí expert
Svižný a hezký hokej, skalpy Švédska (6:3) a Finska (5:3). V paměti to možná ještě máte, zkraje listopadu na turnaji Karjala se český národní tým plný neokoukaných obličejů z extraligy prezentoval nad očekávání, až porážka od Rusů (0:3) v posledním utkání zahradila cestu k senzačnímu prvnímu místu. Ke zdaru na úvodním podniku Euro Hockey Tour v letošním roce dílkem přispěla i přednáška, kterou svěřenci Josefa Jandače absolvovali ještě před startem turnaje. Pojďme po jejích stopách. Byla o stravě, věčném to tématu, které řeší sportovní hvězdy i sportovci-amatéři. Co tedy jíst a čemu se vyhnout?
"Chceme klukům nabízet kompletní servis. A stravovací návyky jsou jednou z věcí, kterou považujeme za velmi důležitou," vysvětlil smysl celé akce asistent trenéra Jiří Kalous. Notně podařené akce, třeba dodat.
Hostem besedy byl odborník na stravu a motivaci vrcholových sportovců Vít Schlesinger. Vymezený čas pro jeho mluvené slovo bylo třeba prodloužit, hokejoví reprezentanti jevili o problematiku velký zájem. "Řešili jsme komplexní přístup k přípravě sportovce. V dnešní době kluci hodně trénují, ten trénink už je ale na tak vysoké úrovni, že se není moc kam posouvat. A tři další oblasti jsou strava, psychika a regenerace. Právě ty jsme probírali," přiblížil Schlesinger.
K vyjmenovaným oblastem spolu s tréninkem přistupuje jako k propojeným nádobám. "Můžu mít sice dobrý trénink, ale když se pak po něm blbě najím, regenerace se mi pokazí až o 80 procent, což je strašně moc," uvedl Schlesinger.
Pivo a víno může odbourat stres
"Spousta sportovců ještě stále řeší jen samotný trénink. Ale moderní sport se neustále posouvá a ty trendy jsou někde jinde. Pokud se naučím stravovací věci, ale i třeba regenerační, například účinek chladu a otužování, jsou to pak další dílky skládačky, jež ovlivní nejen výkon, ale i celkově zdraví," řekl Schlesinger.
Posunout se lze podle něho díky správným návykům o deset, ale třeba také až o 30 procent. "Kluci o tom všem třeba často slyší a i vědí, že je to dobré, ale nevědí proč. Takže jsem jim chtěl touto motivační přednáškou ukázat, proč je to dobré převést do praxe," řekl Schlesinger.
Hokejisté měli po skončení oficiální části spoustu otázek. "Ptali se i na alkohol," prozradil Schlesinger. "Ten samozřejmě škodí, ale za určitých okolností může mít i pozitivní účinky. Když je to tak, že si dáte dvakrát týdně na lačno tři deci vína nebo malé pivo, pomůže to k odbourání stresu a na tělo to může mít dobrý vliv," vysvětlil.
"Je to určitě zajímavé téma. A pro nás hodně důležité, protože ta sezona je dlouhá a člověk musí dodržovat různé věci před zápasem i po něm. A strava a návyky s ní spojené tomu hodně pomohou," řekl plzeňský kanonýr Dominik Kubalík.
Poučení v této problematice uvítal i další útočník Robin Hanzl. "Vždycky se najde něco nového, protože ty trendy se pořád vyvíjejí, stále jsou v tom nějaké inovace. A tohle je určitě oblast, která mě hodně zajímá; ohledně stravy, psychiky a regenerace. Rozhodně to neberu jako ztrátu času," zdůraznila opora Litvínova.