Autor:  Jan Barák Petr Šikola
28.6.2017 • 16:42

Zářil s Voráčkem, pak se z něj stal kulturista. Nelituji, říká Dlouhý

Vstoupit do diskuse
0

V roce 2006 vyhrál nejvyšší českou juniorskou ligu tým Kladna. Jasně, to není u tradiční líhně hokejových talentů úplně šokující informace. Jenže, tehdejší ročník byl výjimečný. Naprosto výjimečný! „Byli jsme generace, která se v hokeji rodí jednou za sto let“, vzpomíná s úsměvem a neskromně bývalý forvard Michal Dlouhý, který tehdy sdílel kabinu třeba s Jakubem Voráčkem. Na rozdíl od současného kapitána národního týmu se ale hokejem nikdy neživil, našel si jinou vášeň. Kulturistiku.



Vraťme se ale ještě k soupisce tehdejší kladenské juniorky. Ze zhruba tří desítek jmen tehdejších vítězů juniorské soutěže bývala polovina k vidění v mládežnických reprezentačních výběrech a později si vybojovala stabilní pozici v extralize. Jakub Valský, Jan Rudovský, Marek Trončinský nebo brankáři Jakub Lev a Lukáš Cikánek si své jméno v nejvyšší soutěži udělali solidní.

Pět borců pak nastupovalo v mužském národním týmu. Kdo by neznal stálice NHL Michaela Frolíka, Jiřího Tlustého, Ondřeje Pavelce nebo již zmíněného Jakuba Voráčka? Poslední dva jmenovaní mají zlaté medaile z MS 2010 ve Vídni, prostě ročník jako blázen.

Hned několik borců z vítězné kladenské juniorky z roku 2006 pak nastupovalo v mužském národním týmuFoto Sport

Michal Dlouhý, bývalý šikovný útočník, se zlata ze světového šampionátu dočkal o čtyři roky později, v roce 2014. Nikoli však na chladném ledě, nýbrž na vyhřátém kulturistickém pódiu. Proč ta změna?

„Už jsem v hokeji neviděl osobní perspektivu. Přibrzdila mne zranění a zařadil jsem se mezi méně vytěžované hráče. Vidina extraligového angažmá byla příliš mlhavá a výkonnostní hokej v nižších soutěžích nebyl mým cílem. Rozhodl jsem se studovat FTVS a s hokejem skončil. A protože silovým tréninkům v posilovně jsem přišel na chuť už při hokeji někdy ve čtrnácti letech, tak jsem se vydal touto cestou,“ nelituje svého rozhodnutí 29letý Dlouhý.¨

Světového prvenství dosáhl na šampionátu v naturální kulturistice ve slovenské Nitře. O rok později přidal evropské zlato z Karlových Varů. „Tam se také sešla silná konkurence a všichni čekali, jak se světový šampion předvede“, vzpomíná s úsměvem rodák z Kladna.

V té době už byl vystudovaným trenérem a výživovým poradcem. Jako takový nahlédl do dalšího sportu - se silovým tréninkem pomáhal kladenské florbalové mládeži. A protože nejlépe se motivuje osobním příkladem, předvedl jim kulturistickou "one man show" v jejich domácí hale.

Naturálové soutěží pod záštitou mezinárodní federace INBA. Ta vznikla s cílem odlišit se od „hardcore bodybuildingu“. Odtud ale Dlouhý vloni přestoupil do většinové IFBB – ano, přesně té, kterou proslavil snad největší ambasador kulturistiky Arnold Schwarzenegger a která pořádá ikonickou soutěž Mr. Olympia.

Bylo by však chybou předpokládat, že se snad tímto krokem zařadil mezi „chemiky". IFBB se přece připojila k olympijské antidopingové chartě, musí ji tedy respektovat i národní federace SKFČR. Ta navíc - stejně jako jiné sporty - podléhá Antidopingovému výboru ČR, zřízenému MŠMT ČR.

I ve své kulturistické éře zůstal Dlouhý kladenským patriotem, reprezentuje místní klub Fitness Mania Gym. Jeho hybnou silou je ruský mistr sportu v powerliftingu Jurij Ščerbakov. "Ten mi hodně pomohl, když jsem měl před časem krizi. Ztratil jsem motivaci a skoro chtěl s kulturistikou skončit. Obnovil mou víru v úspěch a věnoval se mi jako trenér. Myslel jsem, že už toho o posilování vím dost, ale on mi hodně rozšířil obzory".

Vyplatilo se. Pod hlavičkou nové federace se znovu vydal do boje. Zatím poměřil síly na domácí scéně. Z dubnového mistrovství Čech v Kutné Hoře se vrátil se stříbrnou medailí a vylepšil tak loňské třetí místo, na „republice“ v Lysé nad Labem si naopak o jeden stupeň pohoršil, když skončil pátý.

V prognózách je kladenský bodybuilder opatrný i odhodlaný zároveň: "V IFBB je konkurence větší než mezi naturály. Mně táhne na třicet a závodit hodlám zhruba dalších pět let. Ještě bych o sobě chtěl dát vědět. Lehké to ale nebude," je si vědom Dlouhý.

Zní spokojeně viďte? Stesk po hokeji v jeho hlase věru necítíte. „Kulturistika se mi zatím odměnila většími úspěchy, než předtím hokej, takže šlo o dobré rozhodnutí, ničeho nelituji,“ zakončil povídání bývalý spoluhráč Voráčka nebo Frolíka.

Z dubnového mistrovství Čech v Kutné Hoře se Michal Flouhý vrátil se stříbrnou medailí a vylepšil tak loňské třetí místo, na „republice“ v Lysé nad Labem si naopak o jeden stupeň pohoršil, když skončil pátý.
Z dubnového mistrovství Čech v Kutné Hoře se Michal Flouhý vrátil se stříbrnou medailí a vylepšil tak loňské třetí místo, na „republice“ v Lysé nad Labem si naopak o jeden stupeň pohoršil, když skončil pátý.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}