20.8.2019 • 05:00

7 nejslavnějších fotbalových bitev. "Boží" ruka, zázrak v Bernu a 2x Šmicer

Vstoupit do diskuse
0
  • Pojďte si s námi připomenout některé z legendárních fotbalových soubojů, na které se ve sportovním světě rozhodně nezapomíná.

    Fotbal je nejpopulárnějším sportem na světě s miliony fanoušků po celé planetě. Jen těžko byste tak hledali člověka, který nikdy neviděl alespoň kousek z fotbalového klání. Pojďte si s námi připomenout některé z legendárních fotbalových soubojů, na které se ve sportovním světě rozhodně nezapomíná. Pokud mezi námi vybranými nenajdete svého favorita, neváhej nám svůj tip napsat do komentářů.

  • Zázrak v Bernu

    Maďarsko vs. Německo
    MS 1954

    Tento legendární zápas, který proti sobě svedli hráči západního Německa a Maďarska ve finále Mistrovství světa ve fotbale v roce 1954 bývá příznačně označován jako „Zázrak v Bernu“. Vítěz tohoto duelu byl předem téměř jasný. Maďaři se totiž v padesátých letech mohli chlubit nejlepším fotbalovým manšaftem na světě. Bez větších problémů vyhráli olympiádu v Helsinkách a před finále s Německem drželi sérii 32 vítězných zápasů s neuvěřitelným skóre 142:31.

    I začátek tohoto zápasu byl v souladu se všemi prognózami.  Už po osmé minutě vedlo Maďarsko 2:0. O deset minut později bylo však k překvapení všech vyrovnáno. Ačkoliv měli Maďaři spoustu šancí, další gól ne a ne padnout. Rozuzlení celého zápasu přišlo až šest minut před koncem. Německý útočník Helmut Rahn se trefil táhlou střelou a poslal svůj tým do vedení. Maďaři do konce zápasu nenašli na tento gól odpověď a tak se zrodil zázrak v Bernu.

    Fotbalisté Německa se po druhé světové válce ukázali světu v jiném světle.Foto Profimedia

  • Maradonova boží ruka

    Anglie vs. Argentina
    Čtvrtfinále MS 1986

    Ve čtvrtfinále Mistrovství světa v roce 1986 se potkali dva odvěcí rivalové - Anglie a Argentina. Jejich nepřátelství ještě posilovala Falklandská válka (1982), během níž napadly argentinské námořní síly britské souostroví v Jižní Americe.  

    Až do přestávky legendárního zápasu se žádnému z týmu nepovedlo dát jediný gól. Po poločase však padly hned dvě branky, které vstoupily do fotbalové historie. V 51. minutě využila argentinská hvězda Diego Maradona špatně mířené rány svého protihráče a ve skoku vpálil do brány gól levou rukou. Hráči Anglie pochopitelně proti zákroku protestovali a z gólu byli na rozpacích i samotní hráči Argentiny. Avšak nic naplat. Tuniský rozhodčí si ničeho nevšimnul a branku uznal.  Po zápase Maradona o svém zákroku řekl, že „šlo trochu o Maradonovu hlava a trochu o boží ruku“. Od té doby bývá tento legendární zákrok označován také jako boží ruka.

    Sotva čtyři minuty poté však Maradona předvedl další ze svých kousků. Nejprve pláchnul soupeřům ve středu hřiště, následně zamotal čtyři anglické hráče a nakonec akci zakončil druhým gólem. Tato branka stejně jako ta předchozí vstoupila do historie a podle hlasování webu fifa.com dokonce získala titul Gól století. Anglii se přes veškerou snahu podařilo do konce zápasu dát jedinou branku a duel tak skončil 2:1 pro Argentinu. Ta se následně probojovala až do finále a odvezla si z turnaje titul mistrů světa.

    Mužem, který rozhodl celé utkání, byl Diego Maradona.Foto Profimedia

  • Vynikající trenérská volba

    Manchester vs. Bayern 
    Finále Ligy mistrů 1999

    Už je tomu sice dvacet let, ale vzpomínky na tento zápas mají mnozí z nás stále živé. Ve finále Ligy mistrů se setkali dva fotbaloví velikáni - Bayern Mnichov a Manchester United. Zápas lépe rozehrál bavorský klub, který dokázal proměnit přímý volný kop a již v šesté minutě se tak ujal vedení. Rozhodnutím, které určilo další průběh zápasu bylo střídání na straně Manchesteru. Trenér Ferguson, povolal do hry Sheringhama, a o čtrnáct minut později i Solskjaera.

    Dalšího gólu se zápas dočkal až v tříminutovém nastavení druhého poločasu. Právě díky kopu Sheringhama se anglickému klubu podařilo konečně vyrovnat. Vše tedy nasvědčovalo tomu, že se bude prodlužovat. V poslední minutě nastavění však pohotovou tečí nasměroval míč do sítě Solskjaera. Díky skvělé volbě trenéra Fergusona se tak Manchester nakonec v roce 1999 mohl radovat z titulu.

    Poznáte hráče, který zvedá nad hlavu vítěznou trofej? Je jím tehdejší záložník Manchesteru David Beckham.Foto Profimedia

  • Legendární zápas historie českého fotbalu

    Česko vs. Nizozemsko
    ME 2004

    Jde bezpochyby o jeden z nejpamátnějších zápasů historie českého fotbalu. Ve druhém utkání Eura 2004 v Portugalsku nás čekal jeden z favoritů turnaje - Nizozemsko. Sebevědomí Čechů po vítězství v úvodním zápase s Lotyšskem však rozhodně nebylo nízko. Náš tým se tehdy totiž mohl chlubit hvězdnou záložní řadou Poborský - Rosický - Nedvěd, kterou zezadu jistil spolehlivý defenzivní štít Tomáš Galásek. Bránu strážila vychízející hvězda Petr Čech a v útoku trenér Brückner spoléhal na Kollera s Barošem.

    Během úvodních dvaceti minut ale přišlo rychlé vystřízlivění – prohrávali jsme 2:0 a naděje na vítězství se výrazně ztenčily. Ještě do poločasu však Čechům svitla naděje. Ve 24. minutě zamotal Baroš holandskou obranu, přihrál Kollerovi a ten skóroval. Další gól přišel až v 72. minutě. Tentokrát se pozice prohodily a po přihrávce Kollera srovnal Baroš na 2:2. Dvě minuty před koncem řádné hrací doby propukla euforie Čechů naplno. Vladimír Šmicer po fantastické přihrávce Karla Poborského střelil třetí, vítěznou branku.

    Naši si tak zajistili postup ze skupiny a na evropském šampionátu v roce 2004 nakonec brali bronz, který je doposud poslední medailí z velkého seniorského turnaje.

    Češi si nakonec odvezli z ME v roce 2004 bronzové medaile.Foto Profimedia

  • Famózní obrat

    AC Milan vs. Liverpool
    Finále Ligy mistrů 2005

    Finálových zápasů se za historii klubových soutěží odehrála spousta. A přesto se některé z nich do povědomí sportovních fanoušků zapsali více než jiné. To je i případ finálového zápasu Ligy mistrů, který mezi sebou svedli v roce 2005 AC Milan a Liverpool.

    AC vedlo po prvním poločase 3:0 a šance anglického týmu na vítězství byly minimální. Liverpoolu se však v druhé části zápasu povedlo vstát z mrtvých a zázračně srovnat na 3:3. Více branek do konce utkání nepadlo, a tak přišlo na řadu prodloužení a po něm i penalty. V těch byl úspěšnější Liverpool, který se nakonec radoval z titulu. Česká republika měla ve vítězném týmu také své zástupce - Milana Baroše a Vladimíra Šmicra, pro kterého šlo tehdy o poslední zápas v dresu Reds. Ukončení svého angažmá si Šmicer přitom nemohl představovat lépe - svým gólem totiž zajistil vyrovnání a následně dal i vítěznou penaltu.

    Česká republika měla ve vítězném týmu také své zástupce - Milana Baroše a Vladimíra ŠmicraFoto Profimedia

  • Drsná prohra je nakopla

    Barcelona vs. PSG
    Osmifinále Ligy mistrů 2017

    Ve fotbale není zkrátka nic nemožné. Důkazem je osmifinále Ligy mistrů z roku 2017, ve kterém se potkala Barcelona s PSG. V úvodním zápase jednoznačně dominovalo PSG, které nadělilo Kataláncům čtyři góly. Barca se naproti tomu nezmohla na jedinou odpověď a do odvetného zápasu šla po debaklu 0:4. Drsná prohra však se sebevědomím hráčů neotřásla, naopak jakoby je vyburcovala dát do hry skutečně všechno.

    Hráči Barcelony předvedli na hřišti velkolepou jízdu.  Už ve třetí minutě otevřel skóre hlavou Suárez. Díky Kurzawovi, který balón poslal do vlastní brány se pak před pauzou mohli radovat i z druhého gólu. Třetí gól si Katalánci připsali díky Messimu, který bezpečně proměnil penaltu za faul na Neymara. Pařížský tým se však poté dokázal zvednout a snížit na 3:1. K postupu ani ne deset minut před koncem Barce tak stále scházely tři góly. Jenže ve fotbale se může stát skutečně všechno.

    V 88. minutě skóroval Neymar a o dvě minuty později proměnil také penaltu za faul na Suáreze. Hrdinou zápasu se stal Sergi Roberto, který dokázal dát v páté nastavené minutě gól, v který už nikdo ani nedoufal. Výsledkem 6:1 se tak i přes počáteční neúspěch Barcelona dokázala dostat do čtvrtfinále Ligy mistrů.

    Šestý gól dokázal dát v páté minutě nastavení Sergi Roberto.Foto Profimedia

  • Nikdy to nevzdávej!

    Liverpool vs. Barcelona
    semifinále Ligy mistrů 2018

    Po naprostém debaklu Liverpoolu, který v úvodním zápase semifinále Ligy mistrů dostal od Barcelony výprask 0:3, bylo o týmu, jenž postoupí do rozhodujícího duelu, defacto rozhodnuto. The Reds se příliš šancí nedávalo, zvlášť když chyběli zranění hvězdní hráči – Salah a Firmino. Jenže liverpoolským se povedl doslova zázrak. V odvetném zápase zničili Barcelonu 4:0 a zdánlivě ztracená bitva měla tak pro červené nečekaně šťastný konec. Radost svých spoluhráčů po vyhraném duelu sledoval z lavičky také zraněný Salah, který jakoby celou dobu tušil, jak duel skončí. Na zápas si totiž vzal triko s příznačným nápisem Never give up (nikdy to nevzdávej).

    Salah si na zápas oblékl triko s příznačným nápisem: Nikdy to nevzdávej.Foto Profimedia


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}