28.9.2019 • 05:00

Inspirace Šárky Strachové. Jak vyzrát na viry a vyhnout se lékům?

Vstoupit do diskuse
0

Léto je ve svém závěru a nadosah cítíme „babí léto“. Toto období miluji. Večery a rána už jsou chladná ale přes den má slunce ještě svou sílu. Příroda se krásně zbarvuje, a ve vzduchu je předzvěst podzimu. Je to ale také čas, kdy ještě můžeme načerpat energii do zásoby na nadcházející podzim a zimu, kdy světla a slunce citelně ubude. Poradím vám i na základě vlastní zkušenosti, jak na to i bez léků.



Když jsem ještě závodila, přesně na období babího léta připadal vrchol přípravy na nadcházející sezonu, která tradičně začíná na konci října na ledovci v Rakousku. Oproti přírodě, která je na konci svého vegetačního období a připravuje se na zimu (vše se zklidňuje a „ukládá k spánku“), bychom měli být my závodníci naopak v té nejlepší kondici a plni sil.

Se začátkem sezony se rozjíždí i velký kolotoč cestování, fyzického, psychického i emočního vypětí, které pokračuje až do konce března. Pro vrcholového sportovce je i proto více než pro kohokoliv jiného důležité udržet si svůj organismus zdravý. Tak aby vše zvládl.

Klíčové slovo je tu PREVENCE. Bez ní hrozí, že každoroční období nachlazení, viróz a chřipek bez ztráty kytičky nezvládnete. Je důležité organismus dostatečně připravit a posílit. Na mysli mám především imunitní systém. Co mi v tomto směru pomáhá?

LYMFODRENÁŽ

Lymfatický systém odvádí z těla ven škodliviny a úzce s imunitou souvisí. Přesto péči o něj většina z nás podceňuje. Pokud však tento systém nefunguje správně, organismus je zatěžován působením škodlivých látek z vnějšího prostředí, které se hromadí v těle a neodchází z něj.

V důsledku toho je narušena imunita a organismus nemá dostatek sil odolávat různým virům. Vždy se proto snažím v rámci prevence alespoň jednou do roka absolvovat sadu manuálních lymfodrenáží, v rámci kterých se systém čistí a posiluje. V době, kdy jsem závodila, to bylo vždy na jaře a na konci léta. Tedy před začátkem sezony a v období, kdy jsem se často pohybovala v letadle a na letištích, kde je riziko nakažení nějakou virózou velmi vysoké.

Šárka Strachová

legendární slalomářka a majitelka kliniky celostní medicíny Vo2max

Datum narození: 11. února 1985

Největší sportovní úspěchy ve slolomu - MS: zlato 2007 (Aare), stříbro 2009 (Val d'Isere), bronz 2005 (Santa Catarina) a 2015 (Beaver Creek). ZOH: bronz 2010 (Vancouver). Juniorská mistryně světa 2005 (Bardonecchia), vítězka dvou závodů SP (Aspen 2008 a 2009), navíc 7x druhá a 8x třetí.

Rodina: vdaná, manžel Antonín, dcera Ema

OTUŽOVÁNÍ

Další vyzkoušený způsob je otužování. Upřímně, zdaleka nepatřím mezi ty, kteří se rádi sprchují každé ráno ledovou vodou, právě naopak. Ale je pravda, že když jsem se k tomu kdysi odhodlala, cítila jsem se skvěle. Pokud si nedokážete představit, že na sebe lijete studenou vodu, zkuste alespoň na závěr sprchování vodu o něco ochladit. Začněte postupně na pár sekund a zkuste čas prodlužovat a vodu ochlazovat. Uvidíte, že to stojí za to.

Šárka Strachová.Foto Michal Beránek (Sport)

SPÁNEK, POHYB I VITAMÍNY

Asi všichni víme, že zásadně k prevenci patří správná životospráva a zdravý životní styl. Tedy dostatek pohybu i spánku. Některé studie dokazují, že lidé, kteří spí 7–8 hodin denně, jsou třikrát odolnější proti chřipkovým infekcím než lidé, kteří spí méně. Stejně tak pravidelný pohyb posiluje naši fyzickou i psychickou odolnost a zvyšuje imunitu.

V období zimy je těžší zásobit organismus dostatečným množstvím vitamínů a minerálů, které během léta dodáváme tělu z čerstvé zeleniny a ovoce. Na trhu je řada kvalitních a čistě přírodních potravinových doplňků, které nám pomohou pokrýt denní potřebu vitamínů našeho těla. Dobré je začít s touto suplementací již teď, aby náš organismus měl stále dostatek sil a energie. Doporučuji se poradit s odborníkem, ne všechny produkty jsou dostatečně kvalitní a vhodné zrovna pro nás a pro naše individuální potřeby.

BYLINKY

Pokud už na sobě cítíte, že se o vás lehká viróza pokouší, rozhodně zpomalte a začněte s přírodní léčbou hned, než abyste ji přecházeli a skončili na několik týdnů doma nemocní s léky. Jakékoliv přecházení viróz se vám může později vrátit jako bumerang v podobě například chronické únavy. Pokud jsem na sobě začala cítit počínající stavy virózy, vždy jsem se snažila vše vyléčit nejdříve přírodní cestou. A pokud se mi projevy podařilo zachytit včas, pokaždé mi bylinky zafungovaly a nebylo zapotřebí organismus zatěžovat léky.

Při počínajícím nachlazení je důležité tělo vnitřně zahřívat. Přidejte si do jídla zahřívací koření. Výborně funguje zázvorový čaj. K zázvoru můžete přidat ještě heřmánek, má regenerační a protizánětlivé účinky a chuť zázvoru krásně zjemní. Bohatým zdrojem na vitamin C, kromě citrusových plodů, které ale tělo vnitřně spíše ochladí, je šípkový čaj. Ale pozor, pokud máte vlastní usušené šípky, potom co je v hmoždíři podrtíte, louhujte je ve vodě s teplotou maximálně 35 stupňů.

Výborné jsou také vývary - na nachlazení především ten slepičí. Dále doporučuji čaj nebo tinkturu z lichořeřišnice a šalvějový čaj. Pokud si uděláte ze šalvěje silnější odvar, můžete ho použít i jako kloktadlo. Šalvěj má v sobě silně antibakteriální silice a pomáhá tak při bolestech v krku. A zapomenout nesmím na zázračnou cibuli. Cibulový čaj mi vždy pomáhá na nachlazení a kašel. Pokud má pro někoho štiplavou chuť, doporučuji zjemnit medem.

Šárka Strachová věří v léčebné účinky bylinek, lékům se snaží vyhnout.Foto Michal Beránek (Sport)

FUNKČNÍ MEDICÍNA

V rámci prevence jsem také několik let navštěvovala tradiční čínskou medicínu a biorezonanci. Obě metody jsou nástroji funkční medicíny. Pokud chceme mít silný a zdravý imunitní systém, musíme začít s naším vnitřním prostředím. Vyčistit své o tělo od zátěží jakými jsou bakterie, viry, plísně nebo těžké kovy.

I já jsem se jednu dobu trápila s opakovanými záněty močového měchýře. Zánět se mi většinou rozjel velmi rychle, a navíc v období závodní sezony, kdy jsem se potřebovala dát co nejdříve dohromady. Často tak na řadu přišla antibiotika.

Samozřejmě to zabralo, ale záněty vracely. Rozhodla jsem se proto řešit tento problém skrze funkční medicínu komplexněji. Detoxikací a posílením orgánů, které přímo souvisí s močovým měchýřem, za pomoci biorezonance a bylinné léčby jsem se zánětů zcela zbavila. Tím jsem automaticky eliminovala i nepříjemné vedlejší projevy léčby klasickými léky.

Když jsem tedy před lety zakládala kliniku celostní terapie a sportu Vo2max, věděla jsem, že v naší nabídce nesmí chybět kromě komplexní péče o pohybový aparát právě část celé funkční medicíny. Ta totiž pracuje především s chronickými obtížemi, detoxikací vnitřního prostředí a s prevencí.

Jedině když o své tělo budeme preventivně pečovat a udržovat ho v rovnováze jak fyzické, tak psychické, budeme natolik silní, že si náš organismus dokáže s útočícími viry a bakteriemi sám poradit. A pokud budeme zdraví „vnitřně“, uvidíte, že se to projeví záhy i zevně. Ne nadarmo se říká, že jak se uvnitř cítíme, tak navenek vypadáme. Tělo je naším domovem. Od toho, jak se o něj staráme se odvíjí kvalita našeho života.

Přeji vám všem krásné babí léto

Vaše Šárka Strachová

 

Šárka Strachová.
Šárka Strachová.

Dostaň se do formy se Šárkou Strachovou: Fyziotrénink s rollerem
Video se připravuje ...

Dostaň se do formy se Šárkou Strachovou: Jak si vybrat správné oblečení
Video se připravuje ...

Dostaň se do formy se Šárkou Strachovou: Fyziotrénink 1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}