10.4.2020 • 09:12

8 sportovců, kteří podváděli. Boží ruka i (ne)faul na Rezka

Vstoupit do diskuse
5
  • Kteří sportovci si dopomohli k výhře nedovoleným způsobem?

    Sport by měl být čestnou hrou, při které všichni účastníci dodržují zásadu fair play. Ovšem ne vždy tomu tak skutečně je. Přečtěte si o osmi hříšnících, kteří pro výhru neváhali porušit pravidla.

  • Boží ruka

    Diego Maradona

    Ve čtvrtfinále Mistrovství světa v roce 1986 se potkali dva odvěcí rivalové - Anglie a Argentina. Až do přestávky legendárního zápasu se žádnému z týmu nepovedlo dát jediný gól.

    O vítězství 2:1 nad Anglií nakonec rozhodl Maradona skvělým gólem, který dokonce podle hlasování webu fifa.com získal titul Gól století. Předtím ale dal první branku, která rovněž vstoupila do fotbalové historie.

    V 51. minutě využil špatně mířené rány svého protihráče a ve skoku vpálil do brány gól levou rukou. Hráči Anglie pochopitelně proti zákroku protestovali a z gólu byli na rozpacích i samotní hráči Argentiny. Avšak nic naplat. Tuniský rozhodčí si ničeho nevšiml a branku uznal. 

    Po zápase Maradona o svém zákroku řekl, že „šlo trochu o Maradonovu hlava a trochu o boží ruku“. Od té doby bývá tento legendární zákrok označován také jako boží ruka.

    Maradonova "boží ruka" vstoupila do fotbalové historieFoto profimedia

  • Kvůli olympiádě nechala zmrzačit soupeřku

    Tonya Hardingová

    Tonya Hardingová se spíše než svými výkony zapsala do povědomí veřejnosti šokujícím útokem na svou soupeřku Nancy Kerriganovou.

    Nancy doufala, že zasáhne do bojů o medaile na olympijských hrách v Lillehammeru, které se konaly v roce 1994. Podmínkou byla výhra na mistrovství USA, které bylo současně i kvalifikací na olympiádu.

    Po jednom z tréninků před plánovaným mistrovstvím však k Nancy přiskočil maskovaný muž a několikrát ji železnou tyčí bouchl do nohy, čímž zhatil její šance. Vítězkou domácího šampionátu se nakonec stala Tonya. Americká krasobruslařská asociace ale nakonec umožnila start i Nancy, která se ze zranění rychle zotavila. Mezitím se ukázalo, že útok proti ní naplánovala právě Tonya s cílem znemožnit účast rivalky.

    Na olympiádě nakonec skutečně startovaly obě. Nancy si z her odvezla stříbro, zatímco Tonya skončila až osmá.

    Tonya Hardingová nechala kvůli účasti na olympiádě zmrzačit soupeřkuFoto profimedia

  • V paralympijském týmu byli jen dva handicapovaní

    Španělský paralympijský tým

    Po paralympijských hrách v Sydney, které se konaly v roce 2000, čelil tým mentálně handicapovaných španělských basketbalistů šokujícímu obvinění. V týmu, který na paralympiádě vybojoval zlato, měli být i hráči bez jakéhokoliv postižení.

    Vyšetřování, které bylo ukončeno až v roce 2013, odhalilo, že v týmu byli opravdu handicapovaní pouze dva lidé, zbylých deset žádné postižení nemělo.

    Tým musel po letech vrátit zlaté medaile a bývalému prezidentovi španělského svazu mentálně postižených sportovců Fernandu Vicentu byla udělena pokuta v přepočtu za 138 tisíc korun.

    Ve španělském týmu byli skutečně mentálně handicapovaní pouze dva hráči z celkového počtu dvanáctiFoto profimedia

  • Jak se Češi díky podvodu kvalifikovali na EURO

    Jan Rezek

    I v českých vodách bychom našli sportovce, kteří ne vždy ctili pravidla fair play. Snad jeden z nejznámějších kousků, který měl ohlas i v zahraničí, má na svědomí příbramský veterán Jan Rezek.

    V roce 2011 se Češi v kvalifikačním zápase na EURO 2012 setkali se Skotskem. Ještě pár minut před koncem to vypadalo, že se z postupu budou radovat Skoti. Ovšem v 90. minutě naběhl do vápna útočník Jan Rezek, a aniž by se ho skotský obránce dotkl, skácel se k zemi. Rozhodčí si však tohoto podvůdku nevšiml a nařídil penaltu. Tu Češi dokázali proměnit a domů si odváželi remízu 2:2, díky které se našim otevřela cesta na mistrovství Evropy.

    Jan Rezek zajistil českému týmu penaltuFoto profimedia

  • Podvádět o nachytali na záchodě

    Igor Rausis

    O pořádný trapas se postaral český šachista s ukrajinskými kořeny Igor Rausis. Ten zaznamenal velký výkonnostní vzestup až na sklonku čtyřicítky, což není u šachistů příliš obvyklé. Proto jej odborníci i soupeři začali podezírat z podvádění.

    A loňský šachový turnaj ve Štrasburku dal všem nedůvěřivcům za pravdu. Rausis si během rozehrané partie odskočil na záchod, kde byl kamerami přistižen, jak na mobilním telefonu analyzuje svou hru. Rausis se s pokorou k podvádění přiznal, omluvil se a v roce 2019 ve svých osmapadesáti letech ukončil kariéru.

    Rausis si během rozehrané partie odskočil na záchod, kde analyzoval svou hruFoto Twitter

  • Do cíle dojela metrem

    Rosie Ruizová

    Píše se rok 1980 a do cíle legendárního Bostonského maratonu se blíží první závodnice. K překvapení všech je to Rosie Ruizová, žena která pracuje jako sekretářka a do dnešního dne měla na svém kontě pouze jeden maratonský závod.

    Podivné vítězství ještě více zpochybnila Susan Morrowá, fotografka na volné noze, která tvrdila, že potkala v průběhu Bostonského maratonu Rosie Ruizovou v metru. Mladá běžkyně se jí během cesty prý svěřila, že ze závodu odstoupila po prvních deseti mílích kvůli zranění kotníku.

    Fotografie a další svědci později potvrdili, že Ruizová se objevila na trati až míli před cílem a organizátoři jí po několika dnech vítězství odebrali. Ruizová však odmítla medaili odevzdat a tak pro novopečenou vítězku Jacqueline Gareauovou musela být vyrobena nová.

    Rosie Ruizová si zkrátila cestu metremFoto Instagram

  • Podváděl jsem, ale dělají to všichni

    Cameron Van Der Burgh

    Senzace pro Jihoafrickou republiku. Reprezentant Cameron Van Der Burgh si v Londýně doplaval pro olympijské zlato a zároveň vylepšil světový rekord. Jenže pak čtyřiadvacetiletý závodník s klidem prohlásil: "Podváděl jsem." A proč by taky ne, podle Van Der Burgha totiž podvádí všichni.

    Dle pravidel mohou po ponoření závodníci udělat jedeno tempo ve stylu motýlka. Pak už musí přejít na prsařský styl. Van Der Burgh však taková tempa udělal hned tři.

    “Kdo to neudělá, zaostane. Je to o morálce, ale já nejsem ochotný objevovat čtyři roky tvrdé dřiny, aby pak vyhrál někdo, kdo je svolný k tomu pravidlo porušit,“ řekl jako narážku na to, že tento švindl bývá mezi prsaři běžnou záležitostí. Medaile i světový rekord mu byli ponechány.

    Cameron Van Der Burgh získal olympijské zlato. Poté se ale přiznal, že podváděl.Foto profimedia

  • Deflategate

    Tom Brady

    Tato kauza je v Americe označována jako Deflategate (deflate znamená v překladu zplasknout). Týká se semifinálového utkání, v kterém proti sobě stanuly dva týmy NFL - New England Patriots a Inianapolis Colts. Patriots uštědřili Colts drtivou porážku 45:7 a ve finále Super Bowlu si nakonec podmanili i Seattlem 28:24.

    Po finále se zjistilo, že míče dodané Patriots jsou podhuštěné. To umožňovalo lepší úchop jejich hvězdnému quarterbackovi Tomu Bradymu. Nezávislí detektivové najetí NFL došli k závěru, že míče byly upuštěny záměrně. Klub si vysloužil milionovou pokutu a Brady dostal stopku na čtyři zápasy.

    Ikonický quarterback Tom Brady dostal stopku na čtyři zápasyFoto Profimedia.cz


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}